Tilbud nå!

  3 måneder: kr 439,-
  6 måneder: kr 379,-
12 måneder: kr 719,-
Judith Garcia
 

Illustrasjonsfoto: Reed Saxon/ AP

Hva vet du om insulin - hormonet som regulerer blodsukkeret?

Oppdagelsen og fremstillingen av hormonet insulin er en av de store begivenhetene i moderne biomedisin.

Diabetes type 1 var en dødelig sykdom i gamle dager. For omtrent 100 år siden ble det gjort en viktig oppdagelse som førte til at den dødelige sukkersyken (diabetes mellitus type 1, som betyr at kroppen mangler insulin) kunne behandles med ekstrakter fra bukspyttkjertelen med livreddende resultat.

«Søt urin»

 

Den greste betegnelsen diabetes henspiller på noe som går gjennom. I dette tilfellet at blodsukker (glukose) lekker ut i nyrene og trekker med seg mye urin. Mellitus er latin og betyr søt, som skyldes det høye sukkerinnholdet i urin.

Basert på forskning fra Tyskland, Russland og Frankrike helt fra 1869, var det sterke holdepunkter for at spesielle celler i de såkalte Langerhanske øyene i bukspyttkjertelen inneholdt et stoff som kunne regulere blodsukkeret ned. Derfor ble virkestoffet man ennå ikke visste hva var, kalt insulin (fra øyene i bukspyttkjertelen).

Nobelpris

I begynnelsen av 1920-årene ble det virkelig fart i studiene som førte frem til ekstrakter av bukspyttkjertelen fra kyr som kunne brukes til livreddende behandling av den dramatiske sykdommen. Diabetes type 1 rammet først og fremst barn, vanligvis med dødelig utfall etter 6-12 måneder. For disse meget viktige fremskrittene fikk legene Banting og Macleod Nobelprisen i medisin i 1923. Denne tildelingen av Nobelprisen var meget omdiskutert fordi flere av dem som bidro med viktig kunnskap ikke fikk dele prisen – det gjaldt særlig legen Best og biokjemikeren Collip.

Ble medisin

Etter at kunnskapen om insulin ble kjent fra viktige studier ble det satt i gang et forbilledlig arbeid med å lage mest mulig rene ekstrakter fra bukspyttkjertelen, slik at flest mulig pasienter i hele den opplyste verden kunne nyte godt av den nye kunnskapen. Legemiddelfirmaet Eli Lilly satset store summer på å skaffe ekstrakter til pasienter og allerede i 1923 kunne den første norske pasienten få dette livreddende legemiddelet.

Insulinets sentrale plass i biomedisin kommer til uttrykk ved at det utdelt ytterligere tre Nobelpriser til forskere som har beskrevet aminosyresammensetningen, den tredimensjonale strukturen og en elegant måte å måle insulinnivået i blodet.

Påvirker forbrenningen

Judith Garcia
 

Diabetes er en sykdom stiller store krav til egenbehandling og egenomsorg. Alle med diabetes type 1 er avhengig av å få insulin tilført i kroppen. Det kan gjøres ved en sprøyte eller en inslinpenn. Det finnes også insulinpumpe som mer nøyaktig styrer tilgangen på insulin. Foto: Reed Saxon / AP

I tillegg til den blodsukkersenkende effekten av insulin virker hormonet også på stoffskiftet av fettsyrer, karbohydrater og proteiner i en rekke ulike vev, og på appetitten som reguleres i hjernen. Fremdeles arbeider hundrevis av forskere i mange land med å kartlegge detaljene i hvordan insulin påvirker stoffskiftet i håp om å kunne behandle ulike sykdommer best mulig.

I Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Ny og forbedret tjeneste - dette får du!

Flere artikler fra Vektklubbs eksperter:

4 beinharde fakta som styrker skjelettet

Ta tilbake lørdagsgodtet

Smarte tips for å holde deg mett

Rydd i kjøleskapet og gå ned i vekt