Matspaneren tester Smudi pålegg
Lerum har lansert et nytt pålegg, en slags smoothie i smørbar form til brødmåltidet. Hvor sunt er det egentlig? Vektklubbs matspaner har smakt og testet.
Kanskje det nærmeste du kommer hjemmelaget syltetøy fra butikken, men hvor sunt er det?
Hjemmelaget, forbinder vi ofte med sunnhet. Når man lager ting selv vet man nøyaktig hva man får i seg, men sunt blir det likevel ikke om man tilsetter masse sukker.
Nyheten fra Nora kommer i tre forskjellige varianter: Blåbær, jordbær og bringebær. Syltetøyet som oppbevares i kjøledisken i butikken, har allerede fått terningkast 6 av VG tidligere og vunnet to stjerner i Superior Taste Awards i Brussel på smak, men hvor sunne er de?
Fikk du med deg forrige test? En enklere vei til bønnemiddagen
Nora kjølt syltetøy inneholder 70 prosent friske bær, resten består av sukker, sitronsyre og pektin (fortykningsmiddel), konserveringsmiddel og vann. Andelen vann er nok ikke veldig stor ettersom den står sist på ingredienslista, men selv bruker jeg verken vann, konserveringsmiddel eller sitronsyre når jeg lager mitt hjemmelagde rørte syltetøy. Da bruker jeg bare bær, sukker og stivelse.
Er du glad i bær? Prøv denne middagssalaten med bringebær
Det står på boksene at syltetøyet skal ha frisk og nylaget smak. Og jo da, både min mann og jeg er enige om at smaken på dette syltetøyet er hakket friskere enn mange andre typer syltetøy, men om det er verdt den betydelig høyere prisen må du nesten vurdere selv. Jeg blir nemlig ikke helt enig med meg selv om dette syltetøyet smaker så mye annerledes enn Noras «hjemmelaget» som vi av og til kjøper, men min mann mener dette kjølte syltetøyet er bedre.
Det høye innholdet av friske bær er bra, men ikke unikt. Stadig flere syltetøytyper har en høy andel bær, og det er bra. Det er jo syltetøy vi vil ha, ikke sukkertøy.
Dess høyere andel bær, dess lavere andel sukker og dess sunnere blir det selvsagt. Nå er kanskje ikke syltetøy det sunneste pålegget du kan ha på skiven, men hvis du først skal ha syltetøy bør du velge de med høyest andel bær.
Jeg har forøvrig regnet på bærandelen i mitt hjemmerørte syltetøy, og fant ut at det ligger på omtrent 80 prosent bær, og det oppleves absolutt søtt nok.
Har du lest? Mari (30) endret familiens livsstil – gikk ned 18 kilo
«Skånsomt tilberedt», hva betyr det?
Nora reklamerer med at syltetøyet er ekstra skånsomt tilberedt. Det betyr at syltetøyet produseres på lavere temperatur og kortere tid. Om det utgjør noen forskjell for næringsinnholdet, vitaminer og antioksidanter er ikke godt å vite, men det er mulig at C-vitamininnholdet er noe høyere enn i syltetøy som er kokt lengre på høyere temperatur. Dette blir bare kvalifisert gjetning fra min side, og ikke noe jeg har fått bekreftet. Vitamin C-innholdet framgår sjelden av næringsdeklarasjonen, men jeg vet at innholdet av C-vitamin i matvarer reduseres lett ved blant annet koking.
Opptatt av å leve sunt? Slik kan du handle sunt på budsjett
Per. 100 gram
Energi: 137 kcal
Karbohydrater: 35 gram
Protein: 0,7 gram
Fett: 0 gram
Hjemmelaget syltetøy jordbær, 60 prosent bær (Nora): 145 kcal, 0,1 gram fett, 35 gram karbohydrat og 0,3 gram protein
Utvalde norske jordbær, 60 prosent bær (Lerum): 143 kcal, 0,1 gram fett, 34 gram karbohydrat og 0,3 gram protein
Jordbærsyltetøy utan tilsett sukker, 80 prosent bær, inneholder søtningsmidler (Lerum): 51 kcal, 0,2 gram fett, 14,4 gram karbohydrat og 0,4 gram protein
Jordbærsyltetøy, 40 prosent bær (first price): 193 kcal, 0,2 gram fett, 46 gram karbohydrat og 0,4 gram protein
Rørte jordbærsyltetøy, 82 prosent bær, i frysedisk (Nora): 96 kcal, 0,2 gram fett, 23 gram karbohydrat og 0,4 gram protein
Sjekk når du kan nå din idealvekt!
Les også:
Spar kalorier med disse smarte byttene
Med Vektklubb får du et personlig vektprogram, kaloridagbok for mat og trening, kaloriberegnede oppskrifter og artikler som motiverer til en sunn livsstil.
Du kan nå betale med
*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.
Lerum har lansert et nytt pålegg, en slags smoothie i smørbar form til brødmåltidet. Hvor sunt er det egentlig? Vektklubbs matspaner har smakt og testet.
Det er nå kommet en makrell i tomat uten tilsatt sukker. - Ingen betydning for sunnhetsgraden, sier Vektklubbs matspaner.
Det kan aldri bli for mange nyheter i mellommåltidssegmentet, og nå har Synnøve kommet med to kjøleskapsgrøtinspirerte yoghurter med havre og chia som matspaneren har sett litt nærmere på. Altså yoghurt + grøt = yogrøt.
Det finnes allerede flere typer rømme med ulikt fettinnhold. Nå har det kommet en ny variant med et enda lavere kaloriinnhold enn de letteste på markedet.
Matspaneren har testet surmelkstypen «Kefi». Her er hennes mening.
Trenger du et mellommåltid på farten er yoghurt og musli et godt valg. Hvor sunn er nykommeren «Niste» fra Rørosmeieriet sammenlignet med den tradisjonelle Go'morgen-yoghurten?