Jogging / løping

Publisert: 2005-10-25 15:34

Jeg ønsker å lære å like løping, men jeg synes det er et slit. Lurer på hva som er et bra løpetempo for nybegynnere? Har sett på joggeprogrammet som ligger på Vektklubb, men det står ikke noe om hvor fort man skal løpe. Hva er egentlig forskjellen på å løpe og å jogge? Jeg har en runde på cirka 4 kilometer som jeg på en god dag klarer løpe sammenhengende, men sliter med å finne et behagelig tempo. Hvor lang tid bør en nybegynner bruke på 4 kilometer? Er det viktig eller bedre å løpe veldig fort?</p><p>Vennlig hilsen Ingun

Som nybegynner kan du fint variere mellom å gå og jogge. Det viktigste er at du kommer deg ut igjen, og igjen og igjen. FOTO: HALLGEIR VÅGENES / VG

Flott at du ønsker å lære deg til å like løping/jogging! Dette er noe som gjerne kommer med tiden, etter hvert som formen stiger og man får en "bedre" opplevelse av treningen. Hvor lang tid det tar er helt umulig å svare på, her er det mange individuelle faktorer. Løping og jogging er egentlig det samme, men man mener med jogging at det er litt roligere trening enn løping. Akkurat hvor grensen går, kommer nok an på hver enkelt. Kall det hva du vil, det viktigste er at du forsøker over tid og ikke gir deg!

Start med variasjon mellom rask gange og rolig løp/jogging. Øk gradvis lengden du løper, men gå gjerne innimellom en god stund, slik at kroppen vender seg til å løpe. Etter hvert bestemmer du deg for å forsøke å løpe hele runden, uavhengig av hvor lang tid du bruker. Du kan eventuelt ta tiden, og forsøke å slå din egen rekord over tid.

Hvor lang tid du bruker på 4 kilometer varierer også mye, men du kan komme ned på ganske så god tid her etterhvert. Som nybegynner ligger du kanskje rundt 25-30 minutter.

God trening!

Vennlig hilsen Anne Mette Rustaden

Treningsekspert i Vektklubb, Anne Mette Rustaden. FOTO: KARIN BEATE NØSTERUD / VG

Annonse

Kickstart 2023 med Vektklubb!

Nå får du 30 % rabatt på alle våre medlemskap. Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og ukentlige menyforslag utarbeidet av kliniske ernæringsfysiologer. I tillegg får du inspirerende artikler som motiverer til en sunn livsstil. Bli medlem i dag!

Siste sjanse! Bestill før:

0dager

13 timer

31minutter

52 sekunder

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe til ordinær pris etter bindingsperioden. Ordinær pris for 3 md: 249 kr/ md, ordinær pris for 6 md: 199 kr/ md, ordinær pris for 12 md: 149 kr/ md. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

  • strex

Flere artikler

Mulig å gå med høy intensitet?

Mulig å gå med høy intensitet?

Har vært med i Vektklubb ganske lenge, og gått ned 16 kilo. Hvordan skal man egentlig forholde seg til kategoriene lett, middels og høy intensitet? <br />Er det mulig å gå med høy intensitet? Jeg har begynt å jogge litt. Som "nybegynner" på jogging, hvilket nivå skal jeg legge meg på om jeg jogger 20 minutter i oppoverbakke (2,3 km). Er 72 kilo og 172 cm høy (om det skulle bety noe). <br />Jeg synes det er vanskelig å vite forskjellen på disse. Jeg går treningsturer på én time, cirka 6 km og jeg fører dette på middels intensitet. Men jeg kan ikke gå så mye fortere enn jeg gjør (da blir det i så fall kappgang). Skjønner du problemet? Fint med noen antydninger. Jeg vet at det står noen spesifikasjoner på nettsidene, men føler ikke at de gir helt svar.<br />Jeg har hatt en prolaps det siste året, men er langt bedre nå, bare litt stiv og støl. Gjør 10 minutter pilatesøvelser hver dag med ball (fått av fysioterapeut) og går tur cirka fire dager i uken. Andre treningstips for sånne som meg? <br />Er litt lei av å gå, men nå kommer jo våren for fullt, så det blir nok mye gåing likevel. Men legen fraråder jogging på asfalt. Men strekningen Sognsvann - Ullevålseter er jo fin å jogge. Liker best å jogge i oppoverbakker, kjennes minst belastende. Er det bare noe jeg innbiller meg forresten?<br />Vennlig hilsen Marita

Jogging ute i kulden.

Jogging ute i kulden.

Jeg løper ofte tre ganger i uken og da cirka 10 kilometer, men kjenner at det har hvert tøft i det siste når gradene kryper ned mot 10 kalde. Alle sier at jeg er gal som løper når det er så kaldt, men i fjor vinter gikk det helt fint, da det til tider var like kaldt som i år. Problemet er at for to uker siden fikk jeg store smerter inne i brystet etter åtte kilometer løping i 13 minusgrader. Så spørsmålet mitt; er det farlig å løpe ute i kulden når gradestokken passerer 10 minusgrader? Eventuelt hva anbefaler du av verneutstyr?</p><p>Vennlig hilsen "Den store slankeren"

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her