Fordeling av næringsstoffer

Publisert: 2010-04-23 09:07

Hei! Jeg har vært medlem av vektklubb i cirka fem uker nå. Fordelingen av næringsstoffer har vært noenlunde slik i gjennomsnitt: proteiner 18 prosent, fett 24 prosent og karbohydrater 55 prosent (resten alkohol). Det anbefales at fettandelen er omtrent 25-35 prosent. Det jeg derimot lurer på, er om jeg trygt kan ligge der jeg er nå og likevel gå ned i vekt? Og hvor lavt skal fettandelen i kostholdet være, før kroppen "tviholder på fettet"?<br />Hilsen Positiv19

Anbefalningen om fordeling av næringsstoffer i Vektklubb.no ser slik ut.

Hei.

Det ser ut til at du har en fin fordeling av næringsstoffer. Når det gjelder vektreduksjon så oppnår du dette om mengden kalorier du spiser er lavere enn det du forbruker, uavhengig av fordelingen.

Så hvorfor er fordeling av næringsstoffer viktig?

Jo - det er viktig i forhold til å sikre inntak av de næringsstoffene kroppen trenger, og det danner grunnlaget for å få til et sunt kosthold. Det er ikke slik at mengden fett i kosten påvirker om kroppen ”tviholder på fettet” eller ikke. Kroppen tar opp nesten alt fett (nærmere 100 prosent) av det fettet vi spiser. Spiser du et gram fett eller hundre gram fett, så tar kroppen henholdsvis opp et eller hundre gram. Det er fiber kroppen har problemer med å ta opp, ikke fett, proteiner, karbohydrater eller alkohol.
For å unngå vektøkning så må vi passe på at mengden kalorier fra fett, proteiner, karbohydrater og/eller alkohol til sammen ikke blir for stor. Vi må i tillegg være i aktivitet så vi kan bruke kaloriene vi får fra disse mæringsstoffene. Du kan fint fortsette fordelingen, da legger du grunnlaget for et sunt kosthold, og ved å begrense mengden kalorier, så kan du få til vektreduksjon. Lykke til videre!

Hilsen Marianne H. Wennersberg og Inger Ottestad

Annonse

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

  • strex

Flere artikler

Vektklubb er en tjeneste eid av VG
Ansv. redaktør og adm. direktør: Gard Steiro
Nyhetsredaktør: Tora Bakke Håndlykken
Utviklingsredaktør: Øyvind Brenne
Redaktør Feature/VG+: Jane Throndsen
Politisk redaktør: Hanne Skartveit
Her finner du #vgvektklubb
Ansvarlig journalist: Elisabeth Stigum
Kopiering av materiale fra VG og Vektklubb for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.
© 2022 Verdens Gang AS
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her