Lur deg til å spise mer grønt!

Eli Anne Myrvoll, klinisk ernæringsfysiolog
Publisert: 2011-05-23 10:10

ROTMOS: Ved å mose mørkokt gulrot, sellerirot og kålrot sammen, får du en ordentlig sunn smaksbombe. Egner seg til kjøtt.

Magnar Kirknes

Mange synes det er vanskelig å få i seg nok grønnsaker. Noen liker hverken smaken eller konsistensen av grønnsakene.

Her er et tips: Finkutt eller mos grønnsakene og ha dem i spaghettisausen, lasagnen, sausen eller omeletten. Da vil smaken kamufleres, samtidig som du får i deg færre kalorier og mer sunne næringsstoffer.

I dag er usunn mat proppfull av energi tilgjengelig over alt. Mange får i seg langt mer energi enn de behøver. Resultatet er gjerne overvekt. Eksempler på energitett mat er pølser, pizza, sjokolade og chips.

Forsøkskaniner

For å kutte ned på energiinntaket, blir vi anbefalt å erstatte energitett mat med for eksempel frukt og grønnsaker.

En slik strategi har flere fordeler: Vi reduserer energiinntaket (og går ned i vekt), samtidig økes inntaket av sunne grønnsaker.

Kostholdsekspert Eli Anne M. Blomkvist

Mattis Sandblad

Det vitenskapelige tidsskriftet American Journal of Clinical Nutrition har nylig publisert en studie der forskere moste grønnsaker til purre, og kamuflerte den i annen mat for å øke grønnsaksinntaket og samtidig redusere energiinntaket hos deltagerne i forskningsprosjektet.

De 41 deltagerne spiste frokost, lunsj og middag i laboratoriet én dag i uken i tre uker. I tillegg fikk de utdelt kveldsmat som de spiste hjemme.

Deltagerne fikk spise så mye de ville av all maten forskerne serverte. Rettene de serverte til frokost, lunsj og middag inneholdt ulike mengder mosede grønnsaker, og dermed ulik mengde energi. Deltagerne visste ikke at grønnsaksinnholdet i rettene varierte.

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Liten forskjell

De manipulerte rettene var gulrotbrød til frokost, makaronirett til lunsj, og kyllinggryte til middag, tilsatt ulike mengder grønnsakspuré av henholdsvis gulrot, gul squash og blomkål.

Tilbakemeldingene i forhold til smak og konsistens var gode, de fleste rapporterte ingen stor forskjell på rettene, selv om grønnsaksinnholdet varierte de tre dagene.

Ved å tilsette en større mengde grønnsakspuré i ulike retter, økte deltagernes inntak av grønnsaker. Samtidig ble deres energiinntak lavere, til tross for at deltagerne fikk spise så mye de ville. De spiste heller ikke mer av annen mat, heller ikke til kvelds, selv om den grønnsaksrike maten altså ga mindre energi.

Et slikt kosthold vil føre til vektreduksjon, fordi man får i seg mindre energi, samtidig som man altså får i seg flere sunne næringsstoffer, med de helsefordelene det har.

Her er noen forslag til hvordan du kan få i deg mer grønt: Bytt ut noe av kjøttdeigen i pastasaus og pizzafyll med most eller finhakket løk, paprika, tomat og sopp, tilsett revet gulrot og squash i brød og rundstykker, putt ekstra grønnsaker i lapskaus, gryteretter, supper, og omeletter, og bland finkuttede grønnsaker inn i couscous eller ris som tilbehør til middagen.

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her