Hva er egentlig lavt stoffskifte?

Vektklubbs ekspertpanel
Publisert: 2008-10-15 15:01

Har hørt mye prat om stoffskifte, men har ennå tilgode å finne ut hva det egentlig er. Er det en sykdom eller mer en tilstand? Er det farlig/uheldig på andre måter enn at det gjør slankingen litt mer utfordrende?

Blodprøver bekrefter diagnosen lavt stoffskifte. Hormonprøver viser at hypofysens stimulerende hormon (TSH) er forhøyet, og stoffskiftehormon (FT4) er for lavt. Hos mange påvises også såkalte antistoffer (anti-TPO).

Lise Åserud / Scanpix

Når vi snakker om lavt stoffskifte som en sykdom kalles det hypotyreose. Skjoldbruskkjertelen ligger på halsen med en lapp på hver side av strupehodet og når denne forstørres kaller vi det struma. Folk med struma kan ha normal, lav eller forhøyet produksjon av skjoldbruskkjertelhormoner, tyroxin og trijodotyronin. Pasienter med lavt eller høyt stoffskifte trenger ikke samtidig ha struma.

Den vanligste årsaken til lavt stoffskifte er det vi kaller autoimmun hypotyreose. Kroppens immunceller ødelegger da langsomt skjoldbruskkjertelen og produksjonen av stoffskiftehormoner går ned. Autoimmune sykdommer er ofte arvelige og de som har slike sykdommer i familien bør gi beskjed til fastlegen om dette. Vi kan måle nivåer i blodet av de immuncellene som ødelegger skjoldbruskkjertelen, samt nivået av de hormonene som er involvert. Blir nivået av tyroxin for lavt, vil hypofysen i hjernen vår skille ut et skjoldbruskkjertelstimulerende hormon, TSH, som igjen får skjoldbruskkjertelen til å øke produksjonen av tyroxin. TSH kan vi altså måle og bruke som en indikator på om stoffskiftet er for lavt eller for høyt. Nivået av TSH synker hvis nivået av tyroxin er for høyt. Er skjoldbruskkjertelen ødelagt av immuncellene våre, vil ikke produksjonen av stoffskiftehormoner øke til tross for at hypofysen vår skiller ut TSH og vi må tilføre tyroxin i form av tabletter.

Skoldbruskkjertelhormonene våre påvirker alle cellene i kroppen og har en rekke forskjellige virkninger. Varmeproduksjonen stimuleres og skjoldbruskkjertelhormonene øker oksygenforbruket i alle celler unntatt i hjernen, de stimulerer til proteinproduksjon og øker celledelingshastighet. Aktiviteten i det sympatiske nervesystemet økes og impulsledningshastigheten i nervesystemet påvirkes.

Pasienter med lavt stoffskifte/hypotyreose klager ofte over at de fryser. Huden blir tørr og kald og de svetter mindre. De vil kunne oppleve å snakke og tenke langsommere en tidligere og hukommelsen vil kunne bli svekket. Matlysten kan bli nedsatt samtidig som de går opp i vekt. Mange kroppsfunksjoner reduseres, hjertefrekvensen går ned, tarmenes bevegelighet blir langsommere og man blir forstoppet, menstruasjonen kan forsvinne eller bli endret og mange blir deprimerte hvis de går for lenge før de får behandling.

Hilsen Ina Wille - lege

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Flere artikler

Metformin og vektreduksjon

Metformin og vektreduksjon

For to måneder siden begynte jeg med metformin daglig. Hovedsakelig på grunn av PCOS og mye trøbbel med menstruasjonssyklusen. I tillegg tok jeg en glucosebelastningstest som viste seks, som etter det jeg forstår er grensen for det normale.<br />Legen snakket noe om at metformin kunne hjelpe til med en vektreduksjon. Kan den det? Og hva betyr at min glucosebelastningstest var på seks? Vet at jeg er i fare for å utvikle diabetes type to. Kan en vektnedgang forhindre en slik utvikling? Og hva er det egentlig som skjer i kroppen min? Er det noe feil med insulin produksjonen?<br />Hilsen fra Bente

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her