SERVERINGSFORSLAG: Her har matspaneren veid opp cirka 150 gram av den indiske ferdigretten, dette gir 220 kcal. Serverte med byggris, brokkoli og nanbrød får du en middag som er sunn og metter, til cirka under 500 kcal.
SERVERINGSFORSLAG: Her har matspaneren veid opp cirka 150 gram av den indiske ferdigretten, dette gir 220 kcal. Serverte med byggris, brokkoli og nanbrød får du en middag som er sunn og metter, til cirka under 500 kcal. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Matspaneren: Kjedelig indisks vegancurry

Eli Anne Myrvoll, klinisk ernæringsfysiolog
Publisert: 2018-01-09 10:10

Indisk curry er ofte en fest i munn, men her har ikke Findus truffet spikeren, synes Vektklubbs matspaner. Likevel, tommel opp for flere plantebaserte og veganske ferdigmatalternativer!

MATSPANER: Annenhver uke tester Vektklubbs matspaner og klinisk ernæringsfysiolog, Eli Anne Myrvoll Blomkvist, sunnhetsgraden av nye matvarer.
MATSPANER: Annenhver uke tester Vektklubbs matspaner og klinisk ernæringsfysiolog, Eli Anne Myrvoll Blomkvist, sunnhetsgraden av nye matvarer. Foto: Petter Emil Wikøren / VG

Vi skriver januar og mange har nok sikkert planer om å spise både sunnere og grønnere i det nye året. På travle hverdager kan det være fristende å ty til noe som andre har laget ferdig for deg. Jeg har sett nærmere på en hundre prosent plantebasert ferdigrett fra Findus som du finner i frysedisken.

Innhold:

Som det står i tittelen er dette hundre prosent grønt, altså en vegansk ferdigrett, bestående hovedsakelig av tomat, søtpotet og kikerter. I tillegg er det litt løk og paprika. Retten er inspirert av det indiske kjøkken med en krydderblanding som vi forbinder med typisk indiske smaker. Findus skriver at retten inneholder totalt 82 prosent grønnsaker. Dette inkluderer 24 prosent kikerter, som strengt tatt ikke er en grønnsak men en belgfrukt.

Se også: Test av vegansk italiensk salat

Den veganske curryen finner du i frysedisken. En pose gir to porsjoner.
Den veganske curryen finner du i frysedisken. En pose gir to porsjoner. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Hvor sunt er det?

Både grønnsaker og belgfrukter er sunt og noe mange bør inkludere mer av i hverdagskostholdet sitt. Retten har mer fiber og mindre salt enn mange tilsvarende ferdigretter og det er bra. Retten er mager, og det som er av fett kommer fra rapsolje som har mest umettet fett. Proteininnholdet er nokså høyt, takket være kikertene. Alt i alt vil jeg si at dette en sunn ferdigrett. Hvis du serverer med litt grov «ris», for eksempel byggris eller speltperler, og kanskje litt ekstra grønt ved siden av, så vil du ha en godt sammensatt plantebasert middag.

Lei ris, pasta og potet? Hiv deg på «byggbølgen»!

Gryteretten kunne inneholdt litt mer grønnsaker med tyggemotstand, for eksempel mer paprika, løk og eventuelt gulrot eller blomkål.
Gryteretten kunne inneholdt litt mer grønnsaker med tyggemotstand, for eksempel mer paprika, løk og eventuelt gulrot eller blomkål. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Hvordan smaker det?

