Unngå benskjørhet

Publisert: 2009-01-22 11:08

På grunn av kreft har jeg fått fjernet livmor og eggstokker. Resultatet av dette er at jeg kom brått i overgangsalder, men vil unngå å ta østrogen om mulig (er 41 år). Hva bør jeg passe på for å unngå benskjørhet? Har så vidt begynt å trene forsiktig etter operasjon for tre uker siden. Jeg er ikke spesielt glad i melk. Noen tips hadde vært fint<br /><br />Mvh Laila

Røntgenbilde av et mannlig bekken og hofter.

NTB Scanpix

Hei Laila!
For å redusere risikoen for benskjørhet er det viktig å få i seg nok kalsium og vitamin D.
Har du økt risiko for brudd? Ta benskjørhetstesten til Norsk osteoporoseforening her.
Vitamin D finner du i fet fisk som laks, makrell, ørret, sild og så videre, og i ekstra lett melk (tilsatt vit. D), samt noe i margarin/smør og egg. Å ta en liten skje tran daglig for å sikre inntaket av vitamin D kan være lurt.
Kalsium skal du ha nokså mye av og den beste kilden er meieriprodukter. Du behøver riktignok ikke å drikke melk, det er mye kalsium i hvitost (velg helst den lettere varianten), i yoghurt, surmelk og andre meieriprodukter også.
Det er litt kalsium i mandler, sardiner, grønnsaker (særlig mørkegrønne), helkornprodukter og mange andre matvarer også, men helt uten meieriprodukter er det vanskelig å få i seg nok kalsium til å dekke dagsbehovet. Alternativt kan du også drikke soyamelk eller annen melkeerstatning som er tilsatt kalsium.
Det finnes nå noen typer appelsinjuice tilsatt kalsium også. Hvis du for eksempel spiser to brødskiver med gulost og spiser en yoghurt eller drikker et glass av de kalsiumholdige drikkene jeg har nevnt så vil du sannsynligvis dekke det daglige behovet. Hvis det blir vanskelig kan du ta et kalsiumtilskudd som du får kjøpt på apotek eller helsekost.
Vektbærende fysisk aktivitet er også veldig viktig for å styrke benbygningen. Det kan for eksempel være lange turer ute, jogging, aerobic/step eller dansing. Sykling og svømming styrker ikke beinbygningen i samme grad fordi det gir liten belastning på skjellettet.
Les mer om treningsråd for benskjøre
Lykke til!

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Vennlig hilsen Eli Anne Myrvoll Blomkvist


Hva er osteporose? Redaksjonen tilføyer:
Begrepet viser til tettheten i benmassen vår. Dersom man har tapt en viss mengde benmasse, snakker man altså om osteoporose som øker risikoen for brudd, da særlig i ryggvirvlene, hoften og håndleddet.
Har én med osteoporose (eller lav benmasse) fått et benbrudd, kalles tilstanden etablert osteoporose.
Mange som lider av osteoporose, er ofte ikke klar over det selv. Det er først når de får et brudd at de undersøker seg nærmere. Dette er med andre ord ikke en lidelse som synes utenpå, men en tilstand vi kan måle ved hjelp av instrumenter. Men hverdagen for dem som lider av etablert osteoporose, kan allikevel være smertefull og føre til redusert mobilitet og livskvalitet.

STATISTIKK:

Opptil 225 000 norske kvinner lider av benskjørhet, sier statistikken fra Folkehelseinstituttet (FHI) i januar 2009.

- Oslo i verdenstoppen når det gjelder bruddskader.

- Osteoporose er en medvirkende faktor.

- 9000 nordmenn brekker hoften årlig.

- 15.000 pådrar seg håndleddsbrudd.

- Syv av ti kvinner i Oslo i alderen 75-76 år har så lav beintetthet at de fikk diagnosen osteoporose

- Tilsvarende gjaldt tre av ti kvinner over 50 år og seks av ti over 70 år i Tromsø.

I tillegg til faktorer som fysisk aktivitet, vitamin D- og kalsiuminntak, spiller blant annet genetiske faktorer og røyking inn på benskjørhet.


Kilde: Folkehelseinstrituttet (FHI), Helsenytt.

Gå ned i vekt på den sunne måten!

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Flere artikler

Mat som forebygger benskjørhet

Mat som forebygger benskjørhet

Jeg er 52 år og nærmer meg vel overgangsalder. Har en far som er veldig benskjør uten å ha tatt medisiner som skulle gi han dette. Det er det samme med brødrene hans. Jeg har nå testet bentettheten og er ikke benskjør nå, men har noe mindre tetthet enn det som er gjennomsnittet for min alder. Jeg spiser sunn mat og mye frukt og grønnsaker. Jeg drikker ett glass skummet melk per dag og har ofte ost på maten. I tillegg har jeg begynt å spise kalktabletter og D vitamin. Men jeg har større tro på mat enn piller. <br />Hva bør jeg spise med tanke på at bentettheten ikke skal bli redusert til neste kontroll om tre år? For øyeblikket har dette større betydning for meg enn de seks kiloene jeg vil tape. <br />Anne-Berit

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her