Spiser ikke kjøtt, mangler jeg næringsstoffer?

Vektklubb
Publisert: 2010-08-24 10:43

Jeg har ikke spist kjøtt eller fisk på ett år. Jeg spiser ikke noen spesiell vegetarmat. Men jeg spiser det samme som familien min. Jeg lar bare kjøttet være. Så det ender med at middagen blir poteter og grønnsaker, spagetti med ketchup, egg og pitabrød. Min mann påstår at jeg nå mangler endel vitaminer og proteiner i kroppen.<br />Som kjøtteter hadde jeg brun avføring. Nå er den gul/hvit alltid. Føler meg ok. Men kan min mann ha rett? Er det noen spesielle næringsstoffer jeg må få i meg?<br />Hilsen Janne

Spiser du verken kjøtt eller fisk over tid, er
mangel på vitamin B12 vanlig. B12-behovet
kan dekkes ved å drikke ett glass melk om
dagen. Foto: Scanpix

Hei. Dersom du er en gjennomført vegetarianer har du økt risiko for å få lite vitamin B12 i kosten. Dette kan du sjekke ved å få målt nivået av vitamin B12 og et stoff som heter metylmalonsyre i en blodprøve som du får tatt hos din fastlege. Vanligvis tar det flere år å utvikle mangel på B12, men det er den vanligste mangel man ser hos vegetarianere.
Dersom du har lavt nivå kan du bruke et kosttilskudd dersom du ønsker å fortsette som vegetarianer.
Det finnes også en del vitamin D og jern i kjøtt og fisk. Derfor kan det være nyttig om også disse næringsstoffene måles i blodprøver fra deg.

Vennlig hilsen Christian A. Drevon


Les mer om vegetarisme på hjemmesiden til Norsk Vegetarforening
Les om vitaminene omtalt i svaret på Wikipedia:
Vitamin B12
Vitamin D
Jern

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex

Flere artikler

Cøliaki og fruktosemalabsorbasjon

Cøliaki og fruktosemalabsorbasjon

Har netopp fått diagnosen cøliaki i tillegg til at jeg har hatt fruktosemalabsorbasjon siden 2005. Nå viser det seg i blodet at både hemoglobinet har rast ned fra 14 til 11 og at jeg har vitamin B12 mangel. Formen er på bunnivå, vekta går bare ned og det skyldes vel mangel på opptak i kroppen. Men hva i all verden skal man spise for og få nok vitaminer og diverse når frukte og enkelte grønnsaker må ekskluderes i tillegg til cøliaki på toppen? Jeg får B12 injeksjoner og jeg tar jern, folsyre og multivitaminer.<br />Hilsen Helene F

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her