Start i dag!

  3 måneder: kr 439,-
  6 måneder: kr 549,-
12 måneder: kr 719,-
gaar ikke ned i vekt 2
 

GÅ FOR HELSA: Mange har en tendens til å tro at man spiser mindre enn man gjør, og trener mer enn man faktisk gjør. Mosjon, uansett form er supert for helsen din, men for å gå ned i vekt må du ta kostholdsgrep. Foto: Line Møller

Derfor går du ikke ned i vekt

Føler du at du har «prøvd alt» for å gå ned i vekt og likevel så står vekttallet stille? Her er åtte vanlige slanketabber du må styre unna.

 

Silje Bjørnstad er kostholds- og treningsekspert i Vektklubb. Foto: Frode Hansen / VG

Det kan selvfølgelig være frustrerende, men kanskje ødelegger du for deg selv uten å være klar over det. Se om du kan kjenne deg igjen i åtte vanlige årsaker som saboterer for vektnedgangen din:

1) Du spiser mer enn du tror

Har du egentlig oversikt over alt du spiser og drikker? Det kan bli mange ekstrakalorier i løpet av en dag; en kakebit på jobb, en pølse på farten, litt småsnacks mens du lager middag og noen sjokoladebiter til kvelds. Er du ikke bevisst på hva du putter i munnen skal det ikke så mye til for å sprenge kaloribudsjettet.

Et godt tips er å registrere alt du spiser og drikker, og gjør dette i flere dager på rad. Skriv en matdagbok eller bruk en app for å få kontroll på ditt totale kosthold. Her er det mange som fort kan få seg en overraskelse.


 

Den ene middagstallerkenen med laks, potet, blomkål og smør, inneholder 200 kcal mer enn den andre. For å gå ned i vekt er det lurt å få kontorll på kaloriinntaket. Foto: Elisabeth Stigum / VG

2) Du er flink i ukedagene, men skeier ut i helgene

Mange som har som mål om å gå ned i vekt er gjerne flinke med kostholdet i ukedagene, men så fort fredagen er her så starter helgekosen. Og den kan fort vare helt frem til søndag kveld.

Blir det alkohol, store middagsporsjoner, godteri og snacks både fredag, lørdag og søndag så utgjør dette nesten halvparten av en uke! Da skal det ikke mye til før du har spist opp de kaloriene du har «spart inn» resten av uken og da er det heller ikke rart at vekten står stille.

Drinking Wine
 

Et glass rødvin (125 ml) inneholder cirka 95 kcal. En halvliter øl inneholder 190 kcal. En fest med mye godt i glasset kan gå hardt utover kaloribudsjettet og spolere hele ukens gode innsats. Foto: Frank May / NTB scanpix

Prøv heller å spise litt mer på ukedagene der du dropper «alt eller ingenting»-tankegangen. Når helgen kommer så ha en plan for hva du skal spise og hvor mye du kan tillate deg. Da kan du fortsatt nyte helgekosen samtidig som at vekttallet sakte, men sikkert begynner å peke nedover.

3) Du tror at når noe er sunt, har det slankende effekt

Selv om en matvare kan sies å være sunn og næringsrik, så betyr ikke det at du kan spise ubegrensede mengder hvis målet er å gå ned i vekt. For eksempel er både nøtter, avokado og mange oljer gode kilder til sunne fettsyrer, men mye fett betyr også mye kalorier.

Vær også obs på matvarer og snacks som markedsføres som «et sunnere valg», slik som for eksempel «superchips», grønnsakschips, energibarer og lignende - her er det fort gjort å bli lurt.

Matspaneren har testet: Maarud superbites (chisp av fullkornsmel og linsemel) og Kim's fullkornschips

4) Du drikker kalorier

Når du skal ned i vekt kan du spare mange kalorier ved å droppe kaloriholdige drikker som juice, iskaffe, sukkerholdig brus og lignende.

Husk også på at alkohol bidrar med mye energi. For å forbrenne en halvliter øl eller en 0,5 l brusflaske med sukkerholdig brus må du ta deg en gåtur på cirka 45 minutter. Derfor bør du drikke vann som tørstedrikk, og hvis du ønsker drikke med smak så velg sukkerfrie varianter av saft og brus.

Styr unna iskaffe og andre kaffedrikker med sjokolade, sirup, helmelk og krem. Begrens mengden alkohol og bruk mindre glass hvis du vil kose deg med litt vin eller lignende. Spis hele frukter og grønnsaker i stedet for å drikke juice.

 

Om du sliter med å få i deg nok frukt og grønt kan en smoothie være et godt alternativ. Frosne bær og frukt, sammen med litt væske (melk, juice eller vann) blir raskt til en deilig drikk som kan fungere som et mellommåltid. Foto: Helena Krekling

5) Du spiser for lite protein

Dropp tankegangen om at du må leve på salatblader og knekkebrød hvis du ønsker å redusere kroppsvekten. Fokuser på å spise proteinrik mat i både hovedmåltidene og som mellommåltid.

Du skal ikke overdrive proteininntaket, men det er smart å inkludere næringsrike proteinkilder i måltidene dine enten du skal ned i vekt eller ei. Proteiner er tross alt et livsviktig næringsstoff som har flere viktige funksjoner i kroppen. De fleste av oss kan fint dekke kroppens proteinbehov gjennom et vanlig og variert kosthold. Gode proteinkilder i kosten er blant annet melk- og meieriprodukter, egg, kjøtt, fisk, quinoa, soya og belgfrukter.

Når man ønsker å gå ned i vekt er det sannsynlig at du ønsker å miste fettet og bevare mest mulig muskelmasse, og da vil et høyt inntak av protein kombinert med styrketrening være gunstig. I tillegg vil det å ha et proteinrikt kosthold bidra til en mer langvarig og bedre metthetsfølelse.

En annen fordel med proteiner er at dette næringsstoffet har en høyere termisk effekt enn karbohydrater og fett. Termisk effekt er et mål på hvor mye energi som kreves for å fordøye det du spiser. Dette betyr at kroppen bruker litt flere kalorier når du inntar og fordøyer protein sammenlignet med karbohydrater og fett.

 

Få opp tempo når du går tur, så får du virkelig mye ut av spaserturen din. Tar du i mer vil kroppen øke forbrenningen fordi musklene krever mer energi. Foto: Helena Krekling

6) Du er ikke fysisk aktiv

De fleste som vil gå ned i vekt har mest å hente ved å bli mer bevisst på hva og hvor mye man spiser og drikker. Likevel er det flere gode grunner til å prioritere fysisk aktivitet og trening.

Å bevege på kroppen gir flere gode helseeffekter, både fysisk og psykisk. Fysisk aktivitet bidrar til at du føler seg bedre, noe som igjen gjør det enklere å ta de gode valgene når det gjelder mat og porsjonsmengde.

Med gode matvalg kan du også få raskere og bedre resultater av treningen du gjør, og framgang er viktig for å holde motivasjonen oppe. En kombinasjon av regelmessig bevegelse og kostholdsendring kan derfor gi bedre effekt enn kun én av delene alene.

7) Du sover for lite

Nok søvn er viktig for å ha en sunn kropp og god helse. Sover du for lite eller merker at søvnkvaliteten er dårlig, kan dette ha flere negative konsekvenser.

Det kan gi forstyrrelser i stoffskiftet ditt og bidra til et økt stressnivå i kroppen. Resultatet kan være at du får et lavere energinivå og mindre overskudd, noe som igjen kan påvirke både matvalg og treningen din. Er du trøtt og sliten frister det kanskje ikke like mye å gjennomføre planlagte treningsøkter eller å lage sunne måltider.

Søvnproblemer? Tren deg til bedre søvn

8) Du er for utålmodig

Dette er kanskje det viktigste punktet å være klar over. Husk at du mest sannsynlig har brukt noen år på å gå opp i vekt. Har vektpilen gått gradvis oppover de siste fem årene, så er det heller ikke realistisk å tenke at du skal kvitte deg med alle ekstrakiloene de neste fem dagene. Derfor er det også viktig å gi kroppen din god tid, for å endre vaner krever tid og tålmodighet.

Lag en langsiktig og realistisk plan for vektnedgangen din. Ha fokus på å etablere gode kostholdsvaner og treningsrutiner som passer deg og ditt liv, slik at dette blir en naturlig del av hverdagen din. På den måten vil du klare å skape en livsstil som du kan leve med livet ut.

Les også: 6 sunnhetsfeller du bør være obs på