Fagpanelet har svart på spørsmål fra medlemmene i nettreff: Lavkarbo-kosthold til diabetikere?
Lavkarbo-burger servert med salat, tomat, coleslaw og guacamole.
Et kosthold som inneholder 15 energiprosent protein vil dekke behovet for essensielle aminosyrer med god margin for de fleste, i følge norske kostholdsanbefalinger fra Helsedirektoratet.
Jeg har hørt det kan være skadelig for nyrene hvis man overdriver inntaket av proteiner.Hvis man for eks. har en langvarig diett som inneholder veldig mye proteiner hver dag. Hvis man har enkelte dager med høyt inntak av proteiner, men ellers spiser normalt, er det ok? (som Ducan diett).
EKSPERT I VEKTKLUBB: Overlege Jøran Hjelmesæth leder Senter for sykelig overvekt i Helse Sør Øst ved Sykehuset i Vestfold, og er leder i Norsk forening for fedmeforskning.. FOTO: ALF ØYSTEIN STØTVIG / VG
Ja, vi kan ikke utelukke at et for høyt inntak av proteiner, spesielt fra dyreriket, kan skade nyrene. Dyreforsøk viser for eksempel at et inntak av mer enn 35 % protein kan påføre nyrene skade. Noen befolkningsstudier av mennesker viser liknende resultater, andre ikke.
Mennesker med normal nyrefunksjon tåler nok mest protein, men de som allerede har en liten nyreskade, for eksempel noen diabetikere, overvektige og de med høyt blodtrykk, tåler mindre før nyrene eventuelt påføres skade.
Dersom du spiser mindre enn 25 % protein så er det imidlertid ingen fare for nyrefunksjonen. Jeg vil imidlertid for sikkerhets skyld fraråde folk å la mer enn 35% av energiinntaket være proteinbasert.
Les flere spørsmål og svar fra Vektklubbs fagpanel om proteiner
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Lavkarbo-burger servert med salat, tomat, coleslaw og guacamole.
Hvordan kan fedme og fedmerelaterte sykdommer behandles? Dette er et av spørsmålene du gjerne kan stille overlege dr.med. Jøran Hjelmesæth, som i dag begynner som ny ekspert i fagpanelet i VGs Vektklubb.no.
Bortsett fra vann og te er kaffe den drikken det nytes mest av i verden.
Fedmeforskere i USA og Kina bruker aper i kappløpet om å løse fedmegåten og utvikle nye medisiner mot overvekt.
Det er vanlig å oppleve sultfølelse når du slanker deg. Langsomme karbohydrater og kostfiber som du finner i grove kornprodukter kan derimot holde deg mett lengre.
Ned i vekt og så opp igjen. Jojo-slankingen tok nesten knekken på Stine Sandum Mondal (43).