Start i dag!

  3 måneder: kr 439,-
  6 måneder: kr 549,-
12 måneder: kr 719,-
Halve-bakte-plommer-FG-07200
 

DESSERT HVER DAG: Spiser du frukt og bær til dessert kan du fint unne deg en søt avrunding på middagen midt i uken. Frukt og bær er fulle av sunne næringsstoffer, kostfiber og er dessuten svært kalorifattige. Foto: Frukt.no - Opplysningskontoret for frukt og grønt

Fire sunne desserter med plommer

Har du plommer tilgjengelig er du bare noen minutter på kjøkkenet unna deilige og kalorivennlige desserter!

Sesongen for norske plommer er august og september, og nå er det mulig å få tak i den aromatiske frukten i butikken, eller kanskje i hagen om du er så heldig å ha et plommetre.

Plommer, på lik linje med mange andre frukter, har et lavt fettinnhold og høyt innhold av kostfiber som fordøyelsen liker. Det er gunstig for deg som vil passe vekten og som vil spise sunt. Helsedirektoratet anbefaler at vi spiser «5 om dagen» av frukt og grønt.

Mange får lyst på noe søtt etter middag og utover kvelden, og hva er vel bedre enn å dekke dette behovet med frukt og bær? Det er mye sunnere og mer kalorivennlig enn sjokolade, godteri og andre søtsaker som er proppfulle av sukker og «tomme» kalorier, det vil si; inneholder lite næring kroppen har bruk for.

Tre ruter melkesjokolade, altså en stripe fra en stor sjokoladeplate, veier omtrent 31 gram og gir hele 170 kcal! For samme kalorimengde kan du spise 12 små plommer (en liten plomme veier ca 33 gram).

En av disse oppskriftene på sunne desserter kan hjelpe deg å fylle opp den daglige frukt- og grøntkvota, og motstå usunne fristelser. Best av alt, det smaker himmelsk!

Prøv selv:

Eple- og plommepai med smuldretopping

Av: Linda Stuhaug

smuldrepai_original
 

Serverer du smuldrepaien med 1 dl Piano vaniljesaus zero gir det 96 kcal i tillegg til smuldrepaien. 1 dl vanlig vaniljesaus gir 150 kcal. Foto: Linda Stuhaug

Til en liten pai, ca 6 porsjoner á 199 kcal, trenger du:

1 stort eller 2 små norske epler
500 g norske plommer
1 ss potetmel
2-3 ss sukrin gold
ett dryss kanel og ekte vaniljepulver (kan sløyfes)

Smuldretopping:
50 g romtemperert smør
50 g mandler grovhakket
50 g sukrin gold
25 g havremel
25 g havregryn

Slik gjør du det: Sett ovnen på 175 grader, over- og undervarme. Del plommene i fire og eplene i små biter. Vend inn potetmel og sukrin gold, ha blanlingen over i en liten paiform (18 cm i diameter). Dryss over litt kanel og ekte vaniljepulver.

Bland sammen det tørre til smuldrelokket og kna inn romtemperert smør med hendene. Det skal bli en klebig, smuldrete masse. Fordel over frukten i paiformen.

Stek smuldrepaien på nederste rille i cirka 30 minutter, til smuldrelokket har blitt gyllent. Legg eventuelt et bakepapir over underveis i stekingen om smuldrelokket begynner å bli mørk.

Avkjøl i minst 30 minutter før servering, og server med piano vaniljesaus zero.

Merk oppskrift som favoritt (kun VK-medlemmer)

Bakte plommer med mynteyoghurt

Av: Frukt.no - Opplysningskontoret for frukt og grønt

Halve-bakte-plommer-FG-07200
 

Foto: Frukt.no - Opplysningskontoret for frukt og grønt

Til 4 porsjoner / 166 kcal per porsjon:

8 stk plomme
2 ss honning
2 ss mandelflak
2 dl yoghurt naturell
1 dl finhakket frisk mynte
1 ss honning

Slik gjør du det: Sett ovnen på 180 grader. Skyll plommene og del dem i to. Fjern steinene. Legg plommene i en smurt ildfast form med snittflaten ned. Drypp litt honning over. Bak plommene i ovnen i ca. 10 minutter. De skal være myke, men ikke flytende. Det går fort, så pass på. Dryss mandelflak over.

Bland yoghurt med finhakket mynte og smak «kremen» til med litt honning. Server plommene lune med minteyoghurten.

Merk som favoritt (kun for Vektklubb-medlemmer)

Plommekompott med kunstig søtning og vanilje

Av: Zahra A. Fulsebakke @pt__zahra

plommekompott_zahra2
 

Om du deler kompotten i 8 porsjoner vil hver porsjon kun gi 37 kcal. Serveres den med melk eller lett fløte kommer dette i tillegg. 1 dl lettmelk gir 43 kcal, 1 dl lett fløte (10% fett) gir 119 kcal, mens 1 dl kremfløte (38% fett) gir svimlende 358 kcal! Foto: Zahra A. Fulsebakke @pt__zahra

Til en krukke til ca 8 porsjoner á 37 kcal trenger du:

500 g plommer
sukrin+ og stevia-dråper etter ønske
1-2 ss potetmel
Vaniljestang (kan sløyfes)

Slik gjør du det: Rens plommene for steiner og fyll en gryte med kaldt vann så det akkurat dekker plommene. Kok opp og la småkoke en stund. Avhengig av hvor søtt man ønsker kompotten, og hvor søte eller sure plommene er; smak underveis og bland inn ønsket mengde søtning.

Serveres med melk eller lett fløte.

Lagre oppskrift (kun for VK-medlemmer)

Bakte plommer med vaniljeis

Av: Frukt.no - Opplysningskontoret for frukt og grønt

Halve-plommerbater-med-notter-FG-07202
 

Foto: Frukt.no - Opplysningskontoret for frukt og grønt

Til 4 porsjoner / 199 kcal per porsjon:

10 stk plomme
1 ss brunt sukker
8 stk valnøttkjerner
4 kuler lett vaniljeis

Slik gjør du det: Sett ovnen på 180 grader. Skyll plommene og del dem i to. Fjern steinene. Del plommene gjerne en gang til slik at det blir båter. Legg plommene i en smurt ildfast form. Strø litt brunt sukker over. Om du ønsker en litt mer «voksen» smak kan du ha en dråpe konjakk på hver plommebit. Bak plommene i ovn i maks 10 minutter. De skal være myke, men ikke flytende. Det går fort, så pass på.

Server lune plommer med lett vaniljeis og hakkede valnøttkjerner og gjerne blader av sitronmelisse.

Gå til oppskriftssiden (kun VK-medlemmer)

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Les også:

Lei havregrøt? Prøv bokhvetegrøt!

Test av trampoline-trening: Garantert høy puls og spenstige bein

Lyst til å løpe konkurranseløp? Det er enda ikke for sent!

3 sunnere oppskrifter på kanelboller