Kjøttfri og bærekraftig taco: Matspaneren: Vegetarfarse fra Hälsans kök
Bytter du ut en kjøttdeigen med vegetarfarse, er det godt for både helsen din og kloden vår.
Bærekraftige kostråd som er godt for kloden og godt for helsen.
I 2050 forventes vi å være 9-10 milliarder mennesker på kloden. Med tanke på at alle disse munnene skal mettes, er det på høy tid å se på hvordan vi kan gjøre matproduksjonen mer bærekraftig. Det er ikke mulig å produsere nok mat til verden dersom standarden skal være dagens vestlige kosthold.
Kostrådene har tradisjonelt sett basert seg på hva vi vet om matens effekt på helsen. I de nordiske næringsstoffanbefalingene som kom i ny versjon i for noen år siden er det inkludert et kapittel om bærekraftig kosthold og miljømessige hensyn med tanke på matproduksjon.
De fleste av dere har nok hørt uttrykket «kjøttfri mandag», eller «meatfree monday» som det opprinnelig heter. Eller Framtiden i våre henders «ta et kjøttkutt for klimaet». Det er ikke tilfeldig at kjøttet har kommet i fokus når det gjelder mat og miljø.
Et miljøvennlig kjøttforbruk er derfor å spise mindre kjøtt. Samtidig vet vi at kjøttforbruket i Norge har steget fra 46 kilo i 1989 til anslagsvis 80 kilo i år. Det er nesten en dobling på bare 25 år.
Vi synes å være mer villige til å ta miljøvennlige valg dersom det også gir oss helsegevinst.
Få inspirasjon fra bildedeletjenesten Instagram til å finne kjøttfrie oppskrifter; #meatfreemonday
Del dine beste oppskrifter på instagram ved å tagge bildene med #vgvektklubb
Her er noen gode helsemessige argumenter for å redusere kjøttforbruket:
En omlegging fra dagens kosthold til et kosthold i tråd med de norske og nordiske kostholdsanbefalingene vil føre til både et mer bærekraftig og et mer helsemessig godt kosthold. Dette skyldes først og fremst fordi kostrådene anbefaler et kosthold med mer plantebasert mat og mindre kjøtt enn det vi nordmenn faktisk spiser i dag.
Jeg vil slå et slag for en kjøttfri mandag. Dropp kjøttet til middag på mandag til fordel for en vegetarrett.
Godt for kloden, godt for helsa!
(kun for Vektklubb-medlemmer)
Grønnsakslasagne med spinat og cherrytomater
Middelhavssuppe med bønner og yoghurt
Grønne pannekaker med wokede grønnsaker
Vegetargryte med kikerter og couscous
Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Bytter du ut en kjøttdeigen med vegetarfarse, er det godt for både helsen din og kloden vår.
Med to forskjellige smaksvarianter har Coop-kjeden nok en gang kommet med et nytt og hurtiglaget vegetarprodukt.
Mer frukt, grønt, fullkorn og fisk. Her er de nye nordiske kostrådene som er best for både helsen og miljøet.
Ikke rødt kjøtt, ikke mat som er for søt eller salt. Hva skal vi spise, og hvordan bør måltidene gjennom en dag se ut?
Rema 1000 har i samarbeid med kjøtt- og fjørfeprodusenten Nortura kommet med en vegetarisk deig som kan brukes som kjøttdeig.
Å redusere kjøttinntaket og spise mer plantebasert er i vinden som aldri før - og godt for helsen og miljøet. Tar du utfordringen om å kutte kjøttet i en hel måned?