Start i dag!

  3 måneder: kr 439,-
  6 måneder: kr 549,-
12 måneder: kr 719,-
Supergranola nær
 

EN AV DE SUNNE: Noen granolavarianter har et betydelig lavere fettinnhold enn Protein Supergranola, mens kanskje sukkerinnholdet er litt høyere og/eller proteininnholdet er lavere. Kostfiberinnholdet varierer også mellom ulike typer. Alt i alt er denne granolaen et sunt valg. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Matspaneren: Bare Bra Protein Supergranola med kakao, kokos og mandel

Utvalget av frokostblandinger er stort, og det kan være vanskelig å finne frem til de sunneste produktene, særlig blant granolaene. Protein Supergranola har ikke tilsatt sukker, men har likevel ikke fått Nøkkelhullsmerket. Matspaneren forklarer hvorfor.

MATSPANER:

Klinisk ernæringsfysiolog og matspaner for Vektklubb, Eli Anne Myrvoll Blomkvist. Foto: Petter Emil Wikøren / VG

Bare Bra er en serie matvarer fra Orkla. Felles for produktene er at de skal bestå av «bare bra» råvarer uten tilsetningsstoffer som smaksforsterkere, søtstoffer eller konserveringsmidler. Produktene skal videre være uten tilsatt sukker, og med et høyt innhold av proteiner, fullkorn og fiber. Jeg har tidligere skrevet om Bare Bra Superris som er et middagstilbehør.
Siden den gang er sortimentet utvidet og jeg ble litt nysgjerrig på deres Protein Supergranola som jeg har tatt en nærmere titt på.

Supergranola prepping
 

Granola er godt sammen med youghurt naturell siden granolaen allerede er søtet. Den søtlige smaken på Protein Supergranola kommer fra eplekonsentrat. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Pris:

 

Pris: 50 kroner for en pakke á 450 gram.
Kilospris: 110,90 kr.

Det er en stiv pris for en pakke granola. Supergranolaen med hasselnøtt og kokos fra samme produsent koster til sammenligning 40 kroner for tilsvarende mengde.

Innhold:

Protein Supergranola med kakao, kokos og mandel, inneholder selvsagt kokosflak (6 prosent), mandel (5 prosent) og kakao (ikke spesifisert mengde, men står langt ned i ingredienslisten), i tillegg til blant annet havregryn som er hovedingrediensen i produktet.

Protein supergranola inneholder også sikorirotfiber og eplekonsentrat. Sikorirotfiber (også kjent som inulin) øker fiberinnholdet i produktet, mens eplekonsentrat gir en søtlig smak samtidig som det kan bidra til å gi produktet den ønskede krønsjen. Til forskjell fra en del andre granolavarianter, er Protein Supergranola tilsatt erteprotein for å øke proteininnholdet.

Tidligere testet: W.K. Kellogg no added Sugar crunchy müsli coconut & cashew

Hva smaker det?

Jeg er veldig glad i kokos og kakao, særlig i kombinasjon, så denne granolaen ble rett og slett en smaksvinner hos meg! Den knaser godt, er passe søt og smaker godt av både kakao, kokos og en anelse kanel. Denne pakken spiser jeg lett opp i løpet av kort tid.

Supergranola porsjon
 

Produsenten har definert en porsjon til å være 45 gram. Det tilsvarer cirka 200 kcal. Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Hvor sunt er det?

Protein Supergranola er uten tilsatt sukker, men innholdet av eplekonsentrat tilfører produktet enkle sukkerarter på lik linje med sukker, honning eller andre sukkerkilder. Det er likevel et akseptabelt sukkerinnhold i produktet.

Nøkkelhull:

 

Ifølge nøkkelhullsforskriften må kornblandinger og frokostkorn inneholde minst 55 % fullkorn (glutenfrie minst 20 %) og i tillegg:

– Fett: høyst 8 g/100 gram

– Sukkerarter: høyst 13 g/100 g, hvorav tilsatte sukkerarter høyst 9 g/100 g

– Kostfiber: minst 6 g/100 g

– Salt: høyst 1,0 g/100 g

Kilde: Lovdata

Granolaen har et relativt høyt fettinnhold fra både rapsolje (bra), mandel og gresskarkjerner (bra), og kokos (ikke like bra). Det høye fettinnholdet (19 gram/100 gram) er grunnen til at granolaen ikke har Nøkkelhullsmerket.

