Start i dag!

  3 måneder: kr 439,-
  6 måneder: kr 549,-
12 måneder: kr 719,-
Coconut Oil
 

KRITISK: Harvardprofessor langer ut mot kokosoljebruken. Foto: Getty Images. 

Professor mener kokosolje er gift

Kokosolje har mer mettet fett enn meierismør, men norsk professor mener at å kalle det gift er å ta litt sterkt i. 

«Kokosolje er ren gift og noe av det verste du kan spise» sa Karin Michels ved et foredrag på Freiburg Universitet i Tyskland. Michels er professor i folkehelse på Harvard University i USA

Business Insider omtaler foredraget som en viralvideo på YouTube, og en rekke medier har omtalt utsagnet. 

Kokosoljen inneholder omtrent 87 gram mettet fett per 100 gram, til sammenligning inneholder meierismør omtrent 53 gram mettet fett. 

Professor Kjetil Retterstøl ved Universitetet i Oslo er spesialist i medisinsk biokjemi. Han mener kokosolje er usunt, men at det er en overdrivelse å kalle det gift.

– Mitt standpunkt er at det skal mye til for å kalle mat gift, fordi alt mulig er giftig hvis man tar det i feil dose. Til og med vann kan man dø av om man drikker for mye. Dette kan ha vært ment som en vekker. Det er mange som prøver å tjene seg rike på kokosolje og det er mange som tror på det og som tror at det er sunt. vi lever i en tid hvor vi må brøle for å bli hørt.

Retterstøl mener det er at problemet med kokosolje er at det inneholder så mye som 80 til 90 prosent mettet fett.

– Det er to oljer som skiller seg ut, og det er kokosolje og palmeolje. Kokosolje er verst, fordi det inneholder mer mettet fett og kan påvirke hjerte- og karsykdommer, sier han og legger til:

– Hvis du av en eller annen grunn er hekta på kokosolje, så burde du dra til legen for å sjekke kolesterolet.

2015: – Kokosfett er verre enn palmeolje!

 

HJERTESPESIALIST: Wasin Zahid. Foto: Janne Møller-Hansen/VG

– Har ikke gode nok langtidsstudier

Twitterlegen, hjertespesialist og forfatter bak «Hjerte for hjerte», Wasim Zahid, mener oppstyret rundt kokosolje bunner i at vi ikke vet nok om utfallene. 

– Vi har ikke gode nok langtidsstudier til å kunne slå fast om kokosoljefett er bra eller farlig for hjertet. Så her vil det i årene fremover komme mer kunnskap som kan gi sikrere svar, sier Zahid til Vektklubb. 

Hjertespesialisten mener at mye mettet fett kan være farlig for kolesterolet og dermed øker faren for hjerte- og karsykdommer. 

– De siste årene har synet på mettet fett blitt mer nyansert. Det har kommet flere studier som viser at mettet fett kanskje ikke så farlig som tidligere antatt. En del forskere tror og mener at det finnes ulike typer mettet fett, og at enkelte typer er farlige, mens andre er ikke. En del mener kokosoljefett er en type mettet fett som ikke har de hjertefarlige effektene som andre typer mettet fett har, sier Zahid. 

Selv gir han råd om å ha en føre-var holdning til kokosfett. 

– Vi må ha sunn fornuft og spise alt med moderate mengder. Det å erstatte mettet mett med flerumettet fett er gunstig for hjertet, det er alle enige om, sier Zahid.