Matspaneren: Vita hjertego’ grønnsakspostei
Bytter du ut vanlig leverpostei med grønnsakspostei, har du gjort et sunt valg. – Denne grønnsaksposteien synes jeg du bør prøve, skriver Vektklubbs matspaner.
Om du skulle være i tvil: Ja, dette er sunne, gode og næringsrike pålegg!
For de som ønsker å spise mindre kjøtt og andre animalske matvarer kan det være litt vanskelig å finne plantebaserte pålegg til brødskivene som vi nordmenn gjerne spiser til flere måltider daglig. Plantego er en ny serie plantebaserte pålegg fra Mills og i høst kom tre typer plantebasert pålegg som jeg har testet ut.
Mills plantego grønnsakspålegg er tre ulike typer smørbare pålegg basert på kikertmos, også kjent som hummus. Grønnsakspåleggene finnes i tre ulike varianter: en mørk rosalilla med rødbeter, en grønn med avokado og en rødoransje med grillet paprika.
Felles for de tre påleggene er at den ene hovedingrediensen er kikerter. Den andre hovedingrediensen, som ligger i navnet, gir pålegget en karakteristisk farge og smak. Totalt inneholder påleggene 89-98 prosent grønnsaker og kikerter. De siste prosentene er blant annet vann, ulike kryddertilsetninger, salt og konserveringsmiddel. Den grønne inneholder i tillegg rapsolje og sitronjuice.
Energiinnholdet varierer fra 90 kcal per 100 gram i den rødoransje, til 150 kcal i den grønne. Saltinnholdet er lavest i den lilla rødbetmosen, med 0,7 gram per 100 gram og litt høyere, men likevel akseptabelt, i de to andre, med 1 gram per 100 gram.
Har du fått med deg? Derfor bør du heller spise fremfor å drikke frukten
Jeg har smakt alle tre variantene og jeg liker alle. Du kan kjenne at mosen består av kikerter, men den andre hovedingrediensen er mest framtredende og gir karakter til pålegget. Jeg syntes først det var litt vanskelig å velge en favoritt, men etter å ha spist opp alle tre glassene så tenker jeg at det er størst sannsynlighet for at jeg kommer til å kjøpe den grønne igjen. Den hadde en så fin balanse av avokadosmak blant kikertene, og bittelitt sting fra chili.
Hovedingrediensene, altså kikerter, avokado, paprika og rødbeter, er jo alle næringsrike og gode matvarer. Plantego grønnsakspålegg består dessuten i all hovedsak av nettopp kikerter og grønnsaker, og lite av andre ingredienser.
Påleggene har svært lite mettet fett, akseptabelt innhold av salt og dessuten en del kostfiber, i alle fall til pålegg å være. For eksempel så inneholder hverken kjøttpålegg, ost eller syltetøy noe kostfiber.
Også testet: Grønnsakspostei fra Vita hjertego'
Det eneste jeg kan ha å utsette på produktene er at det er tilsatt en del «ekstra» i form av konserveringsmidler, antioksidant og surhetsregulerende midler, og dette er jo ting du ikke ville puttet oppi lignende grønnsaksmoser eller hummus om du lagde de hjemme på ditt eget kjøkken, bortsett fra kanskje litt sitronsyre (antioksidant) i form av en skvis sitron. Men så ville jo den du lager selv heller ikke hatt like god holdbarhet, så matindustrien har jo sine grunner for å tilsette holdbarhetsmidler i maten.
Jeg sier ikke at disse tilsetningene gjør produktene mindre sunne enn det du eventuelt skulle lage hjemme, men jeg vet at mange synes det føles bedre å lage selv for å unngå nettopp ekstra tilsetningsstoffer.
