Start i dag!

  3 måneder: kr 439,-
  6 måneder: kr 549,-
12 måneder: kr 719,-

GJØR NYE TING: Nå har Ida fått seg kjæreste, og tør å reise på ferie. Men alt har ikke vært problemfritt; i fjor fikk hun brokk som følge av slankeoperasjonen. Foto: Signe Christine Urdal

Ble skjelt ut fordi hun var stor

Ida er slankeoperert og har tatt av 57 kilo. Før var stygge tilrop en del av hennes hverdag.

Da 17 år gamle Ida Tiberg fikk beskjed om at bestefaren hennes var død, var hun på skolen. Hun gikk på videregående i Alta, og familien var langt unna. På hjemveien gikk hun i sine egne tanker, som brått ble avbrutt av en guttegjeng på den andre siden av veien.

«Så tykk du er! Feiting!»

Det var henne de ropte til. Ida veide nemlig 120 kilo.

– Det kommer jeg aldri til å glemme. Jeg var kjempelei meg fra før av, og så skjedde dette i tillegg, sier Ida, som nå er 24 år gammel.

57 KILO FORSKJELL: Ida Tiberg tok bilde av seg selv (tv) rett etter slankeoperasjonen. Da hadde hun gått ned åtte kilo. Plasterlappene på magen dekker sårene etter kikkhullsoperasjonen. Til høyre er bilde av Ida 57 kilo senere.


Det var heller ikke første gang hun opplevde noe slikt.

– Hele tiden fikk jeg tilrop. Du aner fred og ingen fare, og så er det noen som roper stygge ting etter deg. Det er skikkelig sårende, sier hun.

Dårlig selvbilde

FAKTA GASTRIC BYPASS
 
  • Et kirurgisk inngrep hvor en stor del av magesekken og en del av tynntarmen blir koblet bort fra fordøyelses- og næringsopptaksprosessen.
  • Skal gi varig vektreduksjon.
  • Operasjonen kan føre til alvorlige komplikasjoner som for eksempel magesår, brokk og gallestein.
  • Toleransen til fett og sukker reduseres, og pasienten må forholde seg til bestemte kostholdsråd for å minske risikoen for komplikasjoner.
  • Gastric bypass er den vanligste fedmeoperasjonen i Norge.

Kilder: Aleris.no, Norsk helseinformatikk (nhi.no), Fedmeoperasjon.no.

Nå er det syv år og en slankeoperasjon siden episoden på skoleveien. Ida er ikke lenger overvektig. For to år siden gjennomgikk hun en såkalt gastric bypass-operasjon, og nå er hun hele 57 kilo lettere.

– Jeg hadde prøvd så mange slankekurer. Jeg drakk eller spiste for eksempel ikke noe annet enn shakes i tre måneder. Det var helt jævlig, men jeg gikk ned tyve kilo.

Disse kiloene kom raskt tilbake da hun begynte å spise fast føde igjen. Hun var fortvilet og visste ikke hva hun skulle gjøre for å gå ned i vekt.

– Jeg trivdes ikke med meg selv. Jeg dro ikke på ferie med venninner til varmere strøk eller ble med på fjellturer, for jeg ville ikke være den som alle gikk og ventet på, forteller hun.

Verdt risikoen

Så Ida begynte å lete etter informasjon. Hun søkte opp mulige bivirkninger, og snakket med folk som hadde vært gjennom operasjonen allerede. Joda, det var ting som kunne gå galt, men for Ida fantes det ingen andre alternativer.

– Jeg var så bestemt og sta på at dette skulle jeg gjennomføre. Det er ganske alvorlig å ta en slankeoperasjon. Har du gjort det, så har du gjort det, forteller Ida.

– Jeg tenkte faktisk at dør jeg på bordet, så får det bare være. Det var ikke verdt å ha det slik lenger.

