For tidlig overgangsalder

Publisert: 2009-10-07 09:30

Jeg er 36 år, og fikk for to år siden diagnosen "for tidlig overgangsalder". I forkant av dette gikk jeg opp cirka 25 kilo på et par år. Vekten stoppet til slutt på 106 kilo. Jeg begynte å trene mye for to år siden og gikk ned 10 kilo ganske raskt. Så sluttet jeg å røyke for et halvt år siden og har gått opp fire kilo etter det.<br />Så - jeg har trent i snitt fire ganger i uken i to år (styrke og kondisjon) og jeg spiser veldig sunt. Men jeg går ikke ned! Kan dette ha med min hormontilstand å gjøre? Jeg tar ikke østrogen, og vil heller ikke ta det. Og ingen medikamenter. Jeg har her fått anbefalt kalorimengde på 1600. Blir dette feil for meg siden hormonene mine er litt ute å kjøre? Alle blodprøvene mine ellers er strålende - blodtrykk og puls er veldig bra osv. Så jeg er i veldig god fysisk form selv om jeg er veldig overvektig.<br />Jeg fulgte vektklubbs opplegg i to måneder uten å gå ned et gram. Så ga jeg opp. Har hatt en pause fra dere et par måneder, men nå vil jeg prøve meg igjen. Så mitt egentlige spørsmål er: blir den anbefalte kalorimengden dere gir her riktig for meg når jeg har fått denne lite festlige diagnosen.<br />Mvh B.

Vanlige plager i overgangsalderen:
Hete- og svettetokter samt underlivsplager
er de vanligste symptomene. I tillegg til rent
fysiske plager, kan du føle deg nedfor, frus-
trert og irritabel. Lav kroppsvekt, røyking
eller stort alkoholforbruk kan gi økte plager
i overgangsalderen. (Kilde: Apotek 1).
Foto: NTB Scanpix

Hei! Energibehovet går vanligvis noe ned i forbindelse med at overgangsalderen inntrer, men det er store individuelle variasjoner, særlig i forbindelse med ulike nivåer av fysisk aktivitet.
Flere spørsmål og svar om overgangsalder og vekt
Du sier at du ikke går ned et gram i vekt med et energiinntak på 1600 kcal/dag. Jeg ville vente at du skulle gå ned i vekt med den aktiviteten du beskriver, men det kan være to muligheter for at du ikke gjør det. Den første og mest sannsynlige muligheten er at du ikke helt får registret alt du spiser. Det finnes mange studier som viser at underrapportering av eget matinntak er meget vanlig selv om man selv mener at man er meget nøyaktig i sin registrering av hva man spiser. Den andre muligheten er at du virkelig har et mindre energibehov enn hva som er vanlig for gjennomsnittspersonen for din alder og ditt fysiske aktivitetsnivå. I begge tilfeller er det utviklingen av kroppsvekten din som er den endelig fasit. Dersom du ikke går ned i vekt på det du mener er 1600 kcal/dag så må du redusere litt mer på matinntaket og/eller øke din fysiske aktivitet.

Lykke til!

Vennlig hilsen Christian A. Drevon


Redaksjonen tilføyer:
Hva er overgangsalder?
Det er tidsperioden rundt kvinners siste menstruasjon.
Hva skjer i overgangsalderen?
Produksjonen av kjønnshormonene østrogen og progesteron reduseres. Dette fører til at både tidspunktet for eggløsningen og menstruasjonsblødningens lengde blir uregelmessig og opphører etter hvert helt.
Når starter overgangsalderen?
Det varierer fra kvinne til kvinne. Gjennomsnittsalderen for siste menstruasjon (menopause) er 51 år blant norske kvinner.

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Flere artikler

2.8 kilo ned en uke og 0.8 kilo opp neste

2.8 kilo ned en uke og 0.8 kilo opp neste

Jeg er en 53 år gammel kvinne som ble med i Vektklubb 17. august. Første uken gikk glimrende og jeg tok av 2.8 kilo og var storfornøyd. Overraskelsen var stor når jeg i dag gikk på vekten og den hadde økt med 0.8 kilo. Jeg har holdt samme kalorimengde denne uken som forrige, men har en time mindre trening. Forrige uke trente jeg spinning med stor intensitet to ganger og hadde en dag hvor jeg trente vekter samt en time med hurtig gange. Har ligget rundt 1300-1600 kalorier i matinntak. For et år siden gikk jeg på Grete Roede og gikk ned kun to kilo på åtte uker. Vi gikk igjennom alt hva jeg spiste og trente, men fant ikke ut årsaken til den lave vektreduksjonen. Jeg bruker hormonpiller for overgangsplager, ellers er jeg frisk og rask. Håper du kan gi meg noen forklaring og gode råd, jeg blir så fortvilet.<br />Mvh Sonja

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her