Hva gjør karbohydrater med kroppen?

Publisert: 2008-10-28 10:52

Jeg skjønner ikke helt hvorfor tabellen min viser at jeg må spise flest karbohydrater? Kan du forklare dette? Og forklare presis hva karbohydrater er og hva det gjør med kroppen?<br />Hilsen fra Rie

Karbohydrater gir sammen med fett
og proteiner, energi. Hvis du får i deg
nok mat som korn, grønnsaker, frukt
og bær, melkeprodukter og poteter,
vil det dekke kroppens behov for
energi. For å få i deg rette mengde
med energi og riktig andel
karbohydrater, kan du bruke
dagboken i Vektklubb.no.

Karbohydrater er betegnelsen på en type energigivende næringsstoffer som består av de samme byggesteinene, karbon, hydrogen og oksygen.
Det finnes en rekke typer karbohydrater, men de viktigste i kosten vår er monosakkarider som for eksempel druesukker (glukose), fruktsukker (fruktose) og galaktose.
Disakkarider består av to monosakkarid-molekyler bundet sammen. Eksempler er vanlig sukker (glukose + fruktose) og melkesukker (laktose = glukose + galaktose).
Polysakkarider består av et meget stort antall sammenbundne monosakkarider. Stivelse fra grønnsaker, frukt, poteter, mel og ris er eksempler. En spesiell gruppe av polysakkarider er fibre som består av ulike monosakkarider bundet sammen slik at de ikke kan fordøyes i tynntarmen. Dermed går fibrene over i tykktarmen og bidrar til at avføringen får en viss masse og kan hjelpe kroppen til å kvitte seg med det vi ikke kan fordøye eller som skal skilles ut fra kroppen.
Grunnen til at vi råder alle til å spise cirka 55 prosent av energien som stivelsesholdige matvarer, er at gjennom mange år har man kommet frem til at dette har gunstige effekter på kroppens funksjon og helse. Risikoen for hjerteinfarkt, hjerneslag, og ulike kreftformer blir mindre med en betydelig andel karbohydrater. Det kommer ikke minst av at det følger mye mineraler og vitaminer med i matvarer som inneholder mye fibre.
Vennlig hilsen Christian A. Drevon
Redaksjonen tilføyer
Les mer om karbohydarter og deres rolle i kroppen
Du bør lære deg forskjellen på de "raske" (også kalt "enkle") karbohydratene, og de "langsomme" (også kalt "kompliserte"):
Raske karbohydrater får blodsukkeret ditt til å stige raskt, slik at du raskt blir sulten igjen. Kaloriinnholdet i alle karbohydrater er det samme, det vil si at 1 gram karbohydrat = 4 kcal, uansett om det er fra melkesukker, stivelse, fruktsukker eller annet. Mat med mye hurtige karbohydrater inneholder ofte mer kalorier enn mat med langsomme karbohydrater fordi det totale innholdet av fett og karbohydrater/sukker gjerne er høyere i "rask" mat.
Raske karbohydrater finnes det mye av i sukker og hvetemel, og i bakevarer som er laget av hvetemel, f eks loff, baguetter, og pølsebrød, samt i hvit (vanlig) ris, pasta og poteter.
Langsomme karbohydrater holder blodsukkeret mer stabilt, og er generelt sunnere.
Langsomme karbohydrater finnes i kornblandinger med mye grove kornsorter, i grovt brød og knekkebrød, i naturris, og i fiberrike pastavarianter. De finnes også i de fleste grønnsaker, og i frukt.

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Flere artikler

Mindre energi med mindre kalorier

Mindre energi med mindre kalorier

Hei! Jeg skal ned 13 kilo som jeg har lagt på meg i forbindelse med to svangerskap de siste fem årene. På Vektklubb har jeg fått anbefalt et daglig kaloriinntak på 1570 kalorier. Jeg har nå gått ned to kilo på to uker, men føler at jeg trenger mer mat. Hvis det går mer enn tre timer mellom måltidene, får jeg skjelvinger, blir slapp og kjenner meg "treg."<br /> <br />Jeg har kuttet masse ned på raske karbohydrater, og har kuttet ut godterier og kaker på hverdager. Jeg har oppdaget at jeg likevel har et relativt høyt inntak av fett (nøtter og middagsmat). Jeg lurer egentlig på om ikke kroppen snart vil venne seg til et lavere kaloriinntak? Jeg plages ikke med sult, kjenner bare at jeg har mindre energi, beveger meg saktere, orker ikke ta i på trening osv. Eventuelt bør jeg få ned fettinnholdet i kosten og heller ligge litt høyere på karbohydrater for å holde energien oppe i det daglige?<br />Mvh Trønderkvinne

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her