Det er ikke alltid tredemølla er stedet å begynne. Noen ganger må det starte med selvfølelsen.

Hvordan slanke en "fjortis" jente?

Publisert: 2012-12-11 14:15

Spørsmål fra medlem:

Jeg har en overvektig stedatter, som vi over en periode på snart to år har prøvd å få ned i vekt og i bedre form. Dette ønsker vi fordi hun har et dårlig selvbilde og er ofte lei seg på grunn av utseendet sitt.

Vi har tilrettelagt med kjøring til diverse aktiviteter og nå sist kjøpt inn tredemølle. Før vi kjøpte tredemølle skrev vi en "treningskontrakt", og den var hun helt enig i. Nå, to måneder senere har dette falt i grus. Hun var i trimrommet kanskje fem-seks ganger,og jeg tror hun var varm og svett to av dem. Moren ønsker ikke å ta opp kampen med datteren om kontrakten som er inngått.

Moren ønsker heller ikke at jeg skal ta opp dette med kontrakten. Hun er redd for at datteren da flytter til far, og der er det ingen som helst kontroll med kaloriinntak. Faren hennes skjønner ikke problemet.

Hvordan motivere en tenåringsjente, som egentlig vet hva som skal til, men som ikke orker å bli sliten og svett, til å nå målet?

Hilsen anonym

Ekspertsvar:

Hei,

Det riktige stedet å begynne er ikke med en tredemølle, men å gjøre noe med selvbildet hennes.

Et dårlig selvbilde kan komme av mange ting, men resultatet er at man føler seg lite verdt og at man ikke strekker til som menneske. Altså en følelse av å ikke være god nok.

Øyvind Hammer er motivasjonsekspert i Vektklubb.

Ditt ønske om å hjelpe til, med gode intensjoner i bunn, fører til at du bekrefter hennes vurderinger av seg selv.

Når hun så ikke klarer å oppfylle treningskontrakten, bekrefter det nok en gang hennes utilstrekkelighet. Det å holde kontrakten opp foran henne og minne henne på hvor elendig hun er, bidrar altså ikke til mer treningslyst, men til et enda dårligere selvbilde.

I tillegg har dere blitt enig om at hun skal få treningslyst gjennom verdens kjedeligste treningsform, nemlig å løpe på en sirkulerende matte.

Så mitt råd er at dere slutter å fokusere på trening og matinntak inntil dere har gjort alt som står i deres makt til å få henne til å forstå at hun er helt fantastisk som hun er og at hun blir elsket helt betingelsesløst.

Dere har gjort jobben når hun forstår det, det er ikke nok at dere mener det.

Deretter foreslår jeg at dere gjør morsomme aktiviteter sammen med henne og bygger opp mestringsfølelse gjennom at aktivitetene tilpasses hennes nivå.

Å kjøre henne på aktiviteter med andre flinke ungdommer, er ikke en god løsning, der får hun bare bekreftelse på at hun ikke er god nok.

Jeg synes det er flott at du engasjerer deg i å hjelpe stedatteren din, det er bare viktig at du bidrar på en måte som bygger opp.

Positiv hilsen Øyvind Hammer

Les også:

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her