Start i dag!

  3 måneder: kr 439,-
  6 måneder: kr 549,-
12 måneder: kr 719,-
 

DU HAR BARE EN: Ikke diss rumpa til folk, oppfordrer fra venstre Madeleine Enersen Hellerød (19), Hilde Cecilie Skarland Jordsjø (51), Marie Hvistendahl (36) og Linn Isaksen (32).

2014 er «The Year of the Butt»

Bli glad i din egen rumpe!

Stor rumpe er skikkelig hot!

– Det er et ganske nytt fenomen at vi nå er så opptatt av rumper. I mange år har både kvinner og menn vært mest opptatt av flate mager. Før kunne det være tabu å ha stor rumpe, fordi jenter ikke skulle ha muskler, sier treningsekspert Christine Thune.

Hun er fagsjef i helse- og treningskjeden Stamina, og er mindre begeistret for den nye trenden som råder i sosiale medier.

– At 2014 kåres til rumpas år, og at jenter legger ut «buttselfies» i pornolignende positurer, synes jeg er håpløst, og gir et usunt perspektiv på trening. Kroppen henger sammen. Rumpa alene bør ikke bli viktigere enn andre kroppsdeler. Kroppen som helhet er den viktigste kroppsdelen, mener Thune.

Superkjendis Kim Kardashian startet trenden med såkalte «buttselfies» (selvportretter av rumpa) da hun la ut et bilde av seg selv tatt bakfra i hvit badedrakt som viste hennes omfangsrike bakparti.

Kjært barn har mange navn

I USA fikk over ti tusen amerikanere gjennomført en rumpeforstørrelse i 2013, ifølge tall fra NBC News.

Undersøkelser viser at kvinner har større komplekser og er mer misfornøyd med bakpartiet, enn menn. Få kroppsdeler baksnakkes mer blant jenter enn nettopp rumpa.

VG samlet fire kvinner til en kroppsprat i Oslo.

– Det skjedde noe da jeg rundet førti, da slapp de fleste komplekser taket. Utviklingen skjedde gradvis med alderen, og plutselig løsnet det skikkelig, sier Hilde Cecilie Skarland Jordsjø (51), og smiler bredt.

 

– Jeg synes man er flottest når man er seg selv, men i den verden vi lever i, er det vanskelig ikke å la seg påvirke når det er så mye fokus på hvordan man bør se ut, sier Madeleine Enersen Hellerød, fremst på bildet. Til høyre følger Hilde Cecilie Skarland Jordsjø, Marie Hvistendahl og Linn Isaksen.

På det irrgrønne gresset i parken på St. Hanshaugen i Oslo sitter hun sammen med tre jenter i ulik alder og diskuterer rumper. Eller stumpen, fua, stussen, stjerten eller hekken, om du vil.

Til tross for at den har begynt å sagge litt mer med årene, ifølge Hilde Cecilie, er hun mer fornøyd med kroppen generelt og rumpa spesielt nå enn da hun var i ungdomsårene.

– Det er jo bare litt synd at mange ikke skjønner at man ikke har noe å klage over før de blir eldre, mener hun.

Også Linn Isaksen (32) ble tryggere på seg selv med alderen.

– Når man blir mer moden, får man bedre selvtillit og selvfølelse, og da føler man seg mer komfortabel i sitt eget skinn, sier hun.

Marie Hvistendahl (36) synes rumpa fikk et løft, bokstavelig talt, da hun begynte å trene styrke. Markløft og kneløft er favorittøvelsene.

– Tidligere har den gått i ett med ryggen, jeg synes den har vært paddeflat, sier Marie lattermildt.

– Jeg har alltid hatt lyst på strutterumpe. Det synes jeg er kjempefint. Etter at jeg begynte å trene, er det i alle fall litt mer rumpe her, sier Marie.

Fun facts
 

For endel år siden lanserte Ikea en sofakampanje med fokus på norske rumper. Kjeden gjennomførte en undersøkelse som fortalte at:

* 65 prosent av nordmenn er fornøyd med den rumpa de har.

* Menn er mer fornøyd (73 prosent) enn kvinner (57 prosent).

* Menn foretrekker runde rumper. Kvinner vil helst ha sprettrumper.