Findus sin såkalte «World selection», som denne gryteretten er en del av, er inspirert av andre lands matkulturer. India er kjent for sine smakfulle, ofte vegetariske, retter. Jeg har ikke selv vært i India, så jeg vet ikke hvordan ekte indisk mat smaker, men jeg har spist en del indisk restaurantmat i Norge, og har også laget indiskinspirerte gryter på mitt eget kjøkken. Findus Indian Curry har en typisk garam masala, så det er noen «indiske» smaker i gryteretten, men jeg synes den konsentrerte tomatsmaken er altfor framtredende. Du vet hvordan konsentrert tomatpuré smaker? Litt slik synes jeg denne gryten smaker. Ungene syntes gryteretten var sterk, men jeg synes den var mer stram og konsentrert i smaken enn chilisterk hvis du skjønner hva jeg mener med det. Det hadde kanskje hjulpet med litt kokosmelk eller creme fraiche i for å mildne den konsentrerte smaken. Søtpotetbitene hadde en annen konsistens, mer som lettkokt gulrot med litt tyggemotsand, enn det jeg er vant til at kokt søtpotet har, og det er ikke så rart ettersom poteter og søtpoteter egentlig ikke egner seg veldig godt for frysing. Jeg savnet dessuten litt flere grønnsaker i gryten, for eksempel mer løk og paprika, og kanskje litt gulrot eller blomkål.

Jeg applauderer at Findus nå kommer med grønnsaksbaserte ferdigretter som gjør det enklere for folk å spise mer grønnsaker på travle hverdager, men denne gryteretten falt dessverre ikke helt i smak hos oss.

Les også: Den beste og verste «take away»-maten

Her er en tilmålt mengde på 150 gram. Det gir cirka 220 kcal. Ferdigretten inneholder mindre fett og mindre salt enn andre ferdigretter.
Her er en tilmålt mengde på 150 gram. Det gir cirka 220 kcal. Ferdigretten inneholder mindre fett og mindre salt enn andre ferdigretter. Foto: Eli Anne Myrvoll BlomkvistNæringsinnhold per 100 gram:

Energi: 149 kcal
Fett: 3,6 gram, hvorav 0,3 gram mettet fett
Karbohydrater: 20,4 gram
- fiber: 4,7 gram
Protein: 6,2 gram
Salt: 0,64 gram

En porsjon á 250 gram (halve pakken) gir 370 kcal.

Sammenlignet med lignende ferdigretter, per 100 gram:

• Findus Indian Tikka Masala (frysevare): 130 kcal, 3 gram fett hvorav 1,2 gram mettet fett, 16 gram karbohydrat, 2 gram fiber, 7,5 gram protein og 0,7 gram salt.
• Findus Pytt i panne original (frysevare): 140 kcal, 5 gram fett hvorav mettet fett 0,6 gram, 17 gram karbohydrat, 2,5 gram fiber, 5 gram protein og 1 gram salt.
• Toro Tandoori kyllinggryte (ferskvare): 145 kcal, 7,5 gram fett hvorav mettet fett 3,8 gram, 12 gram karbohydrat, 6,5 gram protein og 0,7 gram salt.
• Fjordland Indisk grønnsaksgryte (ferskvare): 83 kcal, 2,3 gram fett hvorav 0,9 gram mettet fett, 11 gram karbohydrat, 2 gram fiber, 2,8 gram protein og 0,7 gram salt.
• Fjordland Meksikansk grønnsaksgryte (ferskvare): 98 kcal, 3,1 gram fett hvorav 0,5 gram mettet fett, 12 gram karbohydrat, 2,8 gram fiber, 4 gram protein og 0,7 gram salt.
• Fersk og Ferdig Digg Vegetar Karri og Kokos (ferskvare): 84 kcal, 4,8 gram fett hvorav 3,2 gram mettet fett, 6,7 gram karbohydrat, 1,4 gram fiber, 2,7 gram protein og 0,1 gram salt.
• Saritas Tikka Masala med kylling: 167 kcal, 7,2 gram fett hvorav 1,7 gram mettet fett, 19 gram karbohydrat, 6,4 gram protein og 0,7 gram salt.

Følg @matspaneren på instagram.

Om du har tips til matvarer som Matspaneren bør sette under lupen, så send en mail til redaksjonen i Vektklubb.

Andre matvarer vi har testet:

Matspaneren: Mere suppe - proppfull av grønnsaker!

Matspaneren: Eldorado ferske supper

Matspaneren: Sunn yoghurt, men usunt design på begeret

Matspaneren: Kornmo 7

Matspaneren: Er røkt filetbacon sunt?

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her