10 motivasjonstips i vintermørket
Slik finner du treningsmotivasjon i mørketiden.
10 starttips for deg som ikke har kommet i gang med trening.
«Nytt år, nye muligheter»
Januar er en tid som gir deg en ny start og blanke ark. Det er ikke uvanlig med nyttårsforsetter og for mange er det punktet om «et nytt og sunnere liv» som står øverst på lista. Det er en god tanke, men å komme i gang med gode treningsrutiner var kanskje ikke så enkelt som du først hadde håpet på. Det kan være vanskelig å vite hvordan man egentlig skal komme i gang etter mange dager med juleferie og nyttårsfeiring. Uansett er det aldri for sent å starte og for å lykkes må du ha med deg hodet. Alle endringer starter nemlig i topplokket!
Start NÅ!
Du kommer ingen vei ved å plage deg selv med dårlig samvittighet fordi du ikke har startet før. Ikke heng deg opp i fortiden. Tenk heller at det er nå du har muligheten til å gjøre forandringer som påvirker årene som ligger foran deg. Du trenger ikke å vente til mandag for å begynne – start i dag, start NÅ!
1. Senk kravene
En klassisk feil som mange kjenner seg igjen i er at man setter seg for høye mål. Dette kan for eksempel være at man skal begynne å trene 5 ganger i uken ellers så er det ikke noe poeng. Først og fremst så er det viktigste hva du gjør når du trener, ikke hvor ofte du er på gymmet! I tillegg så er treningen du faktisk får gjort tross alt bedre enn ingenting. Derfor er det lurt å senke kravene og starte rolig. Sett deg realistiske mål som å for eksempel trene 1-2 ganger i uken og juster opp antall økter etterhvert som treningen blir en naturlig del av din hverdag.
2. Hva har DU lyst til?
Det finnes mange ulike treningsformer og for å skape gode treningsrutiner så er det selvfølgelig viktig å finne noe du liker, og som du derfor vil gjøre igjen og igjen! La deg gjerne inspirere av venner og nyheter innen gruppetrening, men kjenn etter hva det er som gir deg treningsglede og mestringsfølelse. For noen er det Pilates eller yoga som gjelder, for andre er det kanskje svømming eller styrketrening. Det finnes ikke noe fasitsvar på hva som er den beste treningsformen. Trening skal være lystbetont. Derfor er det viktig at du finner en treningsform som er morsom og meningsfull for deg.
3. Planlegg og prioriter
Når du har funnet ut hvor mange økter som er realistisk for deg å gjennomføre i uken må du sette av plass i kalenderen. Få en oversikt på hvordan den kommende uken ser ut. Finn ut hvilke dager og tidspunkter du skal trene og prioriter disse øktene. Treningsavtaler er like viktige som andre avtaler!
4. Ha riktig innstilling
For noen kan ordet «trening» alene bidra til at man mister gløden helt før man allerede har begynt.
Gruer du deg før du i det hele tatt har kommet i gang er det stor sjanse for at du blir demotivert. Da er det fort gjort at treningsøkten uansett vil føles slitsom og vond. I stedet kan du for eksempel tenke på trening som et viktig og deilig høydepunkt der du rett og slett skal nyte en «time out» fra jobb og hverdagsstress.
5. Tren sammen med andre
En treningspartner kan gjøre treningen morsommere og mer motiverende. I tillegg er det sosialt, og dere kan pushe og heie på hverandre. Ikke minst blir det vanskeligere å droppe planlagte treningsøkter når du har en avtale med en annen.
6. Vær forberedt på utfordringer
Livet skjer og noen ganger hender det uforutsette ting som gjør at planene dine må endres. Ikke få panikk om du ikke får trent de planlagte øktene. Du vet at treningssenteret står der neste uke også. Som alt annet her i livet vil treningslysten, resultatene og motivasjonen gå opp og ned. Noen dager kommer til å være tyngre enn andre, men det er ikke én enkel treningsøkt eller én enkel treningsuke som er avgjørende for at du skal nå dine mål. Det er viktig at du ser helheten i det du gjør og tenker kontinuitet fremfor å gi opp med en gang du kjenner på litt motgang!
7. Ny motivasjon
For mange vil det å kjøpe seg nye, freshe treningsklær eller treningssko gi en kickstart på treningsmotivasjonen. En ny spilleliste med treningsmusikk kan også gjøre underverker for treningslysten! Andre alternativer kan være å investere i timer med personlig trener eller et medlemskap på et nytt senter.
8. Se muligheter, ikke begrensninger
Du trenger ikke å være medlem på et treningssenter for å trene. Har du en kropp kan du utføre fysisk aktivitet når som helst, hvor som helst. Synes du det er langt til nærmeste gym eller syns du det er ubehagelig på treningssenteret kan du selvfølgelig kjøre på med hjemmetrening. Finn inspirasjon til øvelser og økter på sosiale medier og internett.
9. Loggfør aktiviteten
Skriver du ned hva du gjør på trening er det enklere å se progresjon og framgang. En treningsdagbok kan også gjøre det enklere å planlegge de neste øktene. Samtidig har du muligheten til å se tilbake på en treningsperiode og lære av den. Bruk tidligere erfaringer til å legge nye planer og treningsmål.
10. Bruk beina
Økt hverdagsaktivitet er helt klart med på å bidra til en sunnere kropp og bedre helse. Husk at alt er bedre enn ingenting og at alle monner drar. Tar du trappene i stedet for heisen blir det mange trappetrinn i løpet av ei uke, en måned og et år! Bruk beina eller sykkelen i stedet for å ta kollektiv transport eller bilen. Gå rundt i rommet når du snakker i telefonen og arranger gjerne «utendørs gåmøter» når du skal møte andre. Ikke bare vil dette øke hverdagsaktiviteten, men i tillegg vil disse valgene i mange tilfeller være mer tidseffektivt!
Skrevet av Silje Bjørnstad og foto Tiril Guttorm
Bildene er tatt på Fitness Xpress Storo
Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Slik finner du treningsmotivasjon i mørketiden.
Vi har spurt noen inspirerende Instagramprofiler om deres beste tips for et sunt 2018.
Visste du at det å trene i gruppetimer øker sjansene dine for å skape gode treningsvaner og resultater?
Ekspertenes beste råd til hvordan komme i gang igjen etter ferien.
10 tips til nybegynnere før den første økta.
Synes du det er litt tungt å komme i gang med treningen? Med to grep kan du lettere overvinne dørstokkmilen.