( Kilde: Infact / Ikea)

Yngstemann i gruppen, Madeleine Enersen Hellerød (19), synes det er vanskelig ikke å la seg påvirke av kroppspresset som råder både i det dansemiljøet hun er en del av, og i sosiale medier.

Trening gir selvtillit

Forskning viser at folk som trener har et mer positivt forhold til egen kropp.

– Mestring og fremgang gir økt selvtillit og trygghet. Man kommer nær seg selv og får et litt annet syn på kroppen, den er ikke bare noe man ser på, men også noe man bruker. Det er grunnleggende viktig for selvbildet, sier treningsekspert Christine Thune.

Hun synes det er positivt at jenter nå vil trene mer styrke for å fremheve baken.

– Veltrent setemuskulatur gir godt fraspark, som er viktig for holdningen og for ryggen.

Har du ikke trent rumpa før, vil du garantert få resultater hvis du setter i gang. Men du behøver ikke drive med tung styrketrening i studio. Å gå i trapper og motbakker er kjempebra trening for både sete og lår, forklarer Thune.

Derfor liker vi baken

 

Hilde Cecilie Skarland Jordsjø (51)

Air steward

1. Hva liker du med baken din?

- Jeg har egentlig alltid vært glad i rumpa mi, men særlig med årene har jeg skjønt at det er en del av kroppen jeg har vært ganske heldig med. Jeg synes den er akkurat passe stor.

2. Beskriv formen.

- Tja, jeg har en 501-rumpe, vil jeg si.

3. Hvilket plagg synes du kler den best?

- Det er nok jeans.

 

Linn Isaksen (32)

Journalist

1. Hva liker du med baken din?

- Rumpa mi strutter litt, og det liker jeg.

2. Beskriv formen.

- Den er rund, som et eple.

3. Hvilket plagg synes du kler den best?

- Et blyant-skjørt får frem formen på en god måte.

 

Marie Hvistendahl (36)

Teamleder

1. Hva liker du med baken din?

- Jeg er mye mer fornøyd med den nå, etter at jeg begynte å trene styrke.

2. Beskriv formen.

- Det er vanskelig å beskrive. Den er ganske flat, men den er min.

3. Hvilket plagg synes du kler den best?

- Jeg er ei kjolejente og går helst med kjole, både til hverdags og fest.

 

Madeleine Enersen Hellerød (19)

Student og danser

1. Hva liker du med baken din?

- Jeg liker at baken min strutter og jeg er opptatt av å trene den så den holder seg slik. Den var nok litt større før.

2. Beskriv formen.

- Den er som en liten plomme, kanskje.

3. Hvilket plagg synes du kler den best?

- Det er nok jeans.

Kjente rumper

  • Kim Kardashian: Alle snakker om rumpa til realitystjernen. Flere vil ha det til at Kim har benyttet seg av rumpeimplantat eller innsprøytninger for å få sin formfulle stump. Selv nekter hun for at den er noe annet enn naturlig.
  • Beyoncé innførte begrepet «bootylicious» (seksuelt tiltrekkende) og etter låtens enorme popularitet, ble ordet faktisk tatt inn i Oxfords engelske ordbok i 2004.
  • Hank Von Helvete kan vel kalles rumperakettens far. Da Hans Erik Dyvik Husby sto på scenen som en del av Turboneger, avsluttet han mang en konsert med et stjerneskudd i stjerten. «Do not try this at home», får vi vel bare si.
  • Bjarne Brøndbo skrev en hyllest til rumpa si og låten ble en av DDEs største hits. «Jeg vil ikke kun bli husket for «Rompa mi», men en som har vært noenlunde ok i min fremferd», sa Brøndbo da han var med I NRK-serien Kisten.
  • Jennifer Selter: At Instagram har skapt sine egne stjerner og stjerter, er Jennifer Selter et bevis på. Med over 3.5 millioner følgere har hun billeddelingstjenestens mest kjente bakdel. Målet hennes, sier hun, er å inspirere andre til å nå sitt fulle potensial.
     

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sniktitt på Vektklubb.no og bli medlem her.

Les også:

Slik blir du kvitt cellulittene

Gå ned 5 kilo på 5 uker

Halverte vekten fra 100 til 50 kilo