Nyttårstilbud!

  3 måneder: kr 439,-
  6 måneder: kr 549,-
12 måneder: kr 359,-
03 ok
 

For de fleste av oss er det en kamp å forlate sofakroken fremfor å dra på trening. Her er rådene som hjelper deg å overvinne de dumme unnskyldningene vi ofte stiller oss. Tegninger: Kenneth Lauveng

Seks av grunnene til at vi dropper treningen

Vi har alle unnskyldninger for å ikke trene, men her får du svaret på hvorfor seks av grunnene ikke er gyldige. 

 

Roger Homedal er Vektklubbs egen treningsekspert. Til daglig jobber har som personlig trener på fulltid og som foreleser på personlig trenerstudiet. Foto: Robert S. Eik / VG

Unnskyldningene kan ofte bremse oss, men lar du deg stoppe?

Av og til kan unnskyldningene komme i de mest kreative former, som at det går et veldig interessant hundeprogram på TV, og siden du kanskje vurderer å skaffe deg en fluffy utgave av menneskets beste venn, dersom du blir kvitt allergien for pelsdyr vel å merke, så er det lurt å få med seg programmet. I de fleste tilfeller er det en del gjengangere. Og de typiske grunnene til å droppe trening har vi listet opp under – med en begrunnelse på hvorfor de ikke er gyldige.

For de mest vanlige unnskyldningene kan man beseire med svært enkle midler. Litt positivt selvsnakk og et løsningsorientert hode, bringer deg langt på vei.

Er du du ikke overbevist, bør du lese videre.

Sunnere november: Vektklubb gir deg dagens mat- og treningsplaner

Unnskyldning nummer 1: Jeg har ikke tid

01 ok
 

Tegning: Kenneth Lauveng

Jeg ble en gang fortalt at «jeg har ikke tid»-unnskyldningen er de voksnes versjon av barn som skylder på at hunden spiste opp leksene. Kanskje ikke helt det samme, men den er faktisk like tynn.

Løsning: Trening trenger ikke vare en hel time før det har effekt. Korte økter på ti minutter gir deg gode helsefordeler. Og dersom 60 minutter er målet trenger du ikke trene alt på en gang:

- Fordel treningen utover dagen. Ta for eksempel en 20 minutters gå- eller joggetur før jobben.

- Tren sit ups og knebøy mellom matlaingen og klesvask på ettermiddagen.

- Avslutt deretter med push ups før leggetid.

Det handler tross alt om å gjøre noe istedenfor ingenting.

Sjekk ut: Øvelsene du faktisk tar deg tid til å gjøre

Unnskyldning nummer 2: Jeg må vente til jeg har overskudd

02 ok
 

Tegning: Kenneth Lauveng

Av og til kan jeg bli med på at dette kanskje har noe hold i seg, men min erfaring med denne kommentaren er litt som å vente på motivasjon til å rydde garasjen eller ta oppvasken.

Løsning: Du må bare komme i gang, så kjennes det bedre når du først er i gang, og kanskje overskuddet kommer da.

Beate gikk ned 35 kg: – Veldig stolt av jobben jeg har gjort

Unnskyldning nummer 3: Jeg er ikke godt nok trent

03 ok
 

Tegning: Kenneth Lauveng

Jeg møter mange utrente mennesker som gjerne vil begynne å trene på treningssenter.

Hvorfor har de ikke kommet i gang? «Jeg er ikke i god nok form enda», får jeg ofte høre.

Jeg kan forstå at det er en stor terskel for å gå inn på et treningssenter om dette er ukjent territoriet for deg. Men ta det helt med ro, det finnes ingen begrensning i hvor dårlig form man kan være – alle uansett bakgrunn og nåværende fysisk form kan bli medlem! Og det er jo nettopp på treningssenteret du kan trene deg opp!

Jeg kan med hånden på hjertet si, at om du er svært utrent og kommer inn på treningssenteret, så er du akkurat den personen som imponerer oss mest, og det tror jeg gjelder for de fleste i hele min bransje. Det er lite som gjør oss i treningsbransjen så glade som å kunne hjelpe noen å komme i form og finne treningsglede. Det er deg vi er her for.

Løsning: Trå over terskelen. Kan du bevege deg kan du også trene! Om du ikke synes treningssenter er stedet for deg, så ta i bruk naturen, nærområdet eller stuegulvet ditt, mulighetene er uendelig! Se også unnskyldning nummer 6.

Treningssenterskrekk? Slik blir du kvitt den

Unnskyldning nr 4: Jeg har ikke spist nok i dag

04 ok
 

Tegning: Kenneth Lauveng

Det var denne planleggingen da. Kanskje du forsov deg uten å rekke frokost, deretter ble alle møtene litt lenger enn planlagt og lunsjen ble forbigått?

Løsning: Planlegger du for «overraskelser», blir du heller ikke overrasket.

Det finnes mange måter å planlegge måltidene. Du kan smøre matpakke eller lage kjøleskapsgrøt kvelden i forveien. Du kan også lage dobbelt så mye middag slik at du kan bruke restene enten som frokost, lunsj eller middag neste dag. Sørg alltid for at du har med deg nødproviant som for eksempel banan, nøtter og tørket frukt, knekkerbrød eller grove kjeks.

Enkelt er det og ikke minst en ting mindre å tenke på i en hektisk hverdag.

Unnskyldning nummer 5: Jeg er for sliten

05 ok
 

Tegning: Kenneth Lauveng

En gang og gjerne to kan du bruke denne unnskyldningen, men uke etter uke går ikke. Sover du nok? Spiser du nok? Prioriterer du riktig og prioriterer du det som er viktig?

For meg er det naturlig å ta vare på helsa først da jeg skal være i denne kroppen jeg har frem resten av livet. Og kanskje er det perspektivet man bør ha? Ikke tren for å se bra ut, tren og hold deg i form for deg selv og de du har rundt deg som ønsker å ha deg her så lenge som mulig. Ikke minst holder du deg frisk lengre.

Løsning: Selvfølgelig kan du være sliten en dag, men ikke la det bli en vane å gå rett hjem fra jobb å legge deg på sofaen. Tren før jobb, i lunsjen eller kanskje du har en god arbeidsgiver som lar de ansatte få ta seg en halvtime trening i arbeidstiden?

Prioriter deg selv og treningen NÅ og du vil gjøre din beste helseinnvestering noensinne.

Dropp proteinbaren: Spis riktige proteinkilder

Unnskyldning nummer 6: Jeg orker ikke dra til treningssenteret

06 ok
 

Tegning: Kenneth Lauveng

Hvem har sagt man må treningssenteret for å trene?

Løsning: YouTube og Netflix har mange treningsvideoer du kan trene etter hjemme i stuen din. Du kan finne drøssevis av hjemmetreningsprogram på det nettet.

Liker du ikke å trene hjemme? Dra til parken eller ta deg en skogstur, løp litt, gå litt, ta noen push ups og et par spensthopp, er det lekent og lystbetont frister det gjerne til gjentagelse.

Varier treningen: Tre uteintervaller

Har du altfor mye å gjøre hjemme? Gjør ryddejobben om til en treningsøkt, flytt litt rundt på vinterdekkene i garasjen og bære de tunge eskene med gammelt skrot opp fra kjelleren, dette teller også som trening.

Som nevnt i første punkt, det handler om å gjøre noe!

Vektklubb30: Ferdig trent på fem minutter

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Les også:

Tar du Vektklubbs utfordring til å gjøre november sunnere? 

Vektklubb30: Mat- og treningsplaner for utfordringen

Fem øvelser for å bli skisterk