Ernæringsprofessor: – Ikke alt som er naturlig er sunt
Det er ingen tvil om at det kan være vanskelig for mange å finne pålegg til brødskiven hvis man vil erstatte, eller redusere mengden, kjøttpålegg, ost eller egg, så det er fint at det kommer flere plantebaserte pålegg å velge i. Fra før er jo ulike typer nøttesmør sikre og sunne vinnere i det plantebaserte påleggssegmentet. Disse tre nye grønnsakspåleggene fra Mills er gode og næringsrike pålegg som kan gjøre det lettere for mange å velge mer plantebasert til brødmåltidene.
• Rødoransje med grillet paprika og kikerter: 90 kcal, 1,7 gram fett hvorav 0,2 gram mettet fett, 12 gram karbohydrat hvorav 2 gram sukkerarter, 5 gram protein, 4 gram kostfiber og 1 gram salt.
• Lillarosa med rødbeter og kikerter: 95 kcal, 1,2 gram fett hvorav 0,2 gram mettet fett, 15 gram karbohydrat hvorav 8 gram sukkerarter, 4 gram protein, 4 gram kostfiber og 0,7 gram salt.
• Grønn med avokado og kikerter: 150 kcal, 11 gram fett hvorav 2 gram mettet fett, 7 gram karbohydrat hvorav 1 gram sukkerarter, 4 gram protein, 4 gram kostfiber og 1 gram salt.
Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.
Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.
• Peanøttsmør (Mills) originale peanut butter, 89 % peanøtter: 620 kcal, 50 gram fett hvorav 9 gram mettet fett, 14 gram karbohydrater hvorav 9 gram sukkerarter, 24 gram protein, 8 gram kostfiber og 0,6 gram salt.
• Plantego peanøttsmør (Mills) 99,4 % peanøtter: 610 kcal, 48 gram fett hvorav 8 gram mettet fett, 14 gram karbohydrater hvorav 6 gram sukkerarter, 26 gram protein, 8 gram kostfiber og 0,6 gram salt.
• Grønnsakspostei (Vita hjertego): 205 kcal, 15 gram fett hvorav 1 gram mettet fett, 11 gram karbohydrat hvorav 2 gram sukkerarter. 4 gram protein, 4 gram kostfiber og 1,2 gram salt.
• Vegan Deli vegansk pålegg («servelatlignende» av erteprotein): 180 kcal, 17 gram fett hvorav 1,4 gram mettet fett, 1 gram karbohydrat, 3,4 gram protein, 6,1 gram kostfiber og 1,9 gram salt.
• Syltetøy bringebær (Nora hjemmelaget): 141 kcal, 0,6 gram fett, 32 gram karbohydrater hvorav 31 gram sukkerarter, 0,6 gram protein og 2,7 gram kostfiber.
• Banan, naturell på skiva: 83 kcal, 0,3 gram fett, 18 gram karbohydrater hvorav 14 gram sukkerarter, 1 gram protein og 1,6 gram kostfiber.
Dersom du har tips til matvarer @matspaneren kan sette under lupen så send gjerne mail til redaksjonen eller tag #matspaneren på instagram.
Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Bytter du ut vanlig leverpostei med grønnsakspostei, har du gjort et sunt valg. – Denne grønnsaksposteien synes jeg du bør prøve, skriver Vektklubbs matspaner.
Plantebaserte pålegg er i vinden som aldri før, og selv om peanøttsmør ikke akkurat er en nyhet, har utvalget blitt større. Vektklubbs matspaner har testet.
Er du villig til å ofre litt på smak og konsistens er Sjokao sjokoladepålegget for deg som vil ta et litt sunnere valg!
Er disse bønnesalatene sunne? Vektklubbs matspaner har tatt en nærmere titt.
Den nye veganske majonesen er laget med en ingrediens de fleste av oss vanligvis ville skylt ned i vasken.
For oss brødspisende nordmenn kan nye varianter av brød og rundstykker være kjærkomment for å øke variasjonen i hverdagen. Hatting har nå kommet med noe de kaller grønnsakstykker som Vektklubbs matspaner har sett litt nærmere på.