Hvorfor så mye karbohydrater?

Publisert: 2009-10-30 09:14

Jeg er utdannet personlig trener i tillegg til at jeg er helse- og treningsrådgiver. Jeg ser at det er meningen at jeg skal spise godt over 50 prosent karbohydrater hver dag. Dette er litt i mot hva jeg har lært. For å opprettholde muskelmasse og ikke "slanke" bort disse er det vel viktig å få i seg nok proteiner? Kan du forklare meg hvorfor dere mener at karbohydrater skal ha en så stor del av "kaka"? <br />Vennlig hilsen Ingvild

Hei.
Opp gjennom menneskets historie har de aller fleste befolkningsgrupper hatt den største delen av energiinntaket fra karbohydrater fordi det gir den ressursvennlige utnyttelsen av muligheter for matvareproduksjon. I de aller fleste befolkninger utgjør proteiner 10-15 prosent av energiinntaket, og man må ha et meget høyt inntak av kjøtt og fisk for at man skal få en høyere andel av protein i kosten.
Det er også meget gode holdepunkter vitenskapelig for at planteføde med 55 prosent stivelse er helsemessig gunstig i forhold til et høyt inntak av fett og proteiner. Det er helt unødvendig å øke proteininntaket ut over det vi har i en vanlig sunn kost for å bygge muskler og annet vev. I tillegg er et høyt proteininntak meget ressurssløsende fordi planteforet må gis til dyr som omdanner karbohydrater til protein og fett. Ved å benytte dyr som mellomledd for å produsere mat tapes ofte 90 prosent av næringsverdien. Derfor er det både helsemessige og økologiske grunner til at vi spiser cirka 55 prosent av energien som stivelse.
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
Les flere spørsmål og svar om de ulike næringsstoffene her

Annonse

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

  • strex

Flere artikler

Fordeling av næringsstoffer

Fordeling av næringsstoffer

Hei! Jeg har vært medlem av vektklubb i cirka fem uker nå. Fordelingen av næringsstoffer har vært noenlunde slik i gjennomsnitt: proteiner 18 prosent, fett 24 prosent og karbohydrater 55 prosent (resten alkohol). Det anbefales at fettandelen er omtrent 25-35 prosent. Det jeg derimot lurer på, er om jeg trygt kan ligge der jeg er nå og likevel gå ned i vekt? Og hvor lavt skal fettandelen i kostholdet være, før kroppen "tviholder på fettet"?<br />Hilsen Positiv19

Mindre energi med mindre kalorier

Mindre energi med mindre kalorier

Hei! Jeg skal ned 13 kilo som jeg har lagt på meg i forbindelse med to svangerskap de siste fem årene. På Vektklubb har jeg fått anbefalt et daglig kaloriinntak på 1570 kalorier. Jeg har nå gått ned to kilo på to uker, men føler at jeg trenger mer mat. Hvis det går mer enn tre timer mellom måltidene, får jeg skjelvinger, blir slapp og kjenner meg "treg."<br /> <br />Jeg har kuttet masse ned på raske karbohydrater, og har kuttet ut godterier og kaker på hverdager. Jeg har oppdaget at jeg likevel har et relativt høyt inntak av fett (nøtter og middagsmat). Jeg lurer egentlig på om ikke kroppen snart vil venne seg til et lavere kaloriinntak? Jeg plages ikke med sult, kjenner bare at jeg har mindre energi, beveger meg saktere, orker ikke ta i på trening osv. Eventuelt bør jeg få ned fettinnholdet i kosten og heller ligge litt høyere på karbohydrater for å holde energien oppe i det daglige?<br />Mvh Trønderkvinne

Vektklubb er en tjeneste eid av VG
Ansv. redaktør og adm. direktør: Gard Steiro
Nyhetsredaktør: Tora Bakke Håndlykken
Utviklingsredaktør: Øyvind Brenne
Redaktør Feature/VG+: Jane Throndsen
Politisk redaktør: Hanne Skartveit
Her finner du #vgvektklubb
Ansvarlig journalist: Elisabeth Stigum
Kopiering av materiale fra VG og Vektklubb for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.
© 2022 Verdens Gang AS
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her