Start i dag!

  3 måneder: kr 439,-
  6 måneder: kr 549,-
12 måneder: kr 719,-
 

GRØNNSAKENE som er brukt i disse smoothiene er blant annet gulrot, cherrytomat, rød og gul paprika, brokkoli, salat, avokado, agurk og spinat. Alle oppskriftene har også frukt, bær eller juice i seg som bevarer sødmen. Foto: Jørgen Braastad


Fem om dagen med grønne smoothies

Drikk grønnsakene!

Bland grønnsaker og frukt i blenderen, og drikk deg sunn og slank.

Matkonsulent Toril Guldbrandsen lager en grønn smoothie.

Putt gulrot, brokkoli, spinat eller paprika i blenderen, og imponer både deg selv og andre med en lekker næringsbombe.

– Noe uvant kanskje, men superenkelt å lage! Smaken er nydelig, og drikken er både dekorativ og næringstett, sier matkonsulent Toril Gulbrandsen ved Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Etter myndighetenes anbefaling bør vi spise minst 250 gram grønnsaker og en tilsvarende mengde frukt hver dag, men de fleste av oss har en vei å gå, ifølge Gulbrandsen.

– Vi er flinkere til å få i oss frukt, men spiser bare litt over halvparten av den anbefalte mengden med grønt. Drikker du en «grønn» smoothie eller to om dagen, ligger du straks bedre an, sier hun.

Smoothie-tips:
 
  • Prøv oppskriftene, eller bruk fantasien og utvalget i kjøleskapet.
  • Eksperimenter med frukt, bær og grønnsaker du liker. Bruk gjerne nøtter.
  • Smak til med friske urter som peppermynte, lime, ingefær eller chili.
  • Isbiter eller frosne bær/frukt/grønnsaker gjør drikken flytende, og i tillegg mager og kald.
  • Du kan også bruke juice, melk, kesam eller yoghurt.
  • Bruk friske, gode og modne råvarer.
  • Vask, kutt og kjør alle ingrediensene i en blender, med væsken i bunn.
  • Nyt herligheten straks. Kald og nylaget smaker best!
  • Du kan oppbevare rester i kjøleskap, godt tildekket. Man kan også fryse smoothies.
Kilde: Opplysningskontoret for frukt og grønt

Frukt- og grøntkonsumet har økt sakte, men sikkert de siste ti årene, for så å ha en svak nedgang de siste to årene, forteller Gulbrandsen.

En undersøkelse fra 2011 viser at fire av ti middager rundt om i de norske hjem ikke inneholder grønnsaker.

Om du ikke liker grønnsaker, kan du kamuflere dem i en grønn smoothie.

– Dette kan være et fint supplement til middagen.

Gulbrandsen, som er utdannet kokk, har laget seks næringsrike og kalorifattige oppskrifter for VGs lesere.

– Grønnsakssmoothies er stappfulle av vitamin C og E, og av mineraler, fiber og antioksidanter, alt ettersom hva du mikser, og er frie for såkalte tomme kalorier, sier Gulbrandsen.

Økt inntak av frukt og grønt kan bidra til å redusere overvekt og styrke immunforsvaret.

– Alle oppskriftene har også frukt, bær eller juice i seg, som gjør at sødmen er bevart, sier hun.

– Sunnheten bevares

I en smoothie bevares sunnhetsgraden i frukt og grønnsaker, sier ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky.

– Selv om råvarene moses, blir alle bestanddeler fullstendig bevart, sier Arsky.

– Det at tyggemotstanden reduseres, kan gjør det enklere å få i seg frukt og grønt. Tyktflytende væske gir god metthetsfølelse, selv om du ikke må tygge maten, sier hun.

Smoothie-oppskrifter

Her gir vi deg oppskriftene på seks ulike grønne smoothies, laget av matkonsulent Toril Guldrandsen på kjøkkenet til Opplysningskontoret for frukt og grønt. Alle bildene er tatt av fotograf Jørgen Braastad / VG.

Alle oppskriftene er til to personer.

Solskinn

137 kcal pr. porsjon
1/2 gul paprika
1 gulrot
1 moden mango
2 dl appelsinjuice
6 isbiter

Del mangoen, fjern steinen og skallet. Skrell og rens paprika. Skjær i biter. Ha appelsinjuice i blenderen, deretter paprika, ananas, hasselnøtter og isbiter.

Lyserød drøm

173 kcal pr. porsjon
1 gulrot
3–4 cherrytomater
½ rød paprika
1 banan
3–4 valnøtter
Litt cayennepepper
2 dl eplejuice
6 isbiter

Skrell gulrot, rens paprika og skjær dem i biter. Ha appelsinjuice i blender først. Ha så i alle ingrediensene. Kjør blandingen til du får en glatt konsistens.

Salatsmoothie

144 kcal pr. porsjon
3 blader romanosalat
100 g brokkoli, lett forvellet
½ avokado
1/2 agurk
¼ honningmelon
1 ts revet ingefær
2 dl eplejuice
6–8 isbiter

Skyll, tørk og riv salaten i biter. Fjern skall og steiner på honningmelonen og skjær i biter. Del avokadoen i to, fjern steinen og skjær i biter. Del agurken i biter. Kjør alt i en blender til en lysegrønn farge.

Ajopachi

112 kcal pr. porsjon
1 rød paprika
½ rød chili
100 g friske jordbær
100 g fryste jordbær
2 appelsiner

Skjær skallet av appelsinene og del i biter. Rens paprika for stilk, frø og hinner og del i biter. Rens de friske jordbærene. Ha appelsinjuicen i blenderen, deretter resten av ingrediensene. Kjør blandingen til du får en glatt konsistens.

Skippern

156 kcal pr. porsjon
1 liten avokado
1 dl spinat
1 ss hasselnøtter
1 ts revet ingefær
2 dl eplejuice
6 isbiter

Vask spinaten godt og fjern de tykkeste stilkene. Om spinaten er av den grove sorten med tykke blader, hell kokende vann over, og skyll deretter i kaldt vann. La den renne godt av. Del avokadoen i to og fjern steinen. Skjær avokadoen i biter. Ha eplejuice i blender først, deretter avokado, spinat, hasselnøtter og isbiter. Kjør blandingen til du får en glatt konsistens.

Dark blue heaven

161 kcal pr. porsjon
100 g slangeagurk
125 g blåbær friske
100 g blåbær, fryste
1 banan
2 dl druejuice
Saften av ½ lime

Skrell bananen og skjær i biter. Skjær agurken i biter. Ha juicen i blenderen først, deretter blåbær, banan og slangeagurk. Kjør blandingen til du får en glatt konsistens. Spe på med mer væske for å få den tynnere eller mer banan eller bær for å få den tykkere.
.

Blendere kommer i mange ulike prisklasser. Foto: Jørgen Braastad / VG

Tips: ha væsken i bunn

En smoothiemaskin eller blender finnes i mange prisklasser. – Personlig har jeg ikke dårlig erfaring med de rimeligste modellene, sier matkonsulent Toril Gulbrandsen. Ha alltid det flytende i bunn, for å lette trykket og spare knivbladene, råder hun.

Eksperimenter selv med frukt og grønnsaker du har på kjøkkenet! Foto: Jørgen Braastad / VG

 

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sniktitt på Vektklubb.no og bli medlem her.

 

Flere artikler fra Vektklubb.no: