FERIEMODUS: Behold noen av de gode hverdagsrutinene dine, og unngå å måtte starte helt fra skretsj når høsten kommer.
FERIEMODUS: Behold noen av de gode hverdagsrutinene dine, og unngå å måtte starte helt fra skretsj når høsten kommer. Foto: Petter Emil Wikøren

Ikke gi slipp på alle hverdagsrutiner i ferien

Roger Holmedal
Publisert: 2016-07-13 09:04

Hvis du ikke vil starte helt på nytt igjen med trening og kosthold når sommeren tar slutt, kan det være lurt å beholde noen av hverdagsrutinene

Roger Holmedal er personlig trener og foredragsholder, og er Vektklubbs egen treningsekspert.
Roger Holmedal er personlig trener og foredragsholder, og er Vektklubbs egen treningsekspert. Foto: Helena Krekling

Sommeren har ankommet og det er tid for ferie. Ikke bare fra jobb, skole og barnehage, men også fra de daglige rutinene vi har. Noen slipper kanskje alle kluter og marsjerer til stranda fra kontorets siste dag, andre beholder kanskje noen av rutinene. Og det er de sist nevnte som vinner når ferien er over. Rutinene som vi så gjerne vil bryte ut av, er ofte de som faktisk bærer oss gjennom store deler av året. Så er det egentlig så lurt å gi opp alle disse?

Ekspertenes tips: Slik får du en aktiv ferie

Man skal selvfølgelig kunne kose seg i ferien, og «ta ferie». Slippe hverdagsmaset og bare slappe av. Men når det kommer til trening og kosthold mener jeg det fungerer for de aller færreste av oss. Mange har lagt ned masse tid i trening og kosthold i løpet av året som har gått, og det er vel neppe verdt å måtte begynne helt fra skrætsj av da?

Klarer du å holde på noen av de hverdagslige rutinene når det kommer til mat og trening, blir det heller ikke så tungt å komme seg tilbake til hverdagen igjen.

Unngå feriesmellen: Gode råd for å holde vekten i sommer

Her er mine «do's and dont's» i ferien:

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

«To do»:

1. Daglig aktivitet
Når ferien endelig er her og sola skinner, finnes det vel ingenting bedre enn å ta bena fatt i form av sykkel eller gange. Hvis du ikke har hastverk kan du gjerne legge inn litt omveier også. Enten du tar ferien hjemme eller andre steder, har både hode og kropp godt av litt nye impulser.

2. Trening
Selvsagt ville det vært godt å få slappet helt av å ikke tenke på trening. Men vi forsyner oss gjerne godt ved grillen, og liker å ikke tenke så mye på hva vi spiser når vi er i lystig lag. Hold treningen ved like og gjør dermed oppstarten i august litt enklere for deg selv.

3. Måltidsrutiner
Det blir gjerne grillmat, lange frokoster og lunsjer på sommeren. Hold på rutinen du har i hverdagen. Jo større endring jo værre blir det å omstille seg når hverdagen igjen inntreffer.

4. Ha det morro
Nå er tiden inne for å spille fotball med venner, bruke lange dager på å leke med barna og utforske nye aktiviteter. Nye impulser kommer gjerne i ferier, og kanskje du finner en ny treningsform, øvelse eller matrett du tar med deg inn i det neste arbeidsåret.

Ta med treningen ut: Treningsøvelsene du faktisk tar deg tid til å gjøre

Artikkelen fortsetter under bildet

AKTIVITET: Hold deg i aktivitet i sommer, som for eksempel med en sykkeltur med familien eller venner.
AKTIVITET: Hold deg i aktivitet i sommer, som for eksempel med en sykkeltur med familien eller venner. Foto: Øyvind Wold

Friske fraspark i fjellet: Fire fine og lette sykkelturer

«Don't do»:

1. Jobbe
Dette er et større problem enn noen gang med telefoner, rask tilgang på mail og andre nyheter. Bruk heller denne tiden på de nære du har rundt deg, for alle fortjener en pause. Det er ikke uten grunn at noen av de fremste selskapene i verden tilbyr sine ansatte betalt ferie. Det er når man får ting på avstand, nye ideer oppstår og overskudd blir skapt for et nytt giv til høsten.

2. Spise mer
Kos deg med grillmat og is, men dette er matvarene med høyt kaloriinnhold så vær påpasselig med porsjonsstørrelsen. Bytt ut potetsalaten med frisk salat og oppdelte grønnsaker i stedet.

3. Drikke for mye alkohol
Vi drikker mer i ferier da vi gjerne ikke trenger å kjøre bil, eller skal på jobb neste dag. Alt med måte og vær bevisst på at de fleste alkoholholdige drikkevarer inneholder mye kalorier. Tenk også over hvilken setting du er i. Godt selskap trenger ikke alkohol for å være et godt selskap, i så fall kan det være du er i feil miljø.

4. Bekymre seg
Boligpriser, jobbmarked, terrorfrykt, fremtiden og bøkene du alltid har med i sekken men aldri får lest. Det går ann å holde seg oppdatert uten å fråtse informasjon. Vi lever i en verden hvor vi har tilgang på mer informasjon enn noen gang. Det trenger nødvendigvis ikke bety noe som helst, hvert fall ikke i ferien. La hodet få tenke på absolutt ingenting, ta en pause, pust dype pust og søk etter en hvilepuls på høyde med strandstolen.

God sommer!

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Kalorikontroll overalt? Last ned Vektklubb-appen i App Store eller i Google Play

Les også:

Fire fine og lette sykkelturer

Slik holder du kroppen hydrert gjennom hele dagen

Den sunne frokosten du vil ha - selv på varme sommerdager

Grillmaten som får deg til å ville bli vegetarianer

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.

Du kan nå betale med

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

  • strex
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her