NYHET I KJØLEDISKEN: Nora hjemmelaget syltetøy har kommet med en ny kjølt variant. Den har allerede vunnet mange priser på smak, men hvor sunn er den? Alle foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist
NYHET I KJØLEDISKEN: Nora hjemmelaget syltetøy har kommet med en ny kjølt variant. Den har allerede vunnet mange priser på smak, men hvor sunn er den? Alle foto: Eli Anne Myrvoll Blomkvist

Matspaneren: «Hjemmelaget» kjølt syltetøy

Eli Anne Myrvoll, klinisk ernæringsfysiolog
Publisert: 2016-08-15 10:28

Kanskje det nærmeste du kommer hjemmelaget syltetøy fra butikken, men hvor sunt er det?

To ganger i månden tester klinisk ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist sunnhetsgraden av nye matvarer.
To ganger i månden tester klinisk ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist sunnhetsgraden av nye matvarer. Foto: Petter Emil Wikøren / VG

Hjemmelaget, forbinder vi ofte med sunnhet. Når man lager ting selv vet man nøyaktig hva man får i seg, men sunt blir det likevel ikke om man tilsetter masse sukker.

Nyheten fra Nora kommer i tre forskjellige varianter: Blåbær, jordbær og bringebær. Syltetøyet som oppbevares i kjøledisken i butikken, har allerede fått terningkast 6 av VG tidligere og vunnet to stjerner i Superior Taste Awards i Brussel på smak, men hvor sunne er de?

Fikk du med deg forrige test? En enklere vei til bønnemiddagen

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Bli medlem av Vektklubb

Annonse

Bli medlem av Vektklubb

Personlig vektprogram, kaloridagbok og kaloriberegnede oppskrifter.

Annonse

Innhold:

Nora kjølt syltetøy inneholder 70 prosent friske bær, resten består av sukker, sitronsyre og pektin (fortykningsmiddel), konserveringsmiddel og vann. Andelen vann er nok ikke veldig stor ettersom den står sist på ingredienslista, men selv bruker jeg verken vann, konserveringsmiddel eller sitronsyre når jeg lager mitt hjemmelagde rørte syltetøy. Da bruker jeg bare bær, sukker og stivelse.

Er du glad i bær? Prøv denne middagssalaten med bringebær

Smak:

Det står på boksene at syltetøyet skal ha frisk og nylaget smak. Og jo da, både min mann og jeg er enige om at smaken på dette syltetøyet er hakket friskere enn mange andre typer syltetøy, men om det er verdt den betydelig høyere prisen må du nesten vurdere selv. Jeg blir nemlig ikke helt enig med meg selv om dette syltetøyet smaker så mye annerledes enn Noras «hjemmelaget» som vi av og til kjøper, men min mann mener dette kjølte syltetøyet er bedre.

Hvor sunt er det?

Syltetøyet finner du i kjøledisken sammen med kjøttpålegget
Syltetøyet finner du i kjøledisken sammen med kjøttpålegget

Det høye innholdet av friske bær er bra, men ikke unikt. Stadig flere syltetøytyper har en høy andel bær, og det er bra. Det er jo syltetøy vi vil ha, ikke sukkertøy.

Dess høyere andel bær, dess lavere andel sukker og dess sunnere blir det selvsagt. Nå er kanskje ikke syltetøy det sunneste pålegget du kan ha på skiven, men hvis du først skal ha syltetøy bør du velge de med høyest andel bær.

Jeg har forøvrig regnet på bærandelen i mitt hjemmerørte syltetøy, og fant ut at det ligger på omtrent 80 prosent bær, og det oppleves absolutt søtt nok.

Har du lest? Mari (30) endret familiens livsstil – gikk ned 18 kilo

«Skånsomt tilberedt», hva betyr det?
Nora reklamerer med at syltetøyet er ekstra skånsomt tilberedt. Det betyr at syltetøyet produseres på lavere temperatur og kortere tid. Om det utgjør noen forskjell for næringsinnholdet, vitaminer og antioksidanter er ikke godt å vite, men det er mulig at C-vitamininnholdet er noe høyere enn i syltetøy som er kokt lengre på høyere temperatur. Dette blir bare kvalifisert gjetning fra min side, og ikke noe jeg har fått bekreftet. Vitamin C-innholdet framgår sjelden av næringsdeklarasjonen, men jeg vet at innholdet av C-vitamin i matvarer reduseres lett ved blant annet koking.

Syltetøy er nødvendigvis ikke sunt, men jo høyere bærandel jo sunnere blir det. Smaker kjempegodt sammen med nybakt brød.
Syltetøy er nødvendigvis ikke sunt, men jo høyere bærandel jo sunnere blir det. Smaker kjempegodt sammen med nybakt brød.

Opptatt av å leve sunt? Slik kan du handle sunt på budsjett

Næringsinnhold:

Per. 100 gram
Energi: 137 kcal
Karbohydrater: 35 gram
Protein: 0,7 gram
Fett: 0 gram

Sammenlignet med andre typer syltetøy:

Hjemmelaget syltetøy jordbær, 60 prosent bær (Nora): 145 kcal, 0,1 gram fett, 35 gram karbohydrat og 0,3 gram protein
Utvalde norske jordbær, 60 prosent bær (Lerum): 143 kcal, 0,1 gram fett, 34 gram karbohydrat og 0,3 gram protein

Jordbærsyltetøy utan tilsett sukker, 80 prosent bær, inneholder søtningsmidler (Lerum): 51 kcal, 0,2 gram fett, 14,4 gram karbohydrat og 0,4 gram protein

Jordbærsyltetøy, 40 prosent bær (first price): 193 kcal, 0,2 gram fett, 46 gram karbohydrat og 0,4 gram protein

Rørte jordbærsyltetøy, 82 prosent bær, i frysedisk (Nora): 96 kcal, 0,2 gram fett, 23 gram karbohydrat og 0,4 gram protein

Vektklubb.no får du hjelp til å balansere energiinntak og energiforbruk, slik at du kan lykkes med vektreduksjon og å holde vekten stabil etter vektnedgangen.

Sjekk når du kan nå din idealvekt!

Kalorikontroll overalt? Last ned Vektklubb-appen i App Store eller i Google Play

Les også:

Slankevennlige sjokoladekuler

Derfor dropper vi treningen

Spar kalorier med disse smarte byttene

Ny mellommåltids-konkurrent utfordrer meierigigantene

Kombiner disse tre styrkeøvelse med løpeturen

Gå ned i vekt på den sunne måten!

Du kan nå betale med

  • strex

*Medlemskapet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp.

Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her
Vektklubb er en del av Schibsted. Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden. Les mer her