HELG OG HVERDAG: - Gjør en forskjell, anbefaler ernæringsfysiolog Eli Anne M. Blomkvist.
HELG OG HVERDAG: - Gjør en forskjell, anbefaler ernæringsfysiolog Eli Anne M. Blomkvist. Foto: Trond Solberg VG

Ta lørdagen tilbake

Vektklubb
Publisert: 2011-10-03 09:19

Godteri og snacks er blitt en for stor del av folks hverdag. Jeg oppfordrer til å ta lørdagen tilbake!

Klinisk ernæringsfysiolog og vektklubbs matspaner Eli Anne Myrvoll Blomkvist.
Klinisk ernæringsfysiolog og vektklubbs matspaner Eli Anne Myrvoll Blomkvist. Foto: Jan Petter Lynau VG

Jeg er ikke så gammel, men vi skal ikke lenger tilbake i tid enn til den gang da jeg var liten jente. Da var det forskjell på helg og hverdag for folk flest. Jeg husker det var stor stas på lørdagene da jeg og lillebror fikk hver vår glassflaske med brus og en godtepose.

Nå er det dessverre blitt slik i mange familier at store plastflasker med brus står i kjøleskapet til enhver tid, og lørdagsgodt er ikke lenger bare forbeholdt lørdagen, hverken for voksne eller barn.

Sukkerinntaket, særlig blant barn og unge, er betydelig høyere enn anbefalt, hvorav brus, saft og godterier er de viktigste kildene. I 2015 drakk 15% sukkerholdig drikke en eller flere ganger om dagen. Inntaket av sukkerholdig brus er høyt i Norge sammenlignet med mange andre land.

Ifølge Statistisk sentralbyrås forbruksundersøkelser utgjør sukkervarer og leskedrikker nesten en femdel av Ola nordmanns matutgifter. Vi bruker mer penger på sukkervarer og leskedrikker enn på frukt, grønnsaker og poteter. Vi bruker også mer penger på sukkervarer og leskedrikker enn på brød og kornvarer og på meieriprodukter og egg.

Utgiftene til sukkervarer og leskedrikker er tre ganger så store som utgiftene til fisk. Likevel er det fryktelig mange som klager på at sunn mat som fisk, frukt og grønnsaker er dyrt ...

Et høyt inntak av sukkerholdig drikke, godterier, salt snacks, kaker og andre godsaker vil på sikt kunne føre til overvekt og livsstilssykdommer som diabetes type 2, kreft og hjerte og karsykdommer.

Jeg synes mottoet « ta lørdagen tilbake» er et flott motto som kan gjøre det enklere for oss å leve sunt. Jeg oppfordrer til å lage en konkurranse i familien eller en avtale med venner, klassekamerater eller kolleger om å ta lørdagen tilbake.

Det vil alle kunne ha god nytte av.

Lykke til!

Med vennlig hilsen Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her