DRIKK NOK VANN er et av Camilla Lorentzen sine gode tips for å holde vekten nede.

5 vaner som får deg ned i vekt – og som holder deg der

Publisert: 2017-02-10 09:27

Januar har nok en gang feiet inn over landet, og igjen dratt med seg en vind av gode forsetter og mål for det nye året. Spesielt mange ønsker å gå ned i vekt, men hvilke grep bør du egentlig ta for å få til dette? 

Gode vaner er viktigere enn store endringer. Ved et nytt år er det lett å gå for en «alt eller ingenting» -taktikk. Man ønsker raske og synlige resultater, og med reklamer for både piller, kurer og magiske dietter er det ikke rart mange faller for fristelsen. Dessverre er det med dette som med det meste annet: virker det for godt til å være sant er det ofte akkurat det det er.

For det er nå engang slik at de fleste ikke bare ønsker resultater, men også resultater som varer. Da sier det seg selv at forandringene man gjør også må være varige. Flere steder loves det at kiloene skal forsvinne i en fei, men få tar på seg jobben med å fortelle at det også venter litt arbeid etter at målet er nådd.

Les også: Disse vanene får nordmenn ned i vekt

Dette betyr selvsagt ikke at det er umulig å gå ned i vekt, tvert imot. Men de endringene du gjør bør være endringer du kan holde på i ettertid. Du må lage vaner som kan bli en del av ditt daglige liv, ikke bare mens du går ned i vekt, men også etterpå.

Spis mer grønnsaker

MER GRØNT: Grønnsaker bør helst serveres ved siden av hvert måltid.

Det første du bør gjøre er å se på hvor mye grønnsaker du får i deg i løpet av en dag. Det er ikke uten grunn at det anbefalte inntaket per dag er minimum 250 gram. Grønnsaker er kalorifattige samtidig som de er rike på næringsstoffer, og er derfor perfekt å fylle magen med dersom du ønsker å ta av noen kilo. Server det ved siden av hver middag, og gjerne ved hvert måltid om du har muligheten til det! En fin huskeregel er at ca. halvparten av tallerkenen din bør være dekket av noe grønt.

Tips: Begynn med middagen og sørg for å servere en form for grønnsaker her. Gi deg selv 2-3 uker på å få inn en god middagsrutine før du tar for deg de andre måltidene!

Les også: Frukt og grønt gir bedre psyke

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Få i deg nok proteiner

At grønnsaker kan hjelpe deg med å gå ned i vekt er noe de fleste vet, men visste du at proteiner kan gjøre det samme? Proteiner holder deg mett lenger, øker forbrenningen din og sørger for at kroppen får de byggesteinene den trenger for å bevare muskelmassen du har, og er derfor en gullgruve for alle som ønsker å gå ned i vekt.

Tips: Også her kan du enkelt begynne med dagens største måltid, nemlig middagen. Benytt deg av en mager proteinkilde slik som filet av fisk, svin eller kylling. Lag måltidet rundt dette, og server gjerne med ovnsbakte poteter, en halv tallerken grønnsaker og et par spiseskjeer saus. Godt, mettende og kalorifattig!

Oppskrifter: Våre 5 beste middager

Velg frukt!

Velger du frukt kan du fint spise dessert hver dag! Lag en deilig fruktsalat og server med en liten klatt vaniljeyoghurt eller vaniljekesam.

Er det en ting du virkelig bør unne deg, hver eneste dag, så er det frukt eller bær. Det gir deg den gode søtsmaken man ofte lengter litt etter når kvelden setter inn. I tillegg er hver eneste bit proppfull av vitaminer og mineraler. Du har rett i at frukt inneholder sukker, men det er virkelig ikke farlig. Har du noen gang hørt om han som la på seg av for mange epler? Nei, ikke jeg heller.

Tips: Kutt opp frukt og grønt og sett frem etter middagstid. Er du som meg og har lyst på noe søtt rett etter middag, er det gull og ha noe å ty til! Det er alltid enklere å bytte til en sunnere erstatter enn å kutte ut (u)vanen.

Mosjoner

Det blir snakket mye om trening, men jeg slår et slag for den daglige mosjonen. Hvorfor? Fordi den er mye lettere å gjennomføre! Ta deg gjerne noen økter med styrketrening eller kondisjon i uken, men ikke glem at du bør være i aktivitet daglig, og at de gåturene i nabolaget derfor også fortjener en plass i kalenderen din. Det er heller ikke til å stikke under en stol at «alt er bedre enn ingenting». Er du ikke helt klar for å sette din fot på et senter enda gjør det med andre ord ingenting!

Treningsprogram: 5 minutters sirkeltrening alle har tid tid

Treningsprogram: Tren ferdig på 20 minutter

Tips: Planlegg dagen din slik at du får lagt inn rundt 30 minutter mosjon daglig. Kanskje du kan hoppe av trikken noen stopp før, eller parkere litt lenger unna jobb? Eller er det mulig å bruke halve lunsjen utendørs? Uansett hva det blir: vær stolt av at du har fått dette inn i kalenderen din! Mange bekker små gjør faktisk en stor å, og du trenger ikke legge inn 4 økter på et senter i uken for å kunne begynne.

Drikk nok vann

Det er lettere å holde seg mett med et godt væskeinntak, og vann er det beste du kan drikke. Har du lyst på noe søtt anbefaler jeg også en form for sukkerfri leskedrikk. Det er ingen vits i å drikke kaloriene om du ikke må.

Tips: Ha med deg en flaske vann i veska, eller ha en stående på kontorpulten. Det er lettere å få i seg vann om det er lett tilgjengelig.

Les også: Slik holder du kroppen hydrert gjennom hele dagen

Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Kalorikontroll overalt? Last ned Vektklubb-appen i App Store eller i Google Play

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her