Vektklubbs guide til julebordsmenyen
Ribbe eller lutefisk? Riskrem eller krumkaker? Det er ikke alltid like lett å vite hva du skal velge på julebord. Vektklubb guider deg gjennom julebordmenyen.
Kroppen ser ikke forskjell på 1. juledag og tirsdag 6. januar. Derfor er det nyttig å tenke litt på mengden vi spiser og drikker også i julen.
Julen representerer mye fint både når det gjelder fellesskap, feiring, refleksjon, fysisk aktivitet, gaver og god mat.
Mange av rettene vi er vant med i julefeiringen er smakssterke og inneholder salte, søte og ikke minst fete ingredienser. De representerer kjente og gode smaksopplevelser som er spesielle for julefeiringen, og som vi kan nyte sammen med alle de andre opplevelsene i den mørkeste tiden av året.
Klarer vi å velge de rettene vi setter aller mest pris på i passe små porsjoner og balansert med et par timers fysisk aktivitet hver eneste fridag – da er vi et godt stykke på vei til å slippe unna sjokkopplevelsen ved badevektens ubønnhørlige avsløringer 2. nyttårsdag.
Det kan være fornuftig å ha litt kunnskap og et bevisst forhold til hva vi skal spise i de situasjonene hvor vi selv bestemmer. Hvis du skal i et middagsselskap på kvelden, forsøk å spise fornuftig og magert til frokost, lunsj og mellommåltider.
Typen fett er helsemessig mest gunstig i den maten som har svømt eller fløyet før den havner på festbordet.
Grisens fettsyrer reflekterer de fettsyrene den får i maten, mens alle drøvtyggere som sau, geit og kyr, har sin egen omdannelse av umettede fettsyrer til mettede fettsyrer i vomma.
Det vil si at ribbe inneholder et sunnere fettsyremønster enn pinnekjøtt.
Å nyte maten er ikke det samme som å spise i ubegrensede mengder.
Uansett sammensetning av næringsstoffer i julematen, er det viktigste å nyte den gode juletid, men ikke glemme at passe små porsjoner kan smake veldig bra og dessuten bidra til en god januar 2015.
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Ribbe eller lutefisk? Riskrem eller krumkaker? Det er ikke alltid like lett å vite hva du skal velge på julebord. Vektklubb guider deg gjennom julebordmenyen.
Julemiddagene er både smakfulle og kaloririke, og her har vi samlet hvor mye kalorier det er i ribbe, pinnekjøtt og de andre juleklassikerne.
Daglig gir de kostholdsråd for å hjelpe nordmenn ned i vekt, men på selveste julaften lar de slanking være slanking. Se hva de fyller tallerkenen med!
Fyll tallerkenen med grønnsaker og fisk, og smak litt på den fete julematen er blant tipsene fra den kliniske ernæringsfysiologen.
Den fete julematen gjorde utslag på kolesterolnivået blant de danske studiedeltagerne, men norsk hjertespesialist er ikke overrasket over funnet.
Det er mulig å nyte julen og samtidig holde vekten og opprettholde en sunn livsstil. Les klinisk ernæringsfysiolog Anette Skarpaas Ramms fire beste tips.