Veldig lav makspuls- hvorfor?

Vektklubb
Publisert: 2008-03-13 13:01

MAKSPULS: Man må slite seg helt ut for å finne makspulsen.

Foto: VG

Hei Trine!

Jeg er en dame på 38 år som nettopp har begynt å trene med pulsklokke. Jeg har trent regelmessig i flere år. Jogging, spinning, styrketrening og gåturer. Mila springer jeg på tid en gang i året på 56 minutter.

Jeg har lyst å prøve å få tiden ned med noen minutter og har i dag prøvd intervalltrening, for å prøve å finne makspulsen min. Jeg varmet opp lett i 20 minutter. Hadde puls på 90 og prøvde å spurte det jeg hadde. Jeg kom opp i maks puls på 161 og greide bare å springe litt over ett minutt på det nivået. Jeg gjorde dette fire ganger og avsluttet med rolig gange.

Er det mulig å ha så lav makspuls? Hva tyder det på? Jeg har lav hvilepuls - bare 55. I følge alder skulle jo makspuls være opp i 180. Jeg har jo aldri presset meg noe særlig, er det grunnen? Og på spinning har makspuls vært 164, de andre har jo mye høyere puls. Kan du være snill å svare på dette.

Hilsen fra Beate

Hei Beate!

Takk for godt spørsmål. Ja, din estimerte makspuls er cirka på 182, men makspuls kan variere fra person til person.

Det kan være at du egentlig har høyere makspuls enn 161, men at du ikke har klart å komme opp i din reele makspuls når du har testet ved løping. (Se forhold som påvirker makspuls i høyrespalten!)

En grunn kan være at du, som du selv sier, ikke er vant til å presse deg, og at du ved testen ikke har klart å ta deg maksimalt ut. En annen grunn kan være at måten du har gjennomført testen på, ikke har ført til at du har fått gitt maks. En tredje grunn kan være at du ikke er vant til å løpe?

Du kan også ta makspulstest på spinningsykkel, eller annen aktivitet som du er teknisk bedre på eller mer vant til.

Fortsett med å legge inn intervalltrening på noen økter det er fint for å få fremgang.


Fortsett også den gode treningen din og slå deg til ro med at du har lavere maks puls enn enkelte andre men du er ikke i dårligere form av den grunn.

Det viktigste er jo at du oppnår fremgang i treningen. Fokusere derfor heller på hvilepulsen, som sier noe om formforbedringen.

Hvilepulsen måler du når du våkner om morgenen. Slapp av så godt du kan og tell i liggende stilling. For godt trente utholdenhetsutøvere vil hvilepulsen være fra 35-55 slag i minuttet. For utrente vil hvilepulsen være 70-80 slag i minuttet. Når din hvilepuls synker over tid, er det et tegn på at formen din stiger.

Lykke til!


Vennlig hilsen treningsekspert Trine B. Semb

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Flere artikler

Veldig lav makspuls- hvorfor?

Veldig lav makspuls- hvorfor?

Jeg er en dame på 38 år som nettopp har begynt å trene med pulsklokke. Jeg har trent regelmessig i flere år. Jogging, spinning, styrketrening og gåturer. Mila springer jeg på tid en gang i året på 56 minutter. <br /><br />Jeg har lyst å prøve å få tiden ned med noen minutter og har i dag prøvd intervalltrening, for å prøve å finne makspulsen min. Jeg varmet opp lett i 20 minutter. Hadde puls på 90 og prøvde å spurte det jeg hadde. Jeg kom opp i maks puls på 161 og greide bare å springe litt over 1 minutt på det nivået. <br /><br />Jeg gjorde dette fire ganger og avsluttet med rolig gange. Er det mulig å ha så lav makspuls? Hva tyder det på? Jeg har lav hvilepuls bare 55. I følge alder skulle jo makspuls være opp i 180. Jeg har jo aldri presset meg noe særlig er den grunn? Åå spinning har makspuls vært 164, de andre har jo mye høyere puls. Kan du være snill å svare på dette. <br /> <br />Hilsen fra Beate

Nøyaktig makspuls

Nøyaktig makspuls

Det er en ting jeg aldri finner et entydig svar på, og det er angående makspuls.<br />Jeg har aldri målt min makspuls i testomgivelser, men jeg har trent svært mye i mitt liv og mange ganger presset meg til det ytterste og det skjer aldri at jeg overstiger 187 i puls (hvilepulsen min er 38). <br />Kan vi slå fast at 187 er maks for meg eller om man "skal legge på 4-5 slag" oppå det? Har hørt en del mene det, fordi man ikke klarer å ta ut maksimalt i en treningssituasjon. Stemmer det?<br />Det er kanskje et pirkete spørsmål som kanskje ikke har så mye å si, men har så lyst å ha de rette verdiene inne på pulsklokken min.<br />For øvrig er jeg snart 23 år, men føler ikke at 220-alder stemmer helt for meg.<br />Hilsen ivrig

For høy puls?

For høy puls?

Jeg har siden august trent regelmessig 2-3 ganger i uken (spinning og stepp), og trives med det. Jeg fikk meg pulsklokke til jul og tenkte det kunne være litt ekstra motivasjonsfaktor til de gangene jeg trener på sykkel alene. Jeg har ikke fått lagt inn makspulsen min enda, men jeg har brukt den en gang på stepp og en gang på spinning. Når jeg holdt jevn og ganske høy intensitet (men ikke at jeg presset meg maksimalt), hadde jeg puls rundt 180-190. Når jeg presset på litt kom jeg opp i over 200. Er ikke dette veldig høyt? Betyr det at jeg er i veldig dårlig form? Jeg har en hvilepuls på ca 65. Ellers er jeg 172 centimeter høy og veier for tiden 93 kilo (men er heldigvis på vei nedover!!).<br /> <br /> Fra T. Høgevold<br />

225 i makspuls

225 i makspuls

Jeg holder på med et langtidsprosjekt. I løpet av 18 måneder gikk jeg ned 50 kilo, dette har jeg holdt i over et år nå og er klar til en ny runde og få vekk resten. <br /><br />Jeg har lagt om kostholdet og trent masse. På grunn av sykdom har jeg hatt et lenger treningsopphold og merker at formen har gått ned. Men altså, jeg har begynt å bruke pulsklokke for å effektivisere treningen noe. Forleden testet jeg makspulsen (fire minutter med økende intensitet og med spurt til slutt). Resultatet var 225. Kan det stemme? For et år siden testet jeg formen (sykkeltest) og fikk svært gode resultater (kondisjon på 130 %).<br /><br />"Alle" sier jo at makspulsen er 220 minus alder. Skal jeg ta utgangspunkt i det, så skal jeg ha maxpuls på 187.<br /><br />Ingunn<br />

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her