Matspaneren: Ikke meningen av snacks skal være sunt
Chips laget kikertmel og krydret med chili og sitron smaker som snacks. Men saltinnholdet er litt for høyt til at det blir helt «sunt».
Vi spiser dobbelt så mye salt som det som er anbefalt, men med enkle grep kan du få kontroll over saltinntaket.
Vi spiser altfor mye salt, ofte uten å vite det. Salt tilsettes i mange matvarer for å forlenge holdbarheten, eller for å heve smaken. I tillegg er det blitt en vanesak for mange å salte maten til hvert måltid.
Et høyt saltinntak påvirker helsen og øker risikoen for sykdom. Et høyere blodtrykk og økt risiko for hjerte- og karsykdommer er noe du bør passe deg for om du spiser mye salt.
Det er anbefalt at vi får i oss mindre enn 5 gram salt per dag, noe som omtrent tilsvarer halvparten av dagens saltinntak.
Reduser kaloriene: 20 kalorivennlige bytter
Overraskende nok er det brød og kornvarer høyt oppe på lista over matvarer som bidrar til salt i kostholdet vårt. Dersom et brød for eksempel inneholder 1 gram salt per 100 gram, og du spiser 4 brødskiver om dagen, så utgjør dette omtrent halvparten av det anbefalte saltinntaket. Bearbeidede kjøttprodukter som for eksempel pølser, hamburger og kjøttdeig kan også inneholde store mengder salt. Et tips er derfor å velge rene produkter som ikke er tilsatt salt.
Du kan fint redusere saltinntaket ved å velge riktige brød- og kornprodukter uten å måtte bake ditt eget brød. Begynn med å undersøke saltinnholdet i de ulike brødtypene. Spiser du mye brød til daglig, kan du redusere saltinntaket ved å velge et brød som inneholder under et gram salt per 100 gram. Noen ganger oppgis kun mengden av natrium. For å finne ut saltinnholdet i produktet ganger du natriummengden med 2,5.
Saltinntaket kan også reduseres ved å velge for eksempel havregrøt til frokost oftere. Når vi velger frokostblandinger er vi ofte mer opptatt av at sukkerinnholdet ikke skal være for høyt og fiberinnholdet for lavt, men i disse frokostblandingene bør vi også følge med på saltet. For å få en sunn frokostblanding kan løsningen være å lage sin egen kornblanding med korn, frø og nøtter. (Sjekk oppskrift lenger ned i saken).
Frokosttips: Fire frokoster du kan lage kvelden i forveien
Spar salt med smarte matbytter
Det er ikke bare i ferdigprodukter vi kan gå på en «saltsmell». Når vi lager mat tilsetter vi ofte salt for å heve smaken. Dette er ikke nødvendig dersom vi bytter ut saltet med urter, krydder og syre. Større bruk av for eksempel timian, rosmarin, koriander, chili, ingefær, hvitløk og sitron kan gjøre underverker med matretter.
Har du saltet maten godt en periode, kan det føles som en overgang å redusere kraftig på saltet. Ikke fortvil, du vil etter hvert bli vant til en redusert saltsmak. Hold ut over lengre tid, og bruk fantasien til å fremheve smaken i matrettene med andre ingredienser.
Bearbeidede matvarer bidrar med omtrent 70-80% av saltinntaket. Lag derfor mest mulig mat fra bunnen av, eller velg ferdigretter og matvarer med lite salt.
1. Lag mat fra bunnen av.
2. Sammenligne ferdigmat, og velg varen med lavest saltinnhold.
3. Bruk krydder, urter, chili, hvitløk, sitron og lime for å heve smaken.
4. Smak på maten før du salter ekstra.
5. Bruk vann som tørstedrikk.
Dette trenger du:
2 dl havregryn
2 ss Cottage Cheese
2 egg
1 ts bakepulver.
Slik gjør du det:
Bland alle ingrediensene sammen til en fin deig. La blandingen svelle i 10 minutter, og stek på 200 grader i 15 minutter.
Kilder:
Helsenorge.no
Sjekk når du kan nå din idealvekt!
Les også:
Vektklubb utfordrer til en sunnere november
Smeltet ost har ikke flere kalorier enn kald ost
Beate gikk ned 35 kilo: – Veldig stolt av jobben jeg har gjort
Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.
Du kan nå betale med
*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.
Chips laget kikertmel og krydret med chili og sitron smaker som snacks. Men saltinnholdet er litt for høyt til at det blir helt «sunt».
En pose tacokrydder fra butikken inneholder drøyt 20 prosent salt. Se her hvor enkelt du kan lage tacokrydderet selv.
Høyt fettinnhold trenger ikke bety at matvaren er dårlig for deg. Vektklubbs kostholdsekspert lærer deg å tyde næringsinnholdet i maten. Her er en guide til sunnere matvarevalg.
Selv om hele lasagnen er ultraprosessert er Findus vegetarlasagne et steg i riktig retning, mener Vektklubbs matspaner.
Tubeost, eller smelteost, er et populært pålegg som stadig kommer i nye smaksvarianter. Det er på tide å se litt nærmere på hva dette egentlig er.
Sommeren skal være en tid med god mat, drikke og sene kvelder. Det trenger ikke å bety at vi skal spise usunt eller fråtse.