Kokekaffe, presskaffe og espressokaffe inneholder også stoffer som øker mengden av det skadelige LDL-kolesterolet i blodet. Det har derfor vært gode grunner til å frykte at ufiltrert kaffe kan gi høyere risiko for hjerte- og karsykdom. Sort trakterfaffe som er filtrert er både fettfri og kalorifri.

Ikke alt som er naturlig er sunt!

Publisert: 2015-08-25 16:01

Drikker du «feil» type kaffe slurper du i deg et av de sterkeste kolesteroløkende stoffet vi kjenner til. Hvis du tenker at all mat som er «ren» eller kommer fra naturer er sunn, tro om igjen.

KOSTEKSPERT: I Vektklubbs fagpanel, professor i ernæring Christian A. Drevon fra Universitet i Oslo.

Kaffefettet kafestol kommer fra kaffebønnen og finnes i kokekaffe, presskannekaffe og visse andre kaffesorter som ikke er filtrert gjennom papirfiltre.

Vi har vel alle hørt det, gjerne fra reklame, påstander om at noe er sunt fordi det er naturlig. Forestillingen om at naturlige stoffer er «ordentlige og snille» mot kroppen stikker dypt hos mange.

Det er hevet over rimelig tvil at en rekke syntetiske stoffer (stoffer som er kopier av naturlige stoffer, men fremstilt syntetisk) kan ha farlige effekter på natur og helse. Noen opplagte eksempler på farlige syntetiske stoffer er thalidomid; et sovemiddel med kvalmestillende effekt som ga alvorlige misdannelser hos barn født av mødre som tok medikamentet under svangerskapet på tidlig 60-tallet. Et annet eksempel er DDT; dikloro-dfhenyl-trikloroethan, som var et effektivt insektsmiddel mot bl. a. spredning av tyfus, malaria og dengue feber, men som førte til resitensutvikling og med en uberettiget frykt for kreftfremkalling.

Naturlig eller sunt?

Naturlig og ren mat er trendy og høres veldig sunt ut. Men når det ikke brukes konserveringsmidler og tilsetningsstoffer i maten, er det en risiko for at det dannes naturlige gifter (biotoksiner) i selve maten – for eksempel muggsopp. Dette skjer typisk i matvarer som korn, nøtter, tørkede frukter og tørket kjøtt, ifølge Mattilsynet.

Det finnes vel 40 livsnødvendige (essensielle) næringsstoffer som kroppen må ha for å holde seg frisk. Likevel er det en kortslutning å hevde at alle naturens stoffer er sunne. Dersom vi ser på planter så vet vi på den ene siden at det er sunt å spise 5 porsjoner frukt (2) og grønnsaker (3) om dagen. Et høyt inntak av frukt og grønnsaker, sammen med Helsedirektoratets øvrige kostholdsråd, senker risikoen for overvekt og en rekke sykdommer, særlig livsstilssykdommer som hjerte- og karsykdom og diabetes type 2.

På den annen side vet vi at det i en vanlig grønnsakplante finnes tusenvis av stoffer som har giftige effekter på andre organismer, som insekter og mennesker, men det finnes altså åpenbart flere stoffer som har gunstige og sterkere positive effekter på vår helse.

Det er altså vanlig i naturen at det finnes både skadelige og helsefremmende stoffer i de samme matvarene, men de sunne matvarene inneholder en overvekt av gunstige stoffer.

Det er faktisk slik at de aller fleste helsefarlige stoffene vi får i oss, finnes i naturen og er ikke de syntetiske stoffene som industrien lager.

Les på VG+: «Naturlig mat» kan være giftig

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

For mye av noe..

Vi har en del slående eksempler på at naturlige stoffer i store doser ikke er gunstig: mettede fettsyrer som det finnes mye av i fete kjøtt- og melkeprodukter gir en tydelig kolesteroløkende effekt om vi får så mye i oss som det er vanlig i Norge.

To andre eksempler på at naturlige stoffer kan være livsfarlige er hvit og grønn fluesopp. De inneholder de høyst naturlige giftige stoffene amanita-toksiner som kan angripe tarm, lever og nyre og gi dødelige forgiftninger med meget små doser.

Naturlig og farlig er altså ingen sjeldenhet.

Ikke la deg lure

Om du er interessert i kosthold og å spise sunt gjør du lurt i å søke kunnskap hos pålitelige kilder, som for eksempel noen som er objektive og ikke tjener store penger på spesielle produkter.

Reklame og oppslag i mediene bør betraktes med sunn skepsis. Leser du at kreftproblemet er løst kan du trygt søke andre kilder, fordi kreft er et problem som følger alt liv.

Det er veldokumentert at dersom du stumper røyken, er fysisk aktiv 60 minutter om dagen og spiser sunt – da er sjansen større for at du holder deg frisk og får leve lenge.

Flere artikler fra Vektklubbs eksperter:

Diabetes type 2 - en plagsom sykdom som kan forebygges

Hva vet du om insulin - hormonet som regulerer blodsukkeret?

4 beinharde fakta som styrker skjelettet

Ta tilbake lørdagsgodtet

Smarte tips for å holde deg mett

Annonse

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en tjeneste eid av VG
Ansv. redaktør og adm. direktør: Gard Steiro
Nyhetsredaktør: Tora Bakke Håndlykken
Utviklingsredaktør: Øyvind Brenne
Redaktør Feature/VG+: Jane Throndsen
Politisk redaktør: Hanne Skartveit
Her finner du #vgvektklubb
Ansvarlig journalist: Elisabeth Stigum
Kopiering av materiale fra VG og Vektklubb for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.
© 2022 Verdens Gang AS
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her