Er det mulig å slanke bort PCOS?

Vektklubbs ekspertpanel
Publisert: 2008-11-19 13:24

Jeg er blitt normalvektig etter flere etapper med slanking. Jeg synes etter hvert at den uønskede hårveksten har blitt mindre etter å ha gått ned cirka 30 kilo i løpet av tre år. Kan man slanke bort PCOS helt slik at en også blir fri for symptomene - som for eksempel hårvekst på hake og kinn? Jeg har forøvrig respondert best på å slanke meg ved å kutte en del av karbohydratene som er anbefalt i vektklubb. Ikke lavkarbo, men GROVkarbo. Er det noen forskning innen PCOS som støtter dette?<br />Mvh Astrid

Velg grovest mulig brød i butikken. FOTO: Line Møller / VG

Hei,

Gratulerer med flott resultat av vektreduksjon! Det er riktig at symptomer på PCOS som for eksempel uønsket hårvekst avtar dersom man går ned i vekt, men blir nødvendigvis ikke helt borte. Når du har oppnådd normalvekt, har du ikke bare redusert de synlige symptomene på PCOS, men din risiko for hjerte- og karsykdom og diabetes type 2 er trolig også kraftig redusert. Denne reduserte risikoen vises ikke annet enn på blodprøver, men er jo egentlig minst like viktig. Siden du nå er normalvektig, ville jeg anbefale at du drøfter gjenværende uønsket hårvekst med legen din. Det er god hjelp å få ved behandling med for eksempel laser for dette.

Det er viktig å understreke at også normalvektige kvinner kan ha PCOS, og at ikke alle symptomer kan «slankes bort».

Husk at et sunt kosthold, regelmessige måltider og fysisk aktivitet er det viktigste du kan bidra med selv for å bedre symptomer og redusere risiko for sykdom. Det er ikke holdepunkter for at man skal følge andre kostprinsipper enn ved for eksempel type 2 diabetes for å gå ned i vekt når man har PCOS. Et kosthold med litemettet fett, sukker og hvitt mel er bra for alle, og grovkarbo - slik du nevner et er godt utgangspunkt i denne sammenheng. Annen medisinsk behandling må legen hjelpe til med etter behov.

Per dags dato (2012) er det kun Xenical og Alli som er godkjente medikamenter som kan bidra som «drahjelp» ved vektreduksjon i Norge. De virker ved å hindre at noe av fettet i kosten tas opp i tarmen. Dersom man spiser for mye fett får man diaré, - og man kan betrakte denne typen medikamenter som «antabus» mot fett.

Det beste er å finne frem til et sunt kosthold og en type fysisk aktivitet som man vil trives med over tid - da er også sjansene for at resultatene dine blir varige gode. Lykke til!

Med vennlig hilsen Line Kristin Johnson

Les flere svar om PCOS her

Klinisk ernæringsfysiolog Line Kristin Johnson. FOTO ALF ØYSTEIN STØTVIG / VG

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her