TA KONTROLL: Brød- og kornprodukter du kjøper på butikken er blant saltverstingene.

Slik reduserer du saltinntaket i maten din

Publisert: 2016-07-20 10:38

Vi spiser dobbelt så mye salt som det som er anbefalt, men med enkle grep kan du få kontroll over saltinntaket.

Vi spiser altfor mye salt, ofte uten å vite det. Salt tilsettes i mange matvarer for å forlenge holdbarheten, eller for å heve smaken. I tillegg er det blitt en vanesak for mange å salte maten til hvert måltid.

Et høyt saltinntak påvirker helsen og øker risikoen for sykdom. Et høyere blodtrykk og økt risiko for hjerte- og karsykdommer er noe du bør passe deg for om du spiser mye salt.

Det er anbefalt at vi får i oss mindre enn 5 gram salt per dag, noe som omtrent tilsvarer halvparten av dagens saltinntak.

Reduser kaloriene: 20 kalorivennlige bytter

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Saltverstingene

Overraskende nok er det brød og kornvarer høyt oppe på lista over matvarer som bidrar til salt i kostholdet vårt. Dersom et brød for eksempel inneholder 1 gram salt per 100 gram, og du spiser 4 brødskiver om dagen, så utgjør dette omtrent halvparten av det anbefalte saltinntaket. Bearbeidede kjøttprodukter som for eksempel pølser, hamburger og kjøttdeig kan også inneholde store mengder salt. Et tips er derfor å velge rene produkter som ikke er tilsatt salt.

Sjekk saltinnholdet i matvaren før du handler

Du kan fint redusere saltinntaket ved å velge riktige brød- og kornprodukter uten å måtte bake ditt eget brød. Begynn med å undersøke saltinnholdet i de ulike brødtypene. Spiser du mye brød til daglig, kan du redusere saltinntaket ved å velge et brød som inneholder under et gram salt per 100 gram. Noen ganger oppgis kun mengden av natrium. For å finne ut saltinnholdet i produktet ganger du natriummengden med 2,5.

Saltinntaket kan også reduseres ved å velge for eksempel havregrøt til frokost oftere. Når vi velger frokostblandinger er vi ofte mer opptatt av at sukkerinnholdet ikke skal være for høyt og fiberinnholdet for lavt, men i disse frokostblandingene bør vi også følge med på saltet. For å få en sunn frokostblanding kan løsningen være å lage sin egen kornblanding med korn, frø og nøtter. (Sjekk oppskrift lenger ned i saken).

Frokosttips: Fire frokoster du kan lage kvelden i forveien

En ferdigrett som for eksempel pizza til middag, trenger nødvendigvis ikke ekstra salt på toppen.

Spar salt med smarte matbytter

Det er ikke bare i ferdigprodukter vi kan gå på en «saltsmell». Når vi lager mat tilsetter vi ofte salt for å heve smaken. Dette er ikke nødvendig dersom vi bytter ut saltet med urter, krydder og syre. Større bruk av for eksempel timian, rosmarin, koriander, chili, ingefær, hvitløk og sitron kan gjøre underverker med matretter.

Har du saltet maten godt en periode, kan det føles som en overgang å redusere kraftig på saltet. Ikke fortvil, du vil etter hvert bli vant til en redusert saltsmak. Hold ut over lengre tid, og bruk fantasien til å fremheve smaken i matrettene med andre ingredienser.

Bearbeidede matvarer bidrar med omtrent 70-80% av saltinntaket. Lag derfor mest mulig mat fra bunnen av, eller velg ferdigretter og matvarer med lite salt.

5 tips for å redusere saltet:

1. Lag mat fra bunnen av.
2. Sammenligne ferdigmat, og velg varen med lavest saltinnhold.
3. Bruk krydder, urter, chili, hvitløk, sitron og lime for å heve smaken.
4. Smak på maten før du salter ekstra.
5. Bruk vann som tørstedrikk.

Anettes saltfrie rundstykker:

Dette trenger du:
2 dl havregryn
2 ss Cottage Cheese
2 egg
1 ts bakepulver.
Slik gjør du det:
Bland alle ingrediensene sammen til en fin deig. La blandingen svelle i 10 minutter, og stek på 200 grader i 15 minutter.

Kilder:
Helsenorge.no

Anette Skarpaas Ramm, er klinisk ernæringsfysiolog og Vektklubbs egen kostholdsekspert.

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Les også:

Vektklubb utfordrer til en sunnere november

Smeltet ost har ikke flere kalorier enn kald ost

Beate gikk ned 35 kilo: – Veldig stolt av jobben jeg har gjort

Annonse

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her