Fagpanelet har svart på spørsmål fra medlemmene i nettreff: Fra overvektig til normalvektig

Publisert: 2011-06-15 13:47

Det tar tid å bestige et fjell, men hvert skritt du tar fører deg nærmere målet.

Illustrasjonsfoto: Odd Harald Eriksen

Spørsmål fra medlem:

Jeg er en jente i begynnelsen av 30-årene. Siden jeg var liten har jeg vært lettere overvektig. De siste 10 åra har jeg hatt en veldig stressende jobb med høyt tempo og lite hvile. Resultatet er at jeg har gått opp veldig mye i vekt. På det meste veide jeg 125 kilo (jeg er cirka 170 cm høy), nå har jeg gått ned til cirka 115 kilo. Jeg har et stort ønske om å gå ned til cirka 70 kilo som jeg veide for 10 år siden. Det var den eneste gangen i livet mitt jeg var tilfreds med meg selv.

Til tross for mange kilo å dra på har jeg ingen andre helseproblemer. Synes kroppen min egentlig har vært veldig snill med tanke på hvor mye jeg har mishandlet den de siste årene med ekstremt mye jobbing, mye stress, uregelmessige måltider og lite søvn. Jeg har i perioder vært veldig aktiv (uansett størrelse) med trening på SATS fem ganger i uken, så jeg er ikke fremmed for trening. De siste årene har det imidlertid blitt lite fysisk aktivitet utenom en aktiv jobb.

Jeg har nå tatt grep for å sette fokuset på meg selv og min helse, og er veldig motivert for å endre livet mitt! Jeg ser realistisk på det. Det tok lang tid for denne vekten å komme på, det vil ta lang tid å få den av også. Har som mål å bruke 1-2 år på dette. Har du noen god råd på veien? Hvordan holde rutinen og motivasjonen?

Innsendt av Kristin

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Ekspertsvar:

Så bra at du er motivert til å ta tak i dette og har en realistisk tilnærming med hensyn til tid.

Min erfaring med å hjelpe mennesker i din situasjon er at det først må tas oppgjør med noen sannheter. Hva dine er vet jeg ikke, men noe har du endret på siden du har tillatt deg å gå opp så mye i vekt.

Se på en sunn normalvektig person og se hvordan dine vaner skiller seg fra hennes?

Spiser du frokost, lunsj, middag og kveldsmat?

Eller har du lest noe som har fått deg til å bli "flink"? Slikt som at man ikke skal spise etter klokken 18 eller at frokost ikke er så viktig? At du faktisk kan bli slankere av å hoppe over frokost?

Kanskje du har hørt at brød, poteter og pasta gjør deg feit?

Veldig få sunne normalvektige følger noen av disse "sannhetene". Og hvor kjedelig det enn måtte høres ut, de fleste av norges normalvektige følger nogenlunde de kostholdsrådene og måltidsmønstrene som det er lagt opp til i Vektklubb.no.

Jeg sier kjedelig, fordi det ikke er noen enkel, rask superløsning som får deg ned 4 kilo i uken. Men den tar deg dit du vil over tid, og det er jo det du vil, ikke sant?

Jeg sier se på normalvektige, fordi de sitter på løsningen, det beviser de med å være normalvektige. Hvis du skal lære et språk, så lærer du det slik de innfødte snakker det, ikke gebrokkent først, for så å gli over til flytende. Det samme gjelder for vektkontroll.

For å gjøre det enklere å holde på motivasjonen er det viktig at du helt og holdent tror på at du kan bli normalvektig igjen. Du har vært det og kan bli det igjen. Legg opp til et minimum av rutiner som du skal holde deg til, uansett stress på jobben eller andre begivenheter i livet ditt.

Et visst antall treningsøkter hver uke og noen måltidsregler som gjelder uansett.

For eksempel å alltid drikke vann til måltidene. Er det vin til maten også, så fjerner ikke det vannet. At du først og fremst skal spise den maten kroppen må ha for å fungere og at kos som sjokolade og kaker må komme i tillegg.

Det at kos og sjokolade kommer i tillegg kan virke rart, men er den eneste måten å etablere gode vaner over tid.

Når det gjelder trening er det viktigste å møte opp på trening når du skal, kvaliteten på trening kan variere fra gang til gang. Selv toppidrettsutøvere må variere intensiteten på treningen avhengig av smerter, form, motivasjon osv. Men de stiller på trening!

Jeg ønsker deg lykke til på ferden. Uansett hvor langt unna du måtte føle deg fra målet, uansett om pilen går opp når du jobber hardt for å få den ned, så vit at resultat er summen av handlinger som er gjennomført.

Gjør du mer riktige handlinger enn usunne, beveger du deg mot målet!

Positiv hilsen Øyvind Hammer

Les også:

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her