Farlig med for mye karbohydrater?

Vektklubbs ekspertpanel
Publisert: 2005-08-16 11:35

Hva skjer hvis man får i seg for mye karbohydrater i forhold til det som er anbefalt?<br />Hilsen E

Eli Anne Myrvoll Blomkvist er klinisk ernæringsfysiolog og kostholdsekspert i Vektklubb.no. Brød er en god kilde til langsomme karbohydrater samt kostfiber og viktige næringsstoffer.

Jørgen Braastad

Det kommer an på hvor mye mer karbohydrater enn anbefalt du får i deg. Du må sørge for å dekke proteinbehovet ditt, men det er sjelden et problem hvis man spiser variert. Proteiner finnes blant annet i fisk, kjøtt, egg og meierivarer. Litt sunne fettsyrer fra fisk og planteoljer/nøtter/frø bør du også få i deg.
Om fordelingen mellom protein, fett og karbohydrat ikke følger den anbefalte fordelingen hver eneste dag, så gjør ikke det så mye. Bare sørg for at ikke kostholdet blir for ensidig. Variasjon er et godt stikkord for et sunt kosthold!
Vennlig hilsen

Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Redaksjonen tilføyer:

I vektklubb følger vi de norske helsemyndigheters kostholdanbefalinger for fordeling av næringsstoffer. Kakediagrammet i dagboken viser deg altså hvor energien i maten du har spist, kommer fra.

«Norske anbefalinger for ernæring og fysisk aktivitet bygger på en gjennomgang av den vitenskapelige litteraturen om sammenhengen mellom kosthold, fysisk aktivitet og helse.»

Skjermbilde fra dagboken.

«Karbohydrater (eksklusiv kostfiber) bør bidra med 50-60 prosent av energiinntaket. Anbefalt nivå for befolkningens kosthold og til planlegging er 55 energiprosent. Inntaket av kostfiber bør for voksne være 25-35 gram/dag, som tilsvarer 3 gram/MJ. Tilsatt sukker bør ikke bidra med mer enn 10 prosent av energiinntaket.»

Kilde: Helsedirektoratets anbefalinger for ernæring og fysisk aktivitet.


Les også:Friskere med sunne karbohydrater

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex

Flere artikler

Fordeling av næringsstoffer

Fordeling av næringsstoffer

Hei! Jeg har vært medlem av vektklubb i cirka fem uker nå. Fordelingen av næringsstoffer har vært noenlunde slik i gjennomsnitt: proteiner 18 prosent, fett 24 prosent og karbohydrater 55 prosent (resten alkohol). Det anbefales at fettandelen er omtrent 25-35 prosent. Det jeg derimot lurer på, er om jeg trygt kan ligge der jeg er nå og likevel gå ned i vekt? Og hvor lavt skal fettandelen i kostholdet være, før kroppen "tviholder på fettet"?<br />Hilsen Positiv19

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her