Grunnen til at hun slet med overvekt, tror hun er en blanding av gener og vaner. Hun innrømmer gjerne at hun spiste feil og lot trening være trening. Likevel var det ikke omstillingen etter operasjonen som var verst, men ukene med diett hun måtte gjennom før inngrepet.

– Det var steintungt. Måltidene var så små, og jeg følte at jeg holdt på å sulte i hjel. Jeg gledet meg til å få mindre magesekk, slik at den grusomme sultfølelsen skulle bli litt borte, sier hun.

Sultfølelsen var ikke det eneste som forsvant. Etter hvert som vekten raste, merket Ida en endring i folks holdning til henne. Nå fikk hun hjelp i klesbutikkene. Når hun dultet borti folk på gata, fikk hun plutselig et hyggelig «unnskyld».

– Før hadde folk bare sett stygt på meg eller sagt: «Flytt deg!»

Hun forstår ikke hvorfor noen oppfører seg slik.

– Det er så respektløst. Folk vet jo ingenting om hvem du er inni deg, sier hun.

Kamp mot godteri

– Åh, jeg har vært mye lei meg. Jeg har alltid tenkt at folk er kjipe mot meg fordi jeg var tykk, men det var nok også fordi jeg selv var innesluttet. Nå våkner jeg og er blid og føler meg fin, sier hun.

FØR: Ida Tidberg har blogget om vektreduksjonen på 57 kilo.Dette er ett av bildene hun har lagt ut på bloggen sin. Dette bildet ble tatt før operasjonen. Foto: Privat

Ida er født og oppvokst i Båtsfjord i Finnmark, men bor nå i Stavanger, hvor hun studerer journalistikk. På hjemplassen har hun alltid hatt venner, men å flytte til en ny by ble likevel som en ny start.

– Det var veldig befriende å komme hit hvor ingen hadde sett meg før.

Hun må planlegge måltidene sine nøye, og kan ikke lenger spise sukker og fet mat. Da opplever hun noe som kalles «dumping», hvor kroppen reagerer og blir syk.

– Jeg spiser små måltider, men mye oftere enn andre. Jeg har lagt om vanene mine, og det går helt fint, men jeg vet at det alltid vil være en kamp å skulle holde seg unna for eksempel godteri, sier hun.

Hun beskriver historien sin som en Askepott-historie.

– Jeg har fått meg kjæreste, jeg har funnet studiet mitt, jeg kan gå turer til Prekestolen, gå i butikkene og finne meg klær, alt det jeg enten ikke har villet eller kunnet gjøre før, sier hun.

Mange spør hvordan det går og er nysgjerrige. Derfor begynte hun tidlig å blogge. Hun legger ut bilder av seg selv både med klær og i undertøyet. Det er skummelt, men hun synes det er litt deilig ikke å bry seg.

Les bloggen til Ida her

– Det er så mye som skjer i kroppen og i hodet, og det vil jeg at folk skal forstå. Jeg har lært meg ikke å ta meg selv så høytidelig, sier hun.

Ikke perfekt

Selv om hun har gått ned i vekt, hender det at Ida gråter av speilbildet sitt.

– Jeg har veldig mye løs hud. Det å bli slank betyr ikke nødvendigvis at man får en perfekt kropp, sier hun.

Ida er takknemlig over å ha funnet en kjæreste som tar henne for den hun er. Og det var på vei hjem fra ham en kveld i sommer at hun virkelig fikk kjenne på hva overvekten har gjort med henne, og hvordan livet har endret seg.

– Jeg sto og ventet på bussen da det gikk noen fulle folk forbi. Jeg stålsatte meg og tenkte at nå kommer det noe. Også var det ingen som sa et ord.
  

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sniktitt på Vektklubb.no og bli medlem her

Les også:

Dette får barna til å like grønnsaker

Familien tok grep da Sigurd (16) ble for stor

Hoppbakke ble slanketrapp, Linda Vangen (36) gikk ned 45 kilo