Styrke med egen kroppsvekt like bra som vekter?

Publisert: 2010-08-10 13:26

Jeg lurer på om styrketrening med egen kroppsvekt kan være like effektivt som styrketrening med vektbelastning? Og hvordan bør man legge opp effektive økter der man trener kun med egen kroppsvekt som belastning?<br />Hilsen Ida

Push-ups er et eksempel på en øvelse som er tung nok med egen kroppsevekt, og som du kan gjøre enklere ved å sette knærne i gulvel, og tyngre ved å stå på tærne og eventuelt løfte ett ben noen få cm opp fra gulvet.

Frode Hansen / VG

Ja, det kan de være, avhengig av hvor tungt man får trent.

Enkelte øvelser med egen kroppsvekt er veldig tunge (f.eks chins/kroppshev), mens andre kan bli for lette (f.eks knebøy).

Det man må prøve er å gjøre øvelsene enklere eller tyngre, slik at belastningen blir så god som mulig.

Trener man for å bli sterkere og få større muskler, anbefaler man å ligge mellom cirka 8 og 12 repetisjoner. Ønsker man å trene mer lokal utholdende styrke, gjør man fra cirka 15 repetisjoner og oppover, eventuelt så mange man klarer med egen kroppsvekt.

I chins kan man for eksempel hoppe opp (om det går) og bremse bevegelsen sakte tilbake, eventuelt ha en stol eller benk under seg slik at du kan hjelpe til med bena i løftefasen når det blir for tungt. I knebøy kan man trene ettbens knebøy for å gjøre det tyngre. Slik må man hele tiden lete seg frem til varianter.

Andre gode øvelser er push-ups, dips, utfallsgange, ryggehev og ulike mageøvelser. Jeg ville trent til utmattelse, så lenge jeg ikke gikk over 15-20 repetisjoner. Klarer man flere enn dette, bør man forsøke å gjøre øvelsen tyngre. Lykke til!

Vennlig hilsen Anne Mette Rustaden

Les flere svar fra ekspertene her

Anne Mette Rustaden, treningsekspert i Vektklubb, viser øvelsen chins/kroppshev som er tung nok med egen kroppsvekt i tillegg til at du kan gjøre den tyngre eller enklere. Rustaden er utdannet fysioterapeut, gruppetrener, personlig trener, underviser ved Norges idrettshøgskole og tar doktorgrad i fitness. FOTO: FRODE HANSEN

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her