Frukt er sunt

Publisert: 2011-12-12 10:44

I disse førjulstider kan det være godt å bli minnet om at de nye norske kostrådene anbefaler minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag (ca. 0,5 kg).

POPULÆR FRUKT: Klementinen spiser vi spesielt mye av rundt juletider, og i løpet av året går det cirka fem kilo per person av den søte lille sitrusfrukten.

Foto: Nina Bugge Øyen

Hvorfor er frukt bra for helsen?

Overlege Jøran Hjelmesæth.

Foto: Alf Øystein Støtvig

Frukt inneholder mye fiber, vann, vitaminer, mineraler, antioksidanter og relativt få kalorier. Det høye fiberinnholdet gir en god metthetsfølelse, er bra for fordøyelsen, og forebygger forstoppelse og overvekt.

Frukt reduserer også risikoen for de fleste hjerte- karsykdommer inkludert hjerneslag. Frukt inneholder også flere stoffer som senker blodtrykket..

Flere studier har vist at kostråd som inkluderer anbefalinger om mye frukt og grønt kan forebygge type 2-diabetes. Nyere studier tyder også på at frukt kan bedre hukommelsen og forebygge aldersrelatert hukommelsessvekkelse.

Hvor mye frukt bør jeg spise?

Det anbefales at man spiser minst 500 gram frukt, bær og grønt per dag, hvorav halvparten frukt og bær (250 g). Hvis et eple veier 180 g og en banan 100 g, så er dette altså tilstrekkelig. Det er imidlertid sannsynligvis ikke farlig å spise mer, men hvor mye som er optimalt, vet man ikke. Det anbefales også at man varierer med forskjellige typer frukt, da de inneholder forskjellige mengder vitaminer, mineraler og antioksidanter. Det relativt høye kaliuminnholdet i frukt gjør imidlertid at de som har alvorlig nyresvikt må være forsiktige med å spise for mye.

Hva hvis jeg har diabetes?

De fleste frukttyper har både lav glykemisk indeks og lav glykemisk belastning, og derfor stiger blodsukkeret relativt langsomt etter inntak av frukt. Det betyr at et moderat fruktinntak, som anbefalt i retningslinjene, også er bra for diabetikere.

En av årsakene til at blodsukkeret stiger relativt langsomt, er det høye innholdet av fiber, og det relativt lave innholdet av karbohydrater i forhold til vekten. Et relativt stort eple på 180 gram inneholder for eksempel bare18 gram karbohydrater og 90 kilokalorier. Diabetikere som likevel får problemer med ustabilt blodsukker av frukt, rådes til å spise mindre mengder frukt av gangen, gjerne sammen med annen mat som kan stabilisere blodsukkeret.

Det er derfor mange gode grunner til at vi alle, både barn, unge og gamle, friske og syke, bør spise mye (nok) frukt. Spis derfor julefrukten din, inkludert klementiner, med god samvittighet.

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her