Slik reduserer du saltinntaket i maten din
Vi spiser dobbelt så mye salt som det som er anbefalt, men med enkle grep kan du få kontroll over saltinntaket.
Vårt saltinntak er omtrent dobbelt så høyt som anbefalt. Et høyt inntak av salt kan øke blodtrykket og risikoen for hjerte- og karsykdommer, og er satt i sammenheng med kreft i magesekken, skriver ernæringsfysiolog i søndagsspalten i VG.
Matvarer som typisk inneholder mye salt er bearbeidede kjøttprodukter, halvfabrikata slik som saus- og suppeposer, ferdigmat, oster og snacks.
Foto: VG
Det vi kaller salt i dagligtale heter natriumklorid og er et mineral bestående av grunnstoffene natrium og klor.
Ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist.
Foto: Petter Emil Wikøren
Det gjennomsnittlige saltinntaket i Norge er anslått til ti gram per dag, mens norske og internasjonale helsemyndigheter anbefaler at inntaket av salt, altså natriumklorid, ikke bør overskride fem gram per dag.
En teskje salt veier cirka syv gram. Ett gram salt tilsvarer 0,4 gram natrium, så anbefalingen for rent natrium er maks to gram per dag. Det varierer om matvareprodusenter oppgir innholdet av salt i en matvare som natrium, natriumklorid eller begge deler.
De fleste råvarer har et visst innhold av natrium fra naturens side, men opp mot sytti til åtti prosent av saltet vi får i oss, kommer fra tilsatt salt i bearbeidet mat. Ti til femten prosent av saltet kommer fra salt vi selv tilsetter i matlagingen og ved bordet, mens kun ti prosent kommer fra naturlige råvarer.
Matvarer som typisk inneholder mye salt er bearbeidede kjøttprodukter, halvfabrikata slik som saus- og suppeposer, ferdigmat, oster og snacks.
Det mange ikke er klar over er at også industribakt brød bidrar med mye salt i hverdagskostholdet vårt. Kjøpebrød inneholder gjerne opptil tre ganger så mye salt som hjemmebakt brød.
Hundre gram industribakt brød (2-3 skiver) inneholder omkring ett gram salt, så med seks skiver brød i løpet av dagen har du fått i deg omtrent halvparten av det saltet som er anbefalt som maksimalt inntak.
Ferdige middagsretter inneholder typisk 4-5 gram salt per porsjon, noe som er unødvendig mye.
Et annet eksempel på saltrik mat er gatekjøkkenmat og restaurantmat. For eksempel kan noen typer pizza inneholde så mye som over ti gram salt per porsjon.
I butikken kan du se etter nøkkelhullet, som er merket som matvarer som inneholder mindre sukker, fett og salt enn andre matvarer av samme type er merket med. Det er ikke satt kriterier for saltinnhold i matvaregruppene for fisk- og kjøttprodukter foreløpig.
Vi kan selv i stor grad påvirke hvor mye salt vi får i oss ved å bruke mest mulig ubearbeidet mat, bake brød selv, og unngå å tilsette salt i maten vi lager. Vi kan i stedet bruke andre smaksforsterkere som pepper, ingefær, chili, hvitløk og urter. Disse tilsetningene er ikke bare smaksrike, men de er også ofte svært rike på sunne antioksidanter.
Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Vi spiser dobbelt så mye salt som det som er anbefalt, men med enkle grep kan du få kontroll over saltinntaket.
Lytter du til saltsuget kan det lett føre til et skyhøyt inntak av salt som vi nordmenn allerede spiser for mye av.
Er det én ting vi nordmenn ikke kan motstå så er det vel nybakt brød! Om bakeferdighetene ikke er mye å skryte av, finnes det bakemikser i alle varianter. Sistemann ut er denne brødblandingen bestående kun av frø og nøtter, men hvor sunt er det?
Du trenger ikke klø deg i hodet av fortvilelse. Et sunt kosthold trenger ikke være komplisert.
Mange matvarer har det kjente Nøkkelhullsmerket. Men gjør det maten «sunn»?
Mer kjøtt, mer smak og færre kalorier – her er pølsene du bør velge til grillfesten.