MATMOTE: Skal maten være kortreist, glutenfri, lavkarbo, rå eller super i år? Trenddietter kommer og går som moten på catwalken.
MATMOTE: Skal maten være kortreist, glutenfri, lavkarbo, rå eller super i år? Trenddietter kommer og går som moten på catwalken. Foto: Pa Photos

Skjørtelengder og mat

Christian A. Drevon
Publisert: 2014-02-24 13:04

Det er en slående likhet mellom moteretninger i Paris og mange menneskers forhold til kosthold.</p><p>

Lege og professor i ernæring Christian A. Drevon sitter i Vektklubbs ekspertpanel.
Lege og professor i ernæring Christian A. Drevon sitter i Vektklubbs ekspertpanel. Foto: Magnar Kirknes

Det er en uforutsigbar svingning fra det ene årets klesmoter til det andre. Ett år er det lange skjørt som gjelder, det neste korte. Det tredje er det foldeskjørt, eller noe annet. Felles for svingningene er at de krever at folk, som jakter på den store lykken over å se oppdatert og bra ut, stadig gjør nye innkjøp.

Store summer skifter hender, og et enormt antall personer bruker mye tid på å ta seg ut, selv om de aller fleste forstår at attraktiviteten ikke ligger i klærne.

Når det gjelder kosthold, er moteretningene enda mer varierte og fantasifulle. Fastekurer, ananaskurer, melkedietter, lavkarbohydrat-diett, grønnsaks-diett - og det siste som har slått an - 5:2-dietten.

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Fra den ene til den andre

Den siste farsotten kan det leses om i VG, du kan se programmer om den på BBCs vitenskapskanal, og det er ikke mulig å unngå temaet i mange sosiale sammenhenger.

Det skrives om hvordan «hvermannsen» og diverse kjendiser føler seg, hvordan deres 5:2-diett er tilpasset deres liv, og hvor mange centimeter livvidden er redusert etter tre uker. Dessuten tilbys diverse produkter som passer inn i 5:2-dietten som kan gjøre det lettere bare å spise 600 kcal daglig to ganger i uken.

Så hva er problemet med at store deler av befolkningen hopper på alle mulige nye dietter, når journalister, BBC og mange forretningsfolk kan tjene penger på dietten som kanskje kan ha en gunstig effekt?

Poenget er at sjansen for å oppnå en sunnere livsstil er liten, dersom man hopper fra den ene moteretningen til den andre.

Stol på helsemyndighetene

Det er selvfølgelig positivt at mange er opptatt av kosthold og helse. Men de stadige skiftende vidunderkurene - med manglende dokumentasjon og knallhard forretningsmessig og journalistisk markedsføring - gir kun økonomiske gevinster for frekke forretningsfolk, mens helsegevinstene for brukerne oftest vil være minimal.

Kunne det rett og slett være en ide å være fysisk aktiv minst en time om dagen, og spise sunt slik det anbefales av dem som har utredet og forsket på temaet i mange år? Helsegevinsten ville være mye høyere, og vi ville slippe den slitsomme jakten på «siste mote fra Paris».

Les også:

En spiste fett, en spiste karbo. Resultatet overrasket tvillingbrødrene

Hva skal vi ha til middag?

Fem gode salater

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her