Elisabeth Stigum / VG

4 beinharde faktorer som styrker skjelettet

Publisert: 2015-05-22 10:13

Du kan både spise og trene deg til solide knokler som tåler en trøkk. Følg disse enkle og naturlige rådene.

For god helse er mange forhold viktige – slik er det også for god beinhelse. Skjelettet er reisverket som holder kroppen vår oppe. Leddene binder knoklene samme og musklene gjør det mulig å skape bevegelse og styre skjelettet.

Skjelettet har også andre funksjoner som å beskytte våre viktigste organer som hjernen, hjertet, lungene og nervetrådene i ryggmargen som ligger beskyttet inne i ryggsøylen. Inni de store knoklene (rød beinmarg) produseres også røde og hvite blodceller samt blodplater.

Det er spesielt fire miljøfaktorer som er viktige for en god beinhelse:

1. Kosthold rikt på vitamin D

I et blandet norsk kosthold er det oftest tilstrekkelig med kalsium og fosfat, men det er mindre enn ønskelig av vitamin D som er helt nødvendig for at mineralene skal suges opp fra tarmen og fordeles på en gunstig måte i beinvev. Derfor er det meget viktig at man får i seg 10 mikrogram vitamin D per dag (20 mikrogram vitamin D per dag om man er over 75 år).

Finnes i: Vitamin D finnes kun i noen få matvarer som alle typer fet fisk og tran (5 milliliter/dag gir ca 10 mikrogram vitamin D).

I tillegg er soleksponering i fornuftige doser meget viktig for å ha en god vitamin D status.

2. Fysisk aktivitet hver dag

I tillegg til kostholdet er det viktig at knoklene belastes regelmessig i form av fysisk aktivitet. De offisielle anbefalingene er minst 30 minutters fysisk aktivitet daglig, men dette er i snaueste laget. For optimal beinhelse trengs antakelig minst 60 minutters fysisk aktivitet gjennomsnittlig per dag. Det er enkelte studier som tyder på at vekttrening er spesielt gunstig for å forebygge beinbrudd, men alle typer aktivitet som drar i og trykker på knoklene har gunstig effekt.

Espen Braata

3. Stump røyken

Det finnes mange studier som viser at røykere lettere brekker beina sine enn ikke-røykere, og det kan skyldes at røykere har litt dårligere vitamin D-nivå enn andre, og at deres evne til å bygge nytt beinvev er redusert i forhold til ikke-røykere.

4. Sunn vekt

En svært lav mengde fettvev er også en faktor som betyr noe for beinkvaliteten. Dersom man er meget tynn med en lav fettprosent får man svakere beinvev og stor økning i risikoen for å få beinbrudd. Dette gjelder særlig for unge kvinner i uteholdenhetsidretter og for gamle tynne mennesker med liten matlyst.

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Ny og forbedret tjeneste - dette får du!

Les også:

Sov deg ned i vekt

Hvorfor blir vi tykkere når vi blir eldre?

Hardt å slanke seg om sommeren

Annonse

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Samtlige medlemskap fortsetter å løpe etter valgt innmeldingsperiode. Medlemskapet løper inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en tjeneste eid av VG
Ansv. redaktør og adm. direktør: Gard Steiro
Nyhetsredaktør: Tora Bakke Håndlykken
Utviklingsredaktør: Øyvind Brenne
Redaktør Feature/VG+: Jane Throndsen
Politisk redaktør: Hanne Skartveit
Her finner du #vgvektklubb
Ansvarlig journalist: Elisabeth Stigum
Kopiering av materiale fra VG og Vektklubb for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.
© 2022 Verdens Gang AS
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her