Hold vekten på sydentur
Paraplydrinker, buffet og all-inclusive er kanskje ikke det mest vektvennlige, men med små grep kan du fint nyte ferien og beholde et avslappet forhold til kaloriinntaket og vekten.
Unngå kalorismell på restaurant. Dette bør du være obs på når du spiser ute.
Å spise ute kan fort bli en kaloririk opplevelse, kanskje spesielt nå som det er ferie. Da kan det være utfordrende å holde kontroll over kaloriinntaket. Vi har tipsene for deg som ønsker å nyte et godt måltid uten at det går ut over vekta.
På mange restauranter og kaféer er det ikke uvanlig at det blir plassert en brødkurv på bordet når man får menyen. I tillegg blir det gjerne satt frem både smør, aioli og oljedressinger. Denne småspisingen før selve hovedretten kan fort føre til at restaurantmåltidet blir mer kaloririkt enn du hadde planlagt.
Et stykke «ventebrød» med litt smør eller dyppet i aioli eller olje kan fort bidra med 150-200 kalorier ekstra.
Best og verst: Take away
Når det gjelder hovedretter så bruker kokkene ofte mindre fett hvis du bestiller grillet kjøtt og fisk i stedet for stekt eller fritert. Kokt eller bakt potet vil være et smartere alternativ enn stekte potetvarianter.
Husk at de fleste restauranter vil gi deg en god matopplevelse og tilpasser seg ofte dine behov! Bestill gjerne ekstra grønnsaker, og hør om du kan få salat i stedet for pommes frites og lignende. Det er alltid lov til å spørre om å få en annen saus eller at sausen blir servert ved siden av hovedretten.
På middagsbuffet er mulighetene mange, og det kan være vanskelig å begrense seg. Med så mange fristende retter og desserter er det lurt å ha en plan på forhånd. Bli enig med deg selv at du skal spise et godt måltid uten å gå helt bananas.
Forsyn deg av grønnsaker og salat før du går videre til hovedrettene. Velg kjøtt- og fiskestykker som er bakt eller grillet. Ulike eggeretter er også næringsrikt og mettende. Ønsker du litt brød, så velg de grove variantene og skjær bevisst tynne skiver – smaken får du jo uansett.
Pass deg for: Sushi-fella
Du kan smake på noe fra dessertbordet, men du trenger ikke å velge de mest kaloririke alternativene for å tilfredsstille behovet for noe søtt. Husk at også frukt og litt yoghurt er en søt og frisk avslutning på måltidet. Hvis du vet du har vanskeligheter med å begrense deg, så unngår du enkelt og greit å gå bort til dessertbordet i det hele tatt.
Saken fortsetter under bildet
Hva du velger å drikke kan utgjøre store forskjeller i kaloriregnskapet. Det beste alternativet er vann, men hvis du ønsker å drikke noe med mer smak så velg farris eller sukkerfritt mineralvann.
Hvis du ønsker å drikke øl, cider eller vin til maten så bestill de minste enhetene fremfor hele flasker og halvlitere. En halvliter pils bidrar med cirka 205 kalorier, mens en hel vinflaske inneholder 550-650 kcal avhengig av alkoholprosent. Husk også at det er mange flytende kalorier i drinker. Én drink alene kan fort tilsvare en middagsporsjon i energi!
Kalorioversikt: Øl, vin, sprit og drinker
Her kan du spare mange kalorier ved å velge alkoholfrie varianter. Be bartenderen om å bruke lightbrus og club soda som blandevann. Del gjerne drinken, og dermed kaloriene, sammen med kjæresten eller en venn.
Å velge kalorismarte og sunne alternativer på restaurant trenger ikke å bety at du må droppe desserter. Det er det totale kaloriinntaket i kombinasjon med energiforbruk over tid som avgjør om du når dine vektmål eller ei.
Generelt vil desserter med frukt eller en frisk sorbet være et mer kalorivennlig valg enn store kakestykker og fløteiskrem. Spiselig pynt som karamelltråder, sjokoladeflak og lignende kan fort bidra med mange unødvendige ekstrakalorier, så dropp å spise dette.
Ønsker du kaffe til desserten, bestill svart kaffe eller en liten espresso fremfor kaffedrikker med masse fløte, siruper og krem.
Et annet lurt tips er å dele desserten med en annen. Da får du tilfredsstilt søtbehovet uten at du kanskje overspiser. I tillegg blir regningen mindre for dere begge!
Sniktitt på Vektklubb.no og bli medlem her.
Les også:
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Paraplydrinker, buffet og all-inclusive er kanskje ikke det mest vektvennlige, men med små grep kan du fint nyte ferien og beholde et avslappet forhold til kaloriinntaket og vekten.
I ferieperioder er det mange som kjenner på at man sklir ut av gode rutiner der «alt er lov» og det blir helg hele uken.
Triks for å nyte julen, maten og selskapene, og samtidig unngå at det blir en langvarig fråtsefest.
Joda, du kan nyte utepils og paraplydrinker i sola i sommer! Her er rådene du bør følge slik at sommeralkoholen ikke går utover vekten.
Det kan være vanskelig å være den ene som takker nei, når alle de andre koser seg med kake, vin og dessert. Her gir vanecoach Andreas Lycke råd for å ta smarte valg i hyggelig lag.
Det blir ofte litt ekstra av både det ene og det andre i ferien. Selv om vi selvfølgelig skal kose oss, kan det være vanskelig å vite til hvilken grad. Her kommer noen tips for en sunn og aktiv ferie!