Start i dag!

  3 måneder: kr 439,-
  6 måneder: kr 549,-
12 måneder: kr 719,-
eksamensmat
 

MAT FOR HJERNEN: Nerver i høyspenn og konsentrasjonen som må være på topp i mange timer, under eksamen er det viktig å få i seg riktig føde. Foto: Shutterstock

Den beste eksamensmaten

Eksamen er stressende nok som det er, vi hjelper deg å finne frem til den smarteste maten som holder hodet skjerpet og som ikke lager for mye støy.

Eksamensmat er ofte forbundet med sjokolade, brus og godteri, men det er ikke nødvendigvis det beste, eller sunneste, du bør spise om du skal holde ut i mange timer. Det er særlig én fallgruve du bør styre unna:

– Er du sensitiv for blodsukkerfall bør du vente med mat og drikke som gir høy blodsukkerstigning, råder klinisk ernæringsfysiolog og kostholdsekspert i Vektklubb, Anette Skarpaas Ramm.

Starter du eksamen med brus eller godteri vil du få en rask blodsukkerstigning og påfølgende blodsukkerfall. Dette kan gjøre deg slapp og ukonsentrert utover den første timen av eksamenstiden.

Les også: Derfor er trening bra for hjernen

– Ta med deg fornuftig mat som holder deg mett, sammen med noe ekstra godt du kan glede deg til mot slutten, slik at du orker å sitte tiden ut. Noe godt kan for eksempel være oppskåret frukt som melon og mango, tipser ernæringsfysiologen.

Dette er spesielt viktig på eksamener som varer opp mot seks timer. Ofte er det jo slik at en oppgave modnes etter hvert som tiden går. Det er synd om du drar for tidlig fra eksamen fordi du er sulten.

Tips til studenter: Slik kan du spise billig og sunt

 

Eksamensdagen er helt spesiell, så unn deg fint en godbit, men spis heller sjokoladen til som en liten oppkvikker før du skal lese gjennom oppgaven din og finpusse besvarelsen. Her ser du 27 gram melkesjokolade, fra en liten plate med små ruter. Det gir 150 kcal. Foto: Jan Petter Lynau / VG

Sunn eksamensmat som ikke støyer:

• Grovt brød med pålegg som skinke, kylling- eller kalkunpålegg, ost, leverpostei, fiskekake eller peanøttsmør.

• Tips til salatingredienser som metter: grønnsaker, kikerter, linser, kokt egg, skinke, kylling, bønner, fullkornspasta, avokado, en teskje olje, ost eller tofu.

• Kutt opp myk frukt eller bær og spis med gaffel. For eksempel melon, mango, ananas, banan, druer, fersken eller nektarin.

• En neve med nøtter gir deg energi som varer. Cashewnøtter bråker mindre enn mandler.

• Smoothie som metter: Ha i litt nøtter, rapsolje eller avokado. Da vil smoothien mette lenger og fettinnholdet gjør blodsukkerstigningen langsommere. Lager du smoothien på frosne bær vil den holde seg frisk lenger.

• Ta gjerne med deg kaffe på termos. Kaffe er vanndrivende så dersom du drikker store mengder må du regne med flere tissepauser.

 

Ta gjerne med en matpakke bestående av grovt brød eller en fyldig salat som holder deg mett. Foto: Petter Oftedal / VG

Unngå:

• Støyende mat som knekkebrød, harde epler, pærer, gulrøtter.

• Mat med sterk lukt som kan være til sjenanse for sidemannen. For eksempel makrell i tomat.

• Matpapir som knitrer. Pakk heller maten din i matboks.

• Brus og energidrikker som gir kraftig blodsukkerstigning, men også raskt blodsukkerfall. Vann er alltid den beste tørsteslukker, men om du ønsker noe som smaker litt er lettbrus, vann med smak, vann med kullsyre, sukkerfri saft og sukkerfri iste gode alternativer.

Kilder: Klinisk ernæringsfysiolog Anette Skarpaas Ramm

Les også:

10 tips for en sunnere hverdag

Oppturer og nedturer ved livsstilsendring

Kommentar: Ikke slank deg

Matspaner: Rislunsj UTEN