Ernæringsfysiologen: – Bedre helse uten å gå ned i vekt
Aksepter vekten din og få det bedre. Det er mange måter å forbedre helsen på uten å gå ned i vekt, mener klinisk ernæringsfysiolog i Vektklubb, Anette Skarpaas Ramm.
Det er en slående likhet mellom moteretninger i Paris og mange menneskers forhold til kosthold.</p><p>
Det er en uforutsigbar svingning fra det ene årets klesmoter til det andre. Ett år er det lange skjørt som gjelder, det neste korte. Det tredje er det foldeskjørt, eller noe annet. Felles for svingningene er at de krever at folk, som jakter på den store lykken over å se oppdatert og bra ut, stadig gjør nye innkjøp.
Store summer skifter hender, og et enormt antall personer bruker mye tid på å ta seg ut, selv om de aller fleste forstår at attraktiviteten ikke ligger i klærne.
Når det gjelder kosthold, er moteretningene enda mer varierte og fantasifulle. Fastekurer, ananaskurer, melkedietter, lavkarbohydrat-diett, grønnsaks-diett - og det siste som har slått an - 5:2-dietten.
Den siste farsotten kan det leses om i VG, du kan se programmer om den på BBCs vitenskapskanal, og det er ikke mulig å unngå temaet i mange sosiale sammenhenger.
Det skrives om hvordan «hvermannsen» og diverse kjendiser føler seg, hvordan deres 5:2-diett er tilpasset deres liv, og hvor mange centimeter livvidden er redusert etter tre uker. Dessuten tilbys diverse produkter som passer inn i 5:2-dietten som kan gjøre det lettere bare å spise 600 kcal daglig to ganger i uken.
Så hva er problemet med at store deler av befolkningen hopper på alle mulige nye dietter, når journalister, BBC og mange forretningsfolk kan tjene penger på dietten som kanskje kan ha en gunstig effekt?
Poenget er at sjansen for å oppnå en sunnere livsstil er liten, dersom man hopper fra den ene moteretningen til den andre.
Det er selvfølgelig positivt at mange er opptatt av kosthold og helse. Men de stadige skiftende vidunderkurene - med manglende dokumentasjon og knallhard forretningsmessig og journalistisk markedsføring - gir kun økonomiske gevinster for frekke forretningsfolk, mens helsegevinstene for brukerne oftest vil være minimal.
Kunne det rett og slett være en ide å være fysisk aktiv minst en time om dagen, og spise sunt slik det anbefales av dem som har utredet og forsket på temaet i mange år? Helsegevinsten ville være mye høyere, og vi ville slippe den slitsomme jakten på «siste mote fra Paris».
En spiste fett, en spiste karbo. Resultatet overrasket tvillingbrødrene
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Aksepter vekten din og få det bedre. Det er mange måter å forbedre helsen på uten å gå ned i vekt, mener klinisk ernæringsfysiolog i Vektklubb, Anette Skarpaas Ramm.
«Normal» BMI er urealistisk for mange.
ARENDAL / OSLO (VG) Jonas slanket seg 46 kilo, men ble så engstelig for å spise pizza og andre fristelser at han isolerte seg fra venner og familie.</p><p>
Søndagstur er ut. Geocaching er in!</p><p>
Å ta seg en «hvit» måned har vært en trend de siste årene. Har det noe for seg? Kostholdseksperten svarer!
Charlotte Brekke har satt mindre delmål og tatt pauser i slankingen underveis. På den måten har hun lagt om livsstilen, og funnet frem til sin varige endring.