Alle monner drar: Alle monner drar

Publisert: 2011-02-07 11:20

Biler, heiser, rulletrapper, fjernkontroller, mobiltelefoner, selvgående gressklippere, støvsugere og PC-er sparer oss for flere hundre kalorier i daglig kaloriforbruk i forhold til generasjonene før oss, skriver ernæringsfysiolog Line Kristin Johnson i denne spalten.Stadig flere strever med helseproblemer som overvekt, diabetes, hjerte- og karsykdom, belastningsskader i muskler og skjelett og andre plager vi vet har sammenheng med levesettet vårt.

I teknologiens tidsalder kan vi velge og vrake i imponerende duppeditter som gjør hverdagen vår lettere (les: kaloribesparende).

Samtidig vasser vi i et enormt matvareutvalg med høyt kaloriinnhold i døgnåpne butikker, storkiosker og bensinstasjoner.

Balanse

Det er vanskeligere enn noen gang å balansere kaloriinntak fra mat og drikke med kroppens kaloriforbruk, og dette fører til at stadig flere sliter med vektproblemer. Kroppen vår er nøysom og sparer på hver minste kalori den ikke forbrenner - i form av fett.

Vi lever rett og slett i et fedmefremmende miljø. Dette faktum gir oss og kommende generasjoner nye utfordringer som våre besteforeldre og de som levde før dem ikke hadde noen befatning med.

Spør du mennesker som passert 70 år om deres kost- og mosjonsvaner i barneårene, vil mange kunne fortelle om sild og potet, «kålrotbiff» og tørt brød. De syklet og gikk lange veier for å komme seg til skole, venner eller jobb. De sjauet og hjalp til på jordene eller i fjøset, og de kan kanskje fortelle om hvor stas det var de få gangene man kunne kjøpe karameller, en is eller ei flaske brus.

Det er ganske forunderlig at det bare er en eller to generasjoner siden folk i Norge opplevde denne virkeligheten. Vi kan ikke skru klokken tilbake, så da må vi kanskje akseptere at vi nå lever i en tid da vi stadig må minne hverandre på at det er viktig med fysisk aktivitet og et sunt kosthold for å bevare god helse.

Det er forståelig at man kan gå lei av gode råd og formaninger. Men livsstilssykdommer rammer hvem som helst, derfor er det viktig at vi hjelper hverandre til å ta smarte matvarevalg, og legger til rette for fysisk aktivitet.

Kombinasjon

Summen av mange små tiltak monner: Server frukt og bær i stedet for kjeks og kaker, fremby et godt utvalg av grovt brød, magrere pålegg, magre melkeprodukter, rene råvarer og mengder av grønnsaker, og rent, godt drikkevann. Kombinerer du dette med mer fysisk aktivitet, vil det ikke bare være lettere å holde vekten, men risikoen for å utvikle de nevnte livsstilssykdommene vil også avta.

Et daglig kalorioverskudd på 100 kalorier gir mer enn fem kilo vektøkning i løpet av ett år, og mer enn 50 kg i løpet av ti år!

Eksempler på 100 kalorier: 1 (liten) neve nøtter, ½ ss majones, ½ rosinbolle, 2,5 dl sukkerholdig brus, nektar eller juice, 2 ruter sjokolade (20 g), 1ss olje (alle typer), 1 skive brød med pålegg (uten smør / marg).

Line Kristin Johnson

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her