Kostfiberinnholdet er høyt mens saltinnholdet er noe høyere enn andre typer granola, men for så vidt akseptabelt. Alt i alt er dette en sunn granola, men om den er så mye sunnere enn sammenlignbare produkter er jeg ikke så sikker på.

Protein Supergranola markedsføres som en proteinrik granola (noe også navnet tilsier), men proteininnholdet (14 gram/100 gram) er ikke veldig mye høyere enn i «søstergranolaen» Supergranola med hasselnøtt og kokos (11 gram/100 gram). Og når jeg først sammenligner med denne andre Supergranolaen; den med hasselnøtt og kokos har mindre mettet fett, mindre enkle sukkerarter og mer kostfiber enn Protein Supergranola, så jeg tenker at den med hasselnøtt og kokos faktisk er mer «super» enn proteingranolaen. I min gane er den også like god på smak. Vinn-vinn med andre ord!

Noen granolaer har betydelg lavere fettinnhold enn Protein Supergranola, men kanskje høyere andel tilsatt sukker. Ta en titt på sammenligningen lenger ned for å se om du finner en favoritt basert på næringsinnholdet.

Supergranola nær 2
 

Foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Næringsinnhold per 100 gram:

Energi: 453 kcal
Fett: 19 gram, hvorav 4,4 gram mettet fett
Karbohydrat: 47 gram, hvorav 9,9 gram sukkerarter
Protein: 14 gram
Kostfiber: 19 gram
Salt: 0,41 gram
En porsjon er definert på pakningen til å være 45 gram og gir cirka 200 kcal og 6,3 gram protein.

Sammenlignet med lignende produkter (per 100 gram):

Bare Bra Supergranola med hasselnøtt og kokos: 457 kcal, 21 gram fett hvorav 2,7 gram mettet fett, 45 gram karbohydrat hvorav 6,8 gram sukkerarter, 11 gram protein, 22 gram kostfiber og 0,54 gram salt. En porsjon á 45 gram gir cirka 200 kcal og 5 gram protein.

Jacob’s utvalgte granola med eple og bær: 403 kcal, 9,6 gram fett hvorav 0,8 gram mettet fett, 69 gram karbohydrater hvorav 24 gram sukkerarter, 7 gram protein, 6,1 gram kostfiber og 0,2 gram salt.

Synnøve Granola Jordbær: 383 kcal, 7 gram fett hvorav 0,9 gram mettet fett, 59 gram karbohydrater hvorav 11 gram sukkerarter, 9 gram protein, 20 gram kostfiber og 0,2 gram salt.

Berit Nordstrand Granola Greenola Chia og rotfrukter: 379 kcal, 16 gram fett hvorav 2 gram mettet fett, 37 gram karbohydrat hvorav 5 gram sukkerarter, 12 gram protein, 24 gram kostfiber og 0,3 gram salt.

Eldorado Crunchy granola med bær: 387 kcal, 7,9 gram fett hvorav 0,9 gram mettet fett, 61,3 gram karbohydrater hvorav 13 gram sukkerarter, 8,9 gram protein, 17,3 gram kostfiber og 0,1 gram salt.

Quaker Cruesli Solfrokost: 428 kcal, 13 gram fett hvorav 1,4 gram mettet fett, 63 gram karbohydrater hvorav 15 gram sukkerarter, 7,1 gram protein, 10 gram kostfiber og 0 gram salt.

Dersom du har tips til matvarer @matspaneren kan sette under lupen så send gjerne mail til redaksjonen eller tag #matspaneren på instagram.

Andre matvarer matspaneren har testet:

Matspaneren: Findus creamy coconut wok

Matspaner: Hennig Olsen NYT 

Matspaneren: Grandiosa pizzasnurrer

Matspaneren: Polly Småsulten Biter blåbær og tranebær

Matspaneren: ZERoh saftispinner uten kalorier