Start i dag!

  3 måneder: kr 439,-
  6 måneder: kr 549,-
12 måneder: kr 719,-
100dager
 

Foto: Skjermdump Facebook (innhentet tillatelse)

Tusenvis av nordmenn tar utfordringen:

100 dager uten unødvendig sukker

Du har helt sikkert sett utfordringen som går som en farsott på Facebook. Mer enn 67.000 nordmenn har meldt sin interesse eller sagt ja til å delta på utfordringen.

Etter en høytid fylt med god mat og drikke, julekaker og godteri oppfordrer Grete Roede-kursleder Agathe Siegel til å stå sammen om å kutte ned på sukkeret når vi nå går inn i et nytt år.

162643524_x
 

Agathe Siegel oppfordrer til redusert sukkerinntak i 100 dager. Foto: Privat

– Poenget er å skape bevissthet rundt vårt eget sukkerinntak og evnen til å begrense seg selv. For egentlig sitter vi alle i samme «lakrisbåt», sier Siegel til Vektklubb og understreker at det siste hun ønsker er å gi pekefinger eller starte en ny «banandiskusjon» som følge av Facebook-utfordringen.

Siegel har vært kursleder i tre år, og hun gikk selv ned ti kilo etter at hun startet på sitt første kurs i 2003. Siden har hun holdt vekten stabil med et variert og normalt kosthold.

Har truffet en nerve

Ved å dele erfaringer og tips ønsker hun å inspirere folk til å velge bort sukker der det er mulig – og hun inviterer arrangementsdeltakerne til å gjøre det samme.

– Står vi sammen og heier på hverandre vil det bli enklere å gjøre slike valg, mener hun – og hun har åpenbart truffet en nerve:

– Da jeg startet Facebook-utfordringen tenkte jeg egentlig at den skulle være mest for meg og kanskje noen få andre, men etter kort tid var det plutselig veldig mange som ønsket å delta. Jeg har til og med fått telefoner fra utlandet, sier Siegel.

Maner ikke til sukkerstopp – men økt bevissthet

– Vi lever i et samfunn der det er et sterkt fokus på hva man IKKE skal spise – og jeg vil ikke være en som maner til å kutte ut ting, eller en som kjefter på noen. Det er viktig å ha en positiv motpol til det som skjer i samfunnet, sier Siegel.

Tilbakemeldingene har i hovedsak vært positive, forklarer hun. Likevel er noen av diskusjonene på arrangementets Facebook-side kritiske og på Aftenpostens debattside for ungdom, Si ;D, ber en anonym jente (15) om å kutte ut utfordringen fordi den gjør henne bekymret.

 

Christian A. Drevon mener hensikten er god, men han har liten tro på at alle deltakerne vil fullføre utfordringen. Foto: Jan Petter Lynau/VG

Til dette sier Siegel at det er opp til hver enkelt å selv definere fra de mener er unødvendig sukker – og være bevisst sitt eget sukkerinntak. Hun ønsker hverken å skape et hysteri eller oppfordre tenåringer til å slanke seg.

– Er det viktig for deg å spise litt sjokolade hver dag, så er det helt i orden – men la det være et bevisst valg, sier hun.

Kostholdsekspert: - Liten tro på realiserbarheten

Vektklubbs kostholdsekspert Christian A. Drevon sier at Facebook-utfordringen er presentert slik at det er enkelt å klikke «like» eller si ja til å delta, men han har liten tro på at alle deltakerne vil fullføre den 100 dager lange utfordringen.

 

Ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist sier det er viktig å ikke bli hysterisk opptatt av sukkerinnhold. Foto: Petter Emil Wikøren/VG

– Siden en selv skal bestemme sine avgrensinger er terskelen for å bli med lav, men det gjør også at aksjonen nok er lite realiserbar, sier Drevon.

For at utfordringen skal ha noe for seg oppfordrer han deltakerne til å konkretisere sine avgrensinger, og sier en vil kunne komme et godt stykke på vei ved å droppe sukkerholdig drikke og godteri.

Vektklubbs kostholdsekspert Eli Anne Myrvoll Blomkvist sier hun hverken er for eller imot slike utfordringer, men presiserer at folk flest godt kan spise mindre sukker i hverdagen.

– Det er viktig å ikke bli hysterisk, men å finne en gylden middelvei. Vi ser at sukkerstopp kan gå over styr med tanke på spiseforstyrrelser, men i et befolkningsperspektiv har nok de fleste godt av å spise mindre sukker, sier Myrvoll Blomkvist.

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Kalorikontroll overalt? Last ned Vektklubb-appen i App Store eller i Google Play

Les også:

Tjuvstart nyttårsforsettene allerede nå
Flatterende kjoler til festsesongen
Slik tar du kontroll over kveldskaloriene
Søtere liv uten sukker