Positivt for eldre å gå ned i vekt

Publisert: 2011-10-10 11:26

Uansett hvor i verden man registrerer kroppsvekt, synes vekten å øke i alle aldersgrupper, også blant de eldre. I Norge ser vi denne økningen til godt over 70 års alder.

BEDRE LIV: Størst økning i funksjonsevnen hadde den gruppe av eldre som kombinerte både kostråd om vektreduksjon og trening. Bilde er av Vektklubb-medlem Aud Elisabeth Vestlund (58) som trente med personlig trener Gunnar Bråthen (63) på Myrens Sportssenter i Oslo.

Foto: David Andresen, VGTV

Lege og ernæringsprofessor Christian A. Drevon.

Foto: Magnar Kirknes

Med den økningen av fedme som opptrer også blant eldre, vil mange få helseplager, nedsatt bevegelighet og økt skrøpelighet i pensjonsalderen.

I en ny studie i det kjente tidsskriftet New England Journal of Medicine, undersøkte forskere hvordan behandling med et sunt og slankende kosthold, med eller uten ekstra fysisk aktivitet, påvirket funksjonsevnen hos knapt 100 personer over 65 år.

Intervensjonen varte i ett år, og deltagerne ble delt i fire jevnstore grupper:

1) Kontroll gruppe (uendret livsstil).

2) Kostholdsgruppe med råd om å spise sunn mat og redusere energiinntaket med 500-750 kcal / dag. Deltagerne møtte sin kostrådgiver ukentlig for oppfølging.

3) Gruppe som drev fysisk aktivitet og møttes til tre ukentlig treninger i 90 minutter. De hadde et variert treningsopplegg tilpasset den enkelte, og fikk kostråd som tilsiktet uendret kroppsvekt i løpet av perioden.

4) Gruppe som kombinerte både kostråd om vektreduksjon, og trening.

Bortsett fra at en person falt på en trening og fikk et brudd i ankelen, var det ingen alvorlige bivirkninger av opplegget.

Les også: Eldre bør trene styrke

Funksjonsevnen økte i alle tre gruppene sammenlignet med kontrollgruppen. I den kombinerte gruppen (gruppe 4) ble funksjonsevnen økt med vel tyve prosent, mens det i kostgruppen (gruppe 2) og gruppen som drev fysisk aktivitet (gruppe 3) var en økning på 12-15 prosent. Kondisjonen gikk opp i alle de tre gruppene, og kroppsvekten gikk ned cirka ti prosent både i kostgruppen og treningsgruppen. Styrke, balanse og koordinasjon ble bedret i den kombinerte kost- og aktivitetsgruppen.

Konklusjonen på denne studien er at det nytter å gjøre noe både med kosthold og fysisk aktivitet for eldre mennesker slik at de kan klare mer og ha en bedre livskvalitet selv om de har noen ekstra kilo. De vil bli i stand til å klare mer, være mindre skrøpelige og ha en bedret livskvalitet dersom de gjennomfører noen enkle endringer i kostholdet og driver fysisk aktivitet helst en time om dagen.

I tillegg til alle de subjektive forbedringene man kan oppleve, vil man sannsynligvis redusere sykelighet og øke levealderen. Man vil ha et lengre liv med god funksjonsevne enn om man bare passivt blir eldre og fetere.

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her