Dessertmagen sitter i hodet
Hvorfor orker vi dessert selv om vi er stappmette? Og hvorfor har så mange lyst på noe søtt etter middag?
Den sentrale appetittreguleringen foregår i hjernen. Særlig viktig er et område som kalles hypotalamus.</p><p>
Ved bruk av moderne billedteknikker (magnetisk resonans) har man vist at blodgjennomstrømningen i hypotalamus reguleres parallelt med appetitten.
Regulering av appetitten er viktig for å opprettholde en normal kroppsvekt. Ønsket om å spise kan bli for stort, som ved fedme, eller for lite, som ved underernæring.
Kroppsvekten holdes forbausende stabil over tid, til tross for betydelig variasjon i energiinntak og energiforbruk fra dag til dag. En vektøkning på ett kilo i året kommer fra et overskudd av bare cirka to gram fett per dag.
Hvor mye vi spiser til hvert måltid påvirkes blant annet av mekaniske og kjemiske signaler i kroppen.
Det har lenge vært en debatt om fruktsukker er viktig for utviklingen av fedme, fordi både tilsetning av fruktose i sukrede leskedrikker og fedme har økt kraftig parallelt.
I en nylig publisert studie viser forskere at inntak av fruktose gir liten metthetsfølelse og påvirker blodgjennomstrømningen i hypotalamus i liten grad, sammenlignet med tilførsel av den typen sukker det finnes mest av i kroppen, glukose (også kalt druesukker).
Studien er publisert i det amerikanske legetidsskriftet Journal of the American Medical Association (JAMA), og tyder altså på at inntak av druesukker har en mer mettende effekt enn fruktsukker.
Dersom vi skal prøve oss på en forsiktig overføring av denne kunnskapen til det daglige liv, er det ikke noen grunn til å bruke fruktoserike drikker, eller bruke fruktsukker fremfor vanlig sukker.
Enkle karbohydrater kalles monosakkarider, og de vanligste er glukose (druesukker), fruktose (fruktsukker) og galaktose (melkesukker).
Fruktose gir betydelig sterkere søtsmak enn andre monosakkarider, og tilsettes for eksempel brus for at den skal gi sterkere søtsmak.
Sukkerholdige leskedrikker bør uansett brukes minst mulig, enten de inneholder den ene eller den andre sukkerarten. Selv om det også finnes noe fruktsukker i frukt, bør vi spise to, tre frukter daglig, fordi vi da får i oss mange andre verdifulle næringsstoffer.
Kilde: Store norske leksikon(snl.no)
Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Hvorfor orker vi dessert selv om vi er stappmette? Og hvorfor har så mange lyst på noe søtt etter middag?
Ingen av dem er mangel på viljestyrke eller uansvarlighet hos hver og en av oss.
I år har kioskkjeden hovedsakelig reklamert for pølser, kanelsnurrer og andre usunne varer. Neste år blir det andre boller.
Else Kåss Furuseth har delt sin historie om overvekt og veien til et sunnere liv på NRK. Nå ber hun norske politikere ta grep, og får støtte fra overvektsekspert.
Mer frukt, grønt, fullkorn og fisk. Her er de nye nordiske kostrådene som er best for både helsen og miljøet.
Tykke som drikker lettbrus, spiser mer enn tykke som drikker vanlig brus, viser ny forskning.</p><p>