Takk og farvel til aerobic

Publisert: 2011-03-28 10:25

Sakte, men sikkert er aerobic som treningsform blitt danket ut av danseinspirerte treningstimer som afrodans, zumba, latino, streetdance og hip hop.

Trine Bækkevar SembAerobic oppsto med trim-dronning Jane Fondas første work-out-video på åttitallet, og utviklet seg på nittitallet til å bli et bredt og populært trenings-tilbud for mosjonister.

Treningsformen har hatt en holdbarhet på minst 25 år, men ser nå ut til å være på vei ut.

For den som likte trening med trinn og kombinasjoner, var aerobic lenge det beste tilbudet på treningssentrene. Dans hørte hjemme på dansestudioer og i danseinstitutter.

Dansen er nå i ferd med å ta helt over for aerobic. Men får man det samme i disse timene - bare i litt ny innpakning?

Tja, hvis du deltar på alle disse timene, vil du samlet være innom alle elementene fra aerobic. Men hver for seg tilbyr ikke dansetimene både koordinasjon, koreografi og kondisjonseffekt i en og samme økt, i samme grad som aerobic gjør. Fokuset i aerobic på store bevegelser, forflytning og tempo, som skaper høy puls, er ikke en rød tråd i disse morsomme alternativene.

I saltimer som afrodans, zumba, latino, street dance og hip hop kan innslaget av rytmer, dansebevegelser og koordinasjon gjøre at kondisjonseffekten kommer i annen rekke.

Når bevegelser blir både avanserte og små, krever de mindre energi, noe som skaper lavere puls og forbrenning.

Dette er ikke tilfredsstillende for den som ønsker formforbedring og slankende effekt, i tillegg til å ha det gøy.

Aerobic har kanskje overlevd så lenge nettopp fordi treningsformen både er morsom, utfordrende og gjør deg svett, uten å være for spesiell og eksotisk. Overlevelsestiden viser at dette er en balansegang mange mosjonister har trivdes godt med.

Personlig har jeg brent for aerobic i mange år fordi innlæring av koreografi gir mental avkobling og et avbrekk fra daglige tanker og eventuelle bekymringer. At jeg samtidig har trent kondisjonen og blitt glad, har vært helt genialt.

Mestringskicket som kommer på slutten av en time med oppbygging av et utfordrende program med gode bevegelser, har gitt meg lyst til å komme tilbake igjen og igjen.

Aerobic har aldri gitt svært godt trente økt oksygenopptak og spisset form, men den har gjort mange mosjonister i helsemessig god form, fastere i fisken, og i godt humør.

Dansetimene er ikke populære uten grunn, dans og bevegelse til musikk fenger mange. Men det beste er når dansetimene supplerer aerobic.

Jeg kommer til å savne aerobic om den forsvinner helt.

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her