Fagpanelet har svart på spørsmål fra medlemmene i nettreff: Lavkarbo-kosthold til diabetikere?

Vektklubb
Publisert: 2012-03-01 16:34

Lavkarbo-burger servert med salat, tomat, coleslaw og guacamole.

Foto: Trond Solberg

Spørsmål fra medlem:

Det er mange som mener at lavkarbo-kosthold er positivt for personer med diabetes, og at dette også kan forebygge diabetes. Føler du at din forbindelse med Vektklubb.no hindrer deg i å anbefale lavkarbo?

Ekspertsvar:

Overlege Jøran Hjelmesæth.

Foto: Støtvig Alf Øystein

La meg forsøke å svare deg helt ærlig. For det første har jeg som lege arbeidet med diabetes og diabetesforskning i 25 år, og jeg forsker fortsatt på temaet sammen med min forskningsgruppe ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved Sykehuset i Vestfold. Mitt oppriktige ønske er å gi diabetikere best mulige råd som jeg ut fra min erfaring og gjennomgang av litteratur mener er best vitenskaplig dokumentert. Jeg har lest veldig mange studier om lavkarbo, men er ikke overbevist om at det er det beste for diabetikere. Dokumentasjonen har hittil vært for dårlig.

For det andre er det viktig å bli enig om hva som er lavkarbo. Noe hevder strengt at et lavkarbo-kosthold betyr at man ikke kan spise mer en 20 gram karbohydrater (80 kcal, < 5% av energiinntaket) om dagen, andre hevder at inntil 150 gram (600 kcal, 25-30%) for eksempel er ok, og fortsatt lavkarbo. I tillegg er det uklart hvor mye mettet fett som ”kreves” for å erstatte karbohydratene i forhold til det sunnere umettede fettet. Til slutt er det ofte også uklart hvor mye protein man tenker seg i forhold til fett.

Ellers er vi vel helt enige om at diabetikere bør redusere betydelig på inntaket av tilsatt sukker, eks i brus ,kaker med mer, og at man bør være forsiktig med såkalte raske karbohydrater ellers for å holde blodsukkeret stabilt. Jeg vil imidlertid argumentere for at det kan man godt få til innenfor de norske retningslinjer som foreligger.

Når det gjelder forebygging av type-2 diabetes foreligger det mange store internasjonale studier som viser at et kosthold som likner de norske retningslinjene og regelmessig fysisk aktivitet kan forebygge mer enn 50% av nye diabetestilfeller hos personer som har høy risiko for diabetes.

Så for å svare deg på ditt spørsmål, nei, jeg føler ikke at min forbindelse med Vektklubben hindrer meg i å anbefale lavkarbo. Men, jeg vil også understreke at den dagen den vitenskaplige dokumentasjonen sier at jeg tar feil, da skifter jeg standpunkt.

Vennlig hilsen Jøran Hjelmesæth

Les også:

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her