Start i dag!

  3 måneder: kr 439,-
  6 måneder: kr 549,-
12 måneder: kr 719,-
MEST GRØNT: – Tanken er at juicefastekur skal være starten på et bedre og sunnere liv, sier gründer Sandra Drgala (36) (til venstre). Hun har startet et firma som leverer ferske frukt- og grønnsaksjuicer til folk i Oslo. Isabella Bukurie Krasniqi (34) er fast kunde. Foto: Karin Beate Nøsterud / VG

Uten virkning, sier ekspertene

Detox med juice

I USA omtales det som den nye nasjonale helsebesettelsen. Nå brer såkalt juicing om seg i Norge.

Juicing
 

* Juicing vil si å drikke juice fra frukt og grønnsaker fremfor å spise dem.

* Tilhengerne hevder at næringsstoffene i frukt og grønt er lettere for kroppen å absorbere fra juice.

* Det finnes, ifølge den anerkjente Mayoklinikken i USA, ingen vitenskapelig bevis for at det er sunnere å drikke saft fra frukt og grønt enn å spise dem.

* Juicing anbefales av Mayoklinikken som et bra alternativ dersom man ikke får i seg nok frukt og grønt på vanlig måte.

– I stedet for å ta en oppkvikkende kaffe, tar jeg meg en juice. Da får jeg i meg utallige vitaminer og mineraler, sier Isabella Bukurie Krasniqi (34), og setter en plastflaske med fargerik rødbetjuice til munnen.

Ferskpresset frukt- og grønnsaksjuice inngår som fast mellommåltid to ganger daglig i Isabellas kosthold. En dag i uken holder hun seg helt unna fast føde, og flere ganger i året lever hun på kun juice, tre til fem dager i strekk.

Proppfull av energi

Isabella ble først introdusert for begrepet juicing da hun jobbet som sykepleier i England for seks år siden. Etter tre dager på juicefaste følte Isabella seg vital og proppfull av energi.

– Det var utelukkende en positiv opplevelse. Jeg hadde trodd jeg skulle bli mer sulten, men det er jo ikke mengden mat som avgjør om man er sulten, det er substansen i maten, sier Isabella.

Da hun flyttet tilbake til Norge, savnet hun muligheten til å få ferdigpresset juice levert hjem på døren.

– Gleden var derfor stor da jeg oppdaget Essentially og forsto at trenden nå også har nådd Norge, sier Isabella, som nå driver helseklinikk på Røa i Oslo.

– Jeg er nok over gjennomsnittet interessert i dette her, men det gjør så godt for kroppen. Jeg kan lage juice selv, jeg har juicepresse, men det tar tid. Jeg har travle dager som gründer med ti ansatte. Da er det fint å kunne få kjøpe kortreist, fersk og ferdigpresset juice, sier Isabella.
 
 

RØDE RØTTER: Juice av rødbet, gulrot, eple, appelsin, selleri og ingefær. Foto: Karin Beate Nøsterud / VG

 
Nasjonal besettelse

Juicing er langt fra noe nytt, men det som før var forbeholdt fanatikere, er nå en nasjonal besettelse i USA. Alt fra forretningsmenn til a-kjendiser sverger til frukt- og grønnsaksjuice for å rense kroppen. Antall detox-produkter på det amerikanske markedet er firedoblet siden 2003.

Det var også i USA at gründer bak nystartede Essentially, Sandra Drgala (36), fikk sitt første møte med begrepet juicecleanse.

– Jeg var på besøk hos en venninne i Los Angeles, og det var hun som foreslo juicing for meg. Jeg var veldig skeptisk. Jeg elsker mat – og der var jeg i LA, med all den gode maten rundt meg, og så skulle jeg drikke juice i tre dager? Sandra ler høyt. Hun er glad hun lot seg overtale, for kroppens respons var enorm.

Hektet på dagen

– I forkant var jeg sliten og eide ikke energi. Jeg tenkte: Wow! Hva skjer? Huden glødet og energien kom tilbake mye raskere enn jeg forventet. Jeg tenkte med en gang at dette er fantastisk, og dette må jeg vite mer om. Jeg ble rett og slett hektet den dagen, sier Sandra entusiastisk.

Ideen om å starte en lignende business i Norge var født før hun satte seg på flyet hjem til ektemannen i Oslo.

Siden oppstarten for en måned siden, har Essentially solgt over ett tusen flasker med juice. En tredagers juicekur, bestående av 18 juice levert hjem på døren, koster 1287 kroner.
 

Artikkelen fortsetter under bildet
 

PÅ FLASKE: Frukt og grønt på flaske. Noen av juiceflskene inneholder så mye som halvannen kilo grønnsaker. Foto: Karin Beate Nøsterud / VG

 

FOR: Hege Ulveland har master i klinisk ernæring og har bistått med ernæringsfaglig rådgivning. Foto: Karin Beate Nøsterud / VG

- Kroppen renser seg selv

- Det har gått inflasjon i begrepet detox. Jeg liker heller å snakke om naturlig detox, som handler om å øke inntaket av antioksidanter som du finner i frukt og grønt, og som påvirker avgiftningssystemet på en god måte, sier Hege Ulveland.

Hun har master i kliniske ernæring fra Universitetet i Oslo og har bistått Sandra med ernæringsfaglig rådgiving.

- Det er riktig at kroppen har sine egne systemer for å rense seg, men når vi røyker og utsettes for forurensning, produseres en mengde frie radikaler i kroppen. Antioksidantene i frukt og grønnsaker stimulerer til å nøytralisere denne prosessen, sier Ulveland.

 

Ikke dokumentert virkning

SKEPTISK: Ernæringsfysiolog i Bramat.no, Cathrine Borchsenius. Foto: NTB Scanpix

- Så vidt jeg vet er det ingen forsking som tyder på at det er spesielt lurt kun å innta flytende føde, ei heller at dette fører til noen form for avgiftning. Det vil ikke være skadelig for forbrenningen over kort tid, men det kan være at det er kaloriunderskuddet som gir den økte følelsen av overskudd, akkurat som andre slankekurer ofte gir samme effekt, sier Cathrine Borchsenius, ernæringsfysiolog i Bramat.no.

Hun understreker at man går glipp av fiberet som finnes i frukt når frukten presses og ikke spises hel.

– Husk også at ren juice inneholder like mye sukker som saft og brus. Juice er altså rimelig raske karbohydrater, sier hun.

 

- Kan være helseskadelig

Av NINA SCHMIDT

Effektene av juicing er omdiskutertete. Fruktjuicer inneholder mye kalorier og kan gi vektøkning, rask blodsukkerstigning og magesmerter. Det amerikanske U.S. Food and Drug Administration (FDA) advarer mot mulige helsesskader:

«FDA har mottatt rapporter om alvorlig utbrudd av matbårne sykdommer som er blitt sporet til inntak av frukt-, og grønnsaksjuice og cider som ikke er behandlet for å drepe skadelige bakterier», skriver FDA på sine nettsider.

FDA anbefaler forbrukere bare å drikke pasteurisert juice, og om man lager juicen selv, bør den drikkes umiddelbart, og ikke lagres for å unngå bakterieoppblomstring.


 
Les også: