Lev nå!

Vektklubb
Publisert: 2006-11-27 16:22

Veldig mange overvektige mennesker utsetter å gjøre ting de har lyst til, skriver lege Ina Wille. Hun har lang erfaring med behandling av overvektige.

Gjør ting du har lyst til, selv om du er tung! Da blir livet rikere, og du blir mer fornøyd med deg selv, skriver lege Ina Wille.

I stedet for å være fornøyd med en vektreduksjon på for eksempel femten prosent - som gir veldig positive utslag på helsen - utsetter mange overvektige å kjøpe klær, reise på ferie, eller å gjøre andre ting de har lyst til. Man venter, til man bare blir «slank nok».
På denne måten mister man litt av livet. Mye av overvekten kommer av arv, og om man har et urealistisk mål, er jeg redd for at man ikke får det så bra. Folk bør heller leve nå, og ikke vente til de eventuelt blir tynne!
Nesten ingen av dem som går mye ned i vekt, klarer å opprettholde en vektreduksjon på mer enn ti til femten prosent av kroppsvekten. Etter tre år har faktisk de aller fleste gått opp igjen like mye som de slanket bort, pluss litt til.
En årsak til at mange sprekker og blir riktig overvektige, er at de flytter målet sitt hele tiden, etter hvert som de blir lettere.
Mange opplever at vektnedgangen stopper opp, eller går veldig sakte, etter seks til tolv måneder, og de har tatt av om lag femten prosent av sin totale kroppsvekt.
For å greie ytterligere vektreduksjon går mange derfor over på usunne lavkaloridietter, noe vi vet vil føre til overspising for de fleste etter en liten stund.
Dette setter ofte i gang en usunn jojoslanking som gjerne fører til ytterligere vektoppgang.
Jeg forstår at det er lite motiverende at virkeligheten er så tøff. Mitt budskap er at man har mye å tjene på å sette seg et realistisk mål.
Å være fornøyd med en mindre vektreduksjon er like viktig som å være motivert for å gå ned i vekt. For om målet ikke er realistisk, vil motivasjonen falle fort.
En annen ting er at de fleste mennesker som er sterkt overvektige, har slanket seg hele livet. Det at de hele tiden mislykkes, gjør noe alvorlig med selvfølelsen.
Jeg synes derfor det er viktig at man har et realistisk mål, slik at man opplever å lykkes fremfor å mislykkes.
Å ha en livvidde over det anbefalte (80 cm for kvinner og 94 cm for menn i Europa, 88 cm / 102 cm i USA) gir ikke nødvendigvis økt hjerte-kar-risiko, dersom man ikke samtidig har forhøyet blodtrykk, høyt kolesterol og høyt blodsukker.
Studier viser at en vektreduksjon på bare ti prosent - altså på for eksempel 12 kilo hvis du veier 120 kilo - har positiv effekt på tilstander som høyt blodtrykk og høye verdier av fettstoffer i blodet.

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex

Flere artikler

Slank kjæreste med usunt kosthold

Slank kjæreste med usunt kosthold

Jeg er meget motivert for å nå mitt mål. Likevel har jeg en liten utfordring, og det er min kjæreste. Han er en slank og lang kar med et usunt kosthold. Han legger ikke på seg, og kan spise nærmest hva som helst. Dette påvirker kosten vår, men på en annen side ser jeg at han begynner å bli mer bevisst på hva slags mat han skal spise.<br />Nå som jeg kjører min rytme, spiser han den samme middagen som meg. Men så får han et enormt sukkerbehov på kveldene. Dette kan ha sammenheng med at han ikke spiser regelmessig og at han har mye sukker og salt i kosten til hverdags. <br />Hvordan påvirker hans kosthold og usunne vaner hans indre organer? Det virker som det er "lettere" for slanke mennesker å spise usunt fordi dem ikke legger på seg?! Ønsker tips fra deg på dette i håp om at jeg kan påvirke han, ved hjelp av noen gode argumenter, uten å virke masete og "fanatisk slankende". <br />Venter spent på svar!!<br />Vennlig hilsen Camilla

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her