Kan for mye protein være skadelig for nyrene?

Publisert: 2010-03-02 15:14

Et kosthold som inneholder 15 energiprosent protein vil dekke behovet for essensielle aminosyrer med god margin for de fleste, i følge norske kostholdsanbefalinger fra Helsedirektoratet.

Spørsmål fra medlem:

Jeg har hørt det kan være skadelig for nyrene hvis man overdriver inntaket av proteiner.Hvis man for eks. har en langvarig diett som inneholder veldig mye proteiner hver dag. Hvis man har enkelte dager med høyt inntak av proteiner, men ellers spiser normalt, er det ok? (som Ducan diett).

Innsendt av Line

EKSPERT I VEKTKLUBB: Overlege Jøran Hjelmesæth leder Senter for sykelig overvekt i Helse Sør Øst ved Sykehuset i Vestfold, og er leder i Norsk forening for fedmeforskning.. FOTO: ALF ØYSTEIN STØTVIG / VG

Ekspertsvar:

Ja, vi kan ikke utelukke at et for høyt inntak av proteiner, spesielt fra dyreriket, kan skade nyrene. Dyreforsøk viser for eksempel at et inntak av mer enn 35 % protein kan påføre nyrene skade. Noen befolkningsstudier av mennesker viser liknende resultater, andre ikke.

Mennesker med normal nyrefunksjon tåler nok mest protein, men de som allerede har en liten nyreskade, for eksempel noen diabetikere, overvektige og de med høyt blodtrykk, tåler mindre før nyrene eventuelt påføres skade.

Dersom du spiser mindre enn 25 % protein så er det imidlertid ingen fare for nyrefunksjonen. Jeg vil imidlertid for sikkerhets skyld fraråde folk å la mer enn 35% av energiinntaket være proteinbasert.

Vennlig hilsen Jøran Hjelmesæth

Les flere spørsmål og svar fra Vektklubbs fagpanel om proteiner

Gå ned i vekt på den sunne måten